ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Синуити от зъбен произход

Кристияна Минева   |   31 август 2017   |   Коментари 0
   
   
Синуити от зъбен произход

Източник: Dreamstime

Одонтогенният синуит е възпалителен процес от зъбен произход, локализиран в горночелюстната кухина, с всички характерни възпалителни прояви. Той обхваща предимно синусната лигавица и по-рядко костните структури.

 

Горночелюстната кухина е най-голямата от параназалните кухини. Оформянето на максиларния синус е тясно свързано с развитието на цялата лицево-челюстна област и започва още от 8-10 седмица на ембрионалното развитие. При новороденото максиларният синус е цепнатина или малка ямка, покрита с лигавица, която постепенно нараства и непрекъснато променя своята форма. Към осмата година от живота на детето темпът на развитието й става подчертано интензивен и към 12-14-годишна възраст кухината е почти оформена. Този бърз процес на растеж, както и нарастването на челюстно-лицевите кости обикновено приключва към 18-21-годишна възраст.

 

Формата на максиларния синус почти повтаря формата на едноименната челюстна кост и представлява кухина, съставена от 6 стени.

 

1. Одонтогенните синуити заемат второ място по честота след риногенните. Шести горен зъб е най-честият причинител на одонтогенни синуити и перфорации, следван от пети и седми зъб. Най-малък процент като етиологичен фактор са четвърти и осми зъб.

 

Одонтогенните синуити могат да бъдат остри и хронични. Обикновено са едностранни. За острите синуити е характерно преобладаването на ексудативните реакции, лигавицата е зачервена и оточна, а в кухината се натрупва серозен или гноен ексудат. При хроничните синуити лигавицата е силно хипетрофирала, понякога с наличие на по-слабо или по-силно изразена ексудация.

 

2. Остър одонтогенен синуит

 

За този синуит е характерна различна по сила и характер болка. В началото на заболяването болката е слаба, търпима, с чувство за тежест. С напредването на процеса болката се засилва, става нетърпима, излиза извън анатомичните граници на синуса, ирадиира към слепоочието, очницата и челото. Понякога болката обхваща и зъбите на горната челюст, като се наблюдава симптом на множествен периодонтит. Характерът й понякога става невралгоподобен.

 

В хода на заболяването поради оточността на носната лигавица се появяват смущения в дишането - запушена ноздра и намалено обоняние. От ноздрата изтича силно миризлива гной, която се стича към носоглътката. Появява се и лош дъх от устата.

 

В устната кухина се наблюдава зачервена и оточна лигавица в преходната гънка на съответната горна челюст. Открива се и зъбът причинител, който обикновено е с голяма обтурация, потъмнял или силно разрушен. Възможно е увеличение на регионалните лимфни възли. Общото състояние на болният е засегнато, налице е повишена температура, отпадналост, неразположение, нарушен сън.

 

3. Хроничен одонтогенен синуит

 

Хроничният одонтогенен синуит най-често е продължение на острия, но нерядко възниква и като първичен. Клиничната картина е по-бедна и не така демонстративна. Протича протрахирано, с периоди на ремисия и екзацербация.

 

При изостряне на процеса болните се оплакват от дискомфорт, чувство за тежест, нетипични болки в главата, ирадииращи към челната и слепоочната област. Всички тези оплаквания се засилват при навеждане на главата. Дишането, обонянието, а често и говорът са нарушени. Болните, а понякога и околните усещат неприятна миризма. Те са с уморен вид и обща отпадналост.

 

При някои пациенти чисто анатомично се наблюдават предпоставки за навлизане в максиларния синус при екстракция на горни зъби. В такива случаи, възникналата комуникация с устната кухина, може да доведе до развитие на максиларен синуит-остър или хроничен. Възможно е и проникване на инфекция от съответния причинен зъб и при запазена цялост на пода на синуса.

 

Лечението на одонтогенният синуит зависи от формата на протичането му. При острите синуити се прилагат предимно консервативните методи за лечение, които целят:

 

  • Свободно дрениране на ексудата от синусните кухини;
  • Ограничаване и намаляване размерите на инфекцията;
  • Саниране на одонтогенното огнище при установяването му;
  • Медикаментозно потискане на симптомите на акутния процес.

 

Осъществяването на тези цели се постига с помощта на вазоконстрикторни капки за нос или спрейове.

 

Хирургичното лечение на одонтогенния синуит се извършва от лицево-челюстен хирург.

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Дентално здраве
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Изгодни оферти
Още от Хранене
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter