ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Сухота в устата и в очите?

Кристияна Минева   |   24 август 2017   |   Коментари 0
   
   
Сухота в устата и в очите?

Източник: iStockphoto

Синдромът на Сьогрен представлява хронично автоимунно заболяване, засягащо екзокринните жлези, най-вече слюнчените и слъзните. Класическата симптоматика включва триадата: ксеростомия, ксерофталмия, ревматоиден артрит.

 

Синдромът на Сьогрен може да бъде самостоятелно заболяване или да бъде съчетан с други автоимунни болести като ревматоиден артрит, склеродермия, системен лупус еритематодес, тиреоидит на Хашимото. Освен това е възможно засягане на белите дробове, бъбреците, кръвоносните съдове, мускулите, нервната система.

 

Съществува разлика между болестта и синдрома на Сьогрен. За болестта говорим когато заболяването е самостоятелно и не се наблюдават автоимунни проявления. В случаи когато те са налице, се касае за синдром на Сьогрен.

 

Първичният синдром на Сьогрен има обичайно бавно и доброкачествено протичане. Началните прояви на болестта не винаги са свързани с екзокринните жлези. Обикновено минават от 8 до 10 години между първите симптоми и пълното развитие на заболяването.

 

Синдромът се наблюдава най-често при жени, като при 90% от случаите това е периода преди менопаузата.

 

Класическата разгъната клинична картина на синдрома и болестта на Сьогрен се предшества от: множествен шиечен кариес, сухота на устните, ангуларен хейлит, стоматит, суха и дразнеща кашлица, увеличени регионални лимфни възли. Различават се три стадия в клиничното протичане на болестта:

 

1.   Начален, в който основният симптом е сухотата в устата. Тази сухота притеснява пациента и се появява периодично-при физическо и емоционално напрежение. По-често болните се оплакват от чувствителност в зъбите и бързо разрушаване на емайла, чувство за дискомфорт.

 

2.   Стадий на развитие на болестта-умерено увеличени околоушни жлези, прогресиращ кариес, дисбактериоза в устната кухина, възпаление на езика, повишение на температурата, влошено общо състояние.

 

3.   Късен стадий-оплакванията са от мъчителна сухота в устата и очите. Наблюдава се бърза загуба на зъбите, околоушните жлези са увеличени, при изследване на слюнчените жлези се установява липса на изтичане на слюнка от тях.

 

При засягане на очите най-честото субективно усещане е за сухота (ксерофталмия) и болезненост в тях. Тази симптоматика прогресира през деня и се увеличава нуждата от изкуствени сълзи. Сухотата в устата (ксеростомия) е другият основен симптом. Среща се в 90% у българското население.

 

Ксеростомията се характеризира с:

 

·       Чувство за жажда и необходимост от чест прием на течности особено при хранене и говор;

·       Нощен дискомфорт в устната кухина;

·       Парене по краищата на езика;

·       Променен вкус;

·       Болки при дъвчене и говор;

·       Ускорено развитие на множествени кариеси с шиечна локализация и ранна загуба на зъби.

 

При пациенти, страдащи от синдрома на Сьогрен много по-често се наблюдава кандида инфекция, езикът може да е налобен поради атрофия на папилите му.

 

Увеличението на паротидните жлези при синдром на Сьогрен се характеризира с епизодичност и продължителност от няколко седмици до месеци. Подуването на жлезите обикновено е двустранно.

 

Лечението на болните със синдрома и болестта на Сьогрен трябва да се води от група специалисти-ревматолог, офталмолог, ендокринолог, стоматолог. Прогнозата при болестта на Сьогрен при ранна диагноза и своевременно започнато лечение е добра.

 

Пациентите със синдром на Сьогрен се съветват за чест прием на достатъчно количество течности, въздържане от употребата на диуретици като кофеин, черен и зелен чай, никотин, алкохол. Необходимо е поддържане на добра орална хигиена и стимулиране на слюнката чрез използването на дъвки, но без захар. Желателно е да се избягват помещения със сух или задимен въздух.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Дентално здраве
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Изгодни оферти
Още от Био продукти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter