ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Фурункул и карбункул - опасни ли са?

Кристияна Минева   |   07 септември 2017   |   Коментари 0
   
   
Фурункул и карбункул - опасни ли са?

Източник: iStockphoto

Фурункулите представляват остри дълбоки гнойни възпаления на космените фоликули и мастната торбичка. Като често срещана инфекция фурункулите поставят някои сериозни проблеми, особено при рецидиви, фурункулоза или при локализирано струпване на няколко фурункула-карбункул. Карбункулът представлява голямо гнойно възпаление, цирей.

 

Именно поради усложненията и рецидивите, до които могат да доведат фурункула и карбункула, тяхното лечение често изисква хирургична намеса. Те са обект на лицево-челюстната хирургия и затова не бива да се подценяват.

 

Фурункулите и карбункулите се причиняват от златистите микроорганизми - стафилококи, които продуцират коагулаза и токсини, причиняващи некроза на тъканта. Всички ензими и токсини, които се продуцират от златистия стафилокок играят строго определена роля в развитието на кожните и подкожни стафилококови инфекции. На входната врата се развива локален възпалителен процес с натрупване на стафилококи, фибринозен ексудат и некротични изменения, което може да доведе и до абсцедиране.

 

Фурункулите и карбункулите се развиват предимно на места, където има повече космени фоликули и прилежащите им мастни жлези - шия, подмишница, а по лицето-по носа, челото, горната устна. Локализацията по лицето представлява реална предпоставка за тежки усложнения от страна на лицевите вени, кавернозния синус с последваща тромбоза на мозъчните съдове.

 

Потенциални усложнения на фурункула с лицева локализация са:

 

  • Развитие на вътречерепен абсцес;
  • Гноен менингит;
  • Възпаление на лимфните съдове и възли (лимфангит и лимфаденит);
  • Тромбофлебит;
  • Сепсис;
  • Далечни гнойни разсейки в белите дробове, костите и бъбреците.

 

Тези предпоставки за спешни състояния изискват от своя страна внимателно наблюдение и правилна преценка на манипулациите.

 

Благоприятстващи локални и регионални фактори за появата или рецидивирането на фурункулите са лошата хигиена, диабет, алкохолизъм, грешки в храненето, затлъстяване, имунна недостатъчност, лечението със системни кортикостероиди, атопичен дерматит. Честото бръснене и скубане могат да бъдат също сериозна предпоставка за развитие на острото гнойно възпаление.

 

Началото на формирането на фурункула е свързано с образуване на инфилтриращ кожата оточен и болезнен възпалителен кожен възел, който е надигнат и с косъмче по средата. Няколко дни след появата на възелчето циреят се елиминира и се образува кратерообразна язва. Няколко съседни фурункула могат да се слеят и да образуват карбункул. Това може да доведе до некроза на кожата или тъканите в дълбочина.

 

Характерна е появата на топъл, инфилтриращ кожата възел, с постепенно оформяне на върха му на гнойна пъпчица с косъмче по средата. При опипване образуванието е силно болезнено. Могат да бъдат налице увеличени и болезнени лимфни възли. След преминаване на фурункула остава характерен белег на кожата.

 

Лечението на фурункулите и карбункулите е желателно да се осъществи от специалист. Фурункулът не се инцизира. При него се използват локални и системни средства с цел ускоряване на узряването му. Препоръчва се употребата на ихтиол и локални антибиотици.

 

Хирургична намеса и инцизия с дренаж може да се наложи само при образуване на карбункул. Карбункулът изисква специализирана медицинска помощ. При лечението е много важно да се знае, че „изстискването“ на „пъпката“ не бива да се прави и е изключително опасно.

 

При лицеви локализации антибиотичното лечение е задължително.

 

Профилактиката се състои в спазване на добра лична хигиена. Препоръчва се избягването на късо подстригана коса на тила, защото това нарушава правилния растеж на космите и е предпоставка за инфектиране на фоликулите. При наличие на цирей, космите около него да се подстрижат внимателно, а не да се бръснат. Желателно е да се вземат мерки за засилване на имунитета.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
С АГ класацията ни „Специалистите, на които имам доверие“ ще отличим най-добрите в бранша

реклама
Още от Дентално здраве
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising