ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Хиповитаминози при децата и отражението им в устната кухина

Кристияна Минева   |   15 юни 2017   |   Коментари 0
   
   
Хиповитаминози при децата и отражението им в устната кухина

Източник: iStockphoto

При непълноценно хранене или намалена резорбция в храносмилателния тракт на някои вещества (витамини) и при ендокринни заболявания, настъпват метаболитни изменения в устната лигавица.

 

Хиповитаминозата представлява недостиг на един или на няколко витамина в човешкия организъм. Пълната липса на витамини се нарича авитаминоза.

 

Хиповитаминоза А:

 

Хиповитаминоза А причинява системно поражение на епителната тъкан с елиминиране на защитната й функция по отношение на подлежащите тъкани и органи. Понижава фагоцитната активност на левкоцитите, вследствие на което намалява производството на антитела. Освен създадената предиспозиция към инфекциозни заболявания, най-често на дихателните пътища и стомашно-чревния тракт, особено характерен симптом е ксерофталмията (кокоша слепота).

 

В резултат на смущения в процесите на вроговяване на епителя на устната лигавица се наблюдава огнищно помътняване с хиперкератоза. Епителят на слюнчените жлези реагира често със сиалоаденит, който заедно с вроговяването на изходните канали на слюнчените жлези предизвиква ксеростомия (сухота в устата). Устната лигавица става суха и атрофична, устните са сухи и напукани, покрити с тънки прозрачни люспички. При хипервитаминоза А се наблюдават и нарушения в растежа на зъбите.

 

Недоимък на фолиева киселина:

 

Първопричината за недоимък на фолати са: недохранване, свръхпреработени термично храни, стомашно-чревни заболявания. Важно е да се знае, че при прием на медикаменти като фенитоин, метотрексат също се наблюдава намаление на фолиевата киселина. Недоимъкът й води до смущения в образуването на еритроцитите и левкоцитите.

 

Характерни са промените в устната кухина, характеризиращи се със сухота и изтъняване на епителя на устната лигавица с язвени и некротични дефекти на фона на диспептични прояви. При дефицит на фолиева киселина се наблюдава характерен болезнен, зачервен, депапилиран език в съчетание с ангуларен хейлит и/или рецидивиращ афтозен стоматит.

 

Хиповитаминоза В1

Витамин В1, известен още като тиамин, е особено важен главно за нормалната функция на нервната система. Хиповитаминозата води до натрупване на големи количества пирогроздена киселина в организма, към която нервната система е особено чувствителна. Нарушава се синтезът на нервния медиатор ацетилхолин. В следствие на това се наблюдават парестезии и оточност на устната лигавица, упорити катарални гингивити, хиперплазия на фузиформените папили на езика, неврити.

 

Хиповитаминоза В2

Дефицитът на рибофлавин предизвиква смущения в синтеза на хемоглобина, както и тъканното дишане. Хиповитаминозата е в основата на множество нарушения в обмяната на белтъците, въглехидратите и мазнините.

 

Особено характерни са възпалителните изменения по устната лигавица, съпроводени с чувство на парене. Клинично се наблюдава повърхностна форма на десквамативен глосит като езикът е яркочервен, сух, оточен, с отпечатъци на зъбите по страничните му повърхности. Наблюдава се още атрофия на нишковидните папили и хипертрофия на гъбовидните. Появява се ангуларен хейлит като по ъглите на устните се виждат болезнени цепнатини, покрити с люспички и корички от засъхнала кръв.

 

По устната лигавица се виждат мацерации и повърхностни лезии. Описаната клиника се съпровожда от конюнктивит, а в по-тежки случаи от кератит и дори ирит. Наблюдава се още атрофия на слюнчените и слъзните жлези, дисфагия, фотофобия.

 

Хиповитаминоза В3

Хиповитаминоза РР е придружена от непълноценно белтъчно хранене и дава клиничната си изява чрез заболяването пелагра. Освен това лигавицата на устната кухина е възпалена, с чувство за парене. Езикът е болезнен, яркочервен, с повърхностни разязвявания, пъвроначално с хиперплазия, а по-късно с атрофия на папилите. Венците са хиперемирани, с оток и лесно кървят. Може да се наблюдава усложнение с улцерозен гингивостоматит и афтозоподобни изменения. Кожата е с изразен дерматит. Обикновено описаните изменения се обострят в края на зимата и началото на пролетта и лятото.

 

Хиповитаминози В6 и В12

Дефицитът на пиридоксин е свързан с появата на хейлит, глосит, гингивостоматит. Налице са и дегенеративни изменения на лигавичния епител като паракератоза и хиперкератоза. При хиповитаминоза В12 устната лигавица реагира с атрофичен стоматит и полиран език.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Дентално здраве
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Изгодни оферти
Още от Секс и здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter