ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Защо зъбите на бегачите са предразположени към дентални проблеми?

Кристияна Минева   |   14 септември 2017   |   Коментари 0
   
   
Защо зъбите на бегачите са предразположени към дентални проблеми?

Източник: iStockphoto

В проучване от 300 атлета по време на олимпийските игри в Лондон през 2012 г. е установено, че мнозинството от изследваните спортисти има лоша орална хигиена, включително голям брой зъбни кариеси. Петима от изследваните споделили, че лошата им орална хигиена пречи на тренировките и състезания им.

 

Данните от изследването са публикувани в British Journal of Sports Medicine, където са описани дентални проблеми като зъбен кариес, зъбни ерозии и пародонтални проблеми при атлетите.

 

За голямата честота на денталните проблеми при спортистите, основна роля играе тяхната диета. За бегачите диетата е жизнено важна, защото тя трябва да им достави горивото, за да бягат, възможността бързо и лесно да се възстановяват и релаксират.

 

Основният вредител в устата на бегачите е захарта, защото тя причинява зъбния кариес. Зъбният кариес е следствие на реакции на захарта с бактериите от зъбната плака. Тези реакции формират киселина, която атакува зъбите и разрушава емайла им. След като това се случи значителен брой пъти, емайлът се разрушава, ангажира се с деструкция и дентина, и меките тъкани под него. Много от енергийните напитки и гелове, които приемат спортистите, за да поддържат своите мускули, съдържат изключително високи нива захар. Консумирайки ги, те значително повишават риска от зъбен кариес.

 

Освен захарта и киселинността, друг основен проблем при спортистите е тяхното тежко дишане. Това е нещо, от което те не могат да избягат, но води до нежелателни последствия. Дишането и издишането бързо през устата намалява количеството слюнка в устната кухина. Наблюдава се сухота в устата, която е перфектната среда за развитие на плак-продуциращите бактерии. Тази среда в комбинация със захарта от напитките са една основна предпоставка за образуване на кариеси.

 

Стресът, влияещ на имунната система, породен от постоянните тренировки и режими, също може да доведе до дентални проблеми.

 

Поставете протеините на правилното място в режима си!

 

Всъщност, основната промяна, която бегачите трябва да направят, за да намалят риска от проблеми със своите зъби, е да намалят консумацията на сладки, захарни изделия и на киселинността в напитките, които приемат. Фокусът трябва да падне и върху неутрализирането на захарните и киселинните продукти, колкото е възможно по-бързо след попадането им в устната кухина.

 

Няколко съвета за бегачи

 

1.  Бъдете хидратирани-един от основните аспекти, които могат да защитят вашите зъби преди, по време на и след вашата тренировка.

 

2.  Бъдете търпеливи - след като хапнете или изпиете нещо киселинно, емайлът на вашите зъби става по-мек. Миенето на зъбите, колкото се може по-скоро след това, намалява възможността за ерозия на емайла.

 

3.  Опитайте се да не похапвате и да не пиете по време на бягането - знаем, че е много трудно докато сте на маратон да не приемате течности, но ако приемате толкова често напитки, съдържащи захар, то няма как да успеете да предпазите своите зъби от дентални проблеми. Опитайте се да приемате тези напитки и храни с основното хранене. Водата е перфектният заместител!

 

4.   Определете си лимит - използвайте спортни напитки и гелове, които минимално ще навредят на вашите зъби;

 

5.   Дъвчете повече дъвки без захар - помагат за продуцирането на слюнка, която пък неутрализира киселинността в устната кухина. Дъвченето й след консумиране на нещо сладко или съдържащо киселини, е прекрасен начин да защитите зъбите си;

 

6.   Изплакнете устата си с вода след прием на напитки със захар или киселини;

 

7.   Мийте зъбите си поне по 2 минути сутрин и вечер със зъбна паста, съдържаща 1300-1500 ppm флуор;

 

8.   Попитайте вашия зъболекар  -нека той знае, че сте спортист и обсъдете методите за превенция на вашите зъби.

 


Още по темата:

   
   

реклама  




Коментари (0)

Няма изказани коментари.



Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Дентално здраве
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Изгодни оферти
Още от Фитнес и рехабилитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter