ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Синуити от зъбен произход

Кристияна Минева   |   31 август 2017   |   Коментари 0
   
   
Синуити от зъбен произход

Източник: Dreamstime

Одонтогенният синуит е възпалителен процес от зъбен произход, локализиран в горночелюстната кухина, с всички характерни възпалителни прояви. Той обхваща предимно синусната лигавица и по-рядко костните структури.

 

Горночелюстната кухина е най-голямата от параназалните кухини. Оформянето на максиларния синус е тясно свързано с развитието на цялата лицево-челюстна област и започва още от 8-10 седмица на ембрионалното развитие. При новороденото максиларният синус е цепнатина или малка ямка, покрита с лигавица, която постепенно нараства и непрекъснато променя своята форма. Към осмата година от живота на детето темпът на развитието й става подчертано интензивен и към 12-14-годишна възраст кухината е почти оформена. Този бърз процес на растеж, както и нарастването на челюстно-лицевите кости обикновено приключва към 18-21-годишна възраст.

 

Формата на максиларния синус почти повтаря формата на едноименната челюстна кост и представлява кухина, съставена от 6 стени.

 

1. Одонтогенните синуити заемат второ място по честота след риногенните. Шести горен зъб е най-честият причинител на одонтогенни синуити и перфорации, следван от пети и седми зъб. Най-малък процент като етиологичен фактор са четвърти и осми зъб.

 

Одонтогенните синуити могат да бъдат остри и хронични. Обикновено са едностранни. За острите синуити е характерно преобладаването на ексудативните реакции, лигавицата е зачервена и оточна, а в кухината се натрупва серозен или гноен ексудат. При хроничните синуити лигавицата е силно хипетрофирала, понякога с наличие на по-слабо или по-силно изразена ексудация.

 

2. Остър одонтогенен синуит

 

За този синуит е характерна различна по сила и характер болка. В началото на заболяването болката е слаба, търпима, с чувство за тежест. С напредването на процеса болката се засилва, става нетърпима, излиза извън анатомичните граници на синуса, ирадиира към слепоочието, очницата и челото. Понякога болката обхваща и зъбите на горната челюст, като се наблюдава симптом на множествен периодонтит. Характерът й понякога става невралгоподобен.

 

В хода на заболяването поради оточността на носната лигавица се появяват смущения в дишането - запушена ноздра и намалено обоняние. От ноздрата изтича силно миризлива гной, която се стича към носоглътката. Появява се и лош дъх от устата.

 

В устната кухина се наблюдава зачервена и оточна лигавица в преходната гънка на съответната горна челюст. Открива се и зъбът причинител, който обикновено е с голяма обтурация, потъмнял или силно разрушен. Възможно е увеличение на регионалните лимфни възли. Общото състояние на болният е засегнато, налице е повишена температура, отпадналост, неразположение, нарушен сън.

 

3. Хроничен одонтогенен синуит

 

Хроничният одонтогенен синуит най-често е продължение на острия, но нерядко възниква и като първичен. Клиничната картина е по-бедна и не така демонстративна. Протича протрахирано, с периоди на ремисия и екзацербация.

 

При изостряне на процеса болните се оплакват от дискомфорт, чувство за тежест, нетипични болки в главата, ирадииращи към челната и слепоочната област. Всички тези оплаквания се засилват при навеждане на главата. Дишането, обонянието, а често и говорът са нарушени. Болните, а понякога и околните усещат неприятна миризма. Те са с уморен вид и обща отпадналост.

 

При някои пациенти чисто анатомично се наблюдават предпоставки за навлизане в максиларния синус при екстракция на горни зъби. В такива случаи, възникналата комуникация с устната кухина, може да доведе до развитие на максиларен синуит-остър или хроничен. Възможно е и проникване на инфекция от съответния причинен зъб и при запазена цялост на пода на синуса.

 

Лечението на одонтогенният синуит зависи от формата на протичането му. При острите синуити се прилагат предимно консервативните методи за лечение, които целят:

 

  • Свободно дрениране на ексудата от синусните кухини;
  • Ограничаване и намаляване размерите на инфекцията;
  • Саниране на одонтогенното огнище при установяването му;
  • Медикаментозно потискане на симптомите на акутния процес.

 

Осъществяването на тези цели се постига с помощта на вазоконстрикторни капки за нос или спрейове.

 

Хирургичното лечение на одонтогенния синуит се извършва от лицево-челюстен хирург.

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
С АГ класацията ни „Специалистите, на които имам доверие“ ще отличим най-добрите в бранша

реклама
Още от Дентално здраве
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Изгодни оферти
Още от Здравен дебат
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising