ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Хиповитаминози при децата и отражението им в устната кухина

Кристияна Минева   |   15 юни 2017   |   Коментари 0
   
   
Хиповитаминози при децата и отражението им в устната кухина

Източник: iStockphoto

При непълноценно хранене или намалена резорбция в храносмилателния тракт на някои вещества (витамини) и при ендокринни заболявания, настъпват метаболитни изменения в устната лигавица.

 

Хиповитаминозата представлява недостиг на един или на няколко витамина в човешкия организъм. Пълната липса на витамини се нарича авитаминоза.

 

Хиповитаминоза А:

 

Хиповитаминоза А причинява системно поражение на епителната тъкан с елиминиране на защитната й функция по отношение на подлежащите тъкани и органи. Понижава фагоцитната активност на левкоцитите, вследствие на което намалява производството на антитела. Освен създадената предиспозиция към инфекциозни заболявания, най-често на дихателните пътища и стомашно-чревния тракт, особено характерен симптом е ксерофталмията (кокоша слепота).

 

В резултат на смущения в процесите на вроговяване на епителя на устната лигавица се наблюдава огнищно помътняване с хиперкератоза. Епителят на слюнчените жлези реагира често със сиалоаденит, който заедно с вроговяването на изходните канали на слюнчените жлези предизвиква ксеростомия (сухота в устата). Устната лигавица става суха и атрофична, устните са сухи и напукани, покрити с тънки прозрачни люспички. При хипервитаминоза А се наблюдават и нарушения в растежа на зъбите.

 

Недоимък на фолиева киселина:

 

Първопричината за недоимък на фолати са: недохранване, свръхпреработени термично храни, стомашно-чревни заболявания. Важно е да се знае, че при прием на медикаменти като фенитоин, метотрексат също се наблюдава намаление на фолиевата киселина. Недоимъкът й води до смущения в образуването на еритроцитите и левкоцитите.

 

Характерни са промените в устната кухина, характеризиращи се със сухота и изтъняване на епителя на устната лигавица с язвени и некротични дефекти на фона на диспептични прояви. При дефицит на фолиева киселина се наблюдава характерен болезнен, зачервен, депапилиран език в съчетание с ангуларен хейлит и/или рецидивиращ афтозен стоматит.

 

Хиповитаминоза В1

Витамин В1, известен още като тиамин, е особено важен главно за нормалната функция на нервната система. Хиповитаминозата води до натрупване на големи количества пирогроздена киселина в организма, към която нервната система е особено чувствителна. Нарушава се синтезът на нервния медиатор ацетилхолин. В следствие на това се наблюдават парестезии и оточност на устната лигавица, упорити катарални гингивити, хиперплазия на фузиформените папили на езика, неврити.

 

Хиповитаминоза В2

Дефицитът на рибофлавин предизвиква смущения в синтеза на хемоглобина, както и тъканното дишане. Хиповитаминозата е в основата на множество нарушения в обмяната на белтъците, въглехидратите и мазнините.

 

Особено характерни са възпалителните изменения по устната лигавица, съпроводени с чувство на парене. Клинично се наблюдава повърхностна форма на десквамативен глосит като езикът е яркочервен, сух, оточен, с отпечатъци на зъбите по страничните му повърхности. Наблюдава се още атрофия на нишковидните папили и хипертрофия на гъбовидните. Появява се ангуларен хейлит като по ъглите на устните се виждат болезнени цепнатини, покрити с люспички и корички от засъхнала кръв.

 

По устната лигавица се виждат мацерации и повърхностни лезии. Описаната клиника се съпровожда от конюнктивит, а в по-тежки случаи от кератит и дори ирит. Наблюдава се още атрофия на слюнчените и слъзните жлези, дисфагия, фотофобия.

 

Хиповитаминоза В3

Хиповитаминоза РР е придружена от непълноценно белтъчно хранене и дава клиничната си изява чрез заболяването пелагра. Освен това лигавицата на устната кухина е възпалена, с чувство за парене. Езикът е болезнен, яркочервен, с повърхностни разязвявания, пъвроначално с хиперплазия, а по-късно с атрофия на папилите. Венците са хиперемирани, с оток и лесно кървят. Може да се наблюдава усложнение с улцерозен гингивостоматит и афтозоподобни изменения. Кожата е с изразен дерматит. Обикновено описаните изменения се обострят в края на зимата и началото на пролетта и лятото.

 

Хиповитаминози В6 и В12

Дефицитът на пиридоксин е свързан с появата на хейлит, глосит, гингивостоматит. Налице са и дегенеративни изменения на лигавичния епител като паракератоза и хиперкератоза. При хиповитаминоза В12 устната лигавица реагира с атрофичен стоматит и полиран език.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Жълтеница при новороденото - къде е границата с физиологичното състояние?

реклама
Още от Дентално здраве
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Изгодни оферти
Още от Алтернативна медицина
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising