ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Какво представлява зъбният камък?

Кристияна Минева   |   16 март 2017   |   Коментари 1
   
   
Какво представлява зъбният камък?

Източник: iStockphoto

Зъбната плака е бактериален плаков биофилм и представлява сложна микробна общност със специфичен бактериален растеж.
 
Бактериалният плаков биофилм е изграден от бактериални микроколонии, екстрацелуларен слузест слой, канали за течности и примитивна комуникационна система. Бактериалните биофилми са триизмерни бактериални структури със специфична екологична, физиологична и биохимична характеристика. Те представляват акумулация на микроорганизми, прикрепени към определена влажна повърхност. Микроорганизмите в биофилма променят фенотипа си, като придобиват по-бърз растеж и променена генна транскрипция. Натрупването и метаболизмът на бактериите в плаката са основна причина за зъбния кариес, гингивити, парадонтити, периимплантатни инфекции и стоматити.
 
Зъбният камък представлява твърди отлагания в резултат на минерализацията на зъбната плака, покрити с неминерализирана зъбна плака(16-80%). Колкото по-стар е зъбният камък (калкулуса), толкова по-голям е процентът на неговата минерализация. Трябва да се знае, че калкулусът е естествен плак-ретентивен фактор, който сам по себе си няма патогенно свойство. Патогенността се дължи на плаката, на нейната зрялост, видове микроорганизми в нея и на продължителността на натрупването й.
 
Зъбният камък може да бъде разположен около видимата част на шийката на зъба, т.нар. супрагингивален зъбен камък, но може да бъде и под венечно струпан около шийката и корена на зъба - субгингивален.
 
Супрагингивалният калкулус най-често се разполага лингвално на долните фронтални зъби и буквално на горните молари. Той е светъл, твърд и се отлепва от зъбните повърхности. По-тъмен е при пушачите и когато е налице от по-дълго време. При една добре поддържана орална хигиена, супрагингивалният зъбен камък се натрупва по-бавно и в по-малки количества.
 
Субгингивалният зъбен камък се среща под ръба на венеца, той е твърд, тъмен и плътен, здраво прикрепен към зъба. Развива се при наличие на възпалителна компонента.
 
По същество зъбният камък представлява минерализирана зъбна плака. Неорганичната част е съставена предимно от калциеви и фосфатни соли, по-малко магнезиеви и микроелементи. Присъства и органична част, съдържаща десквамирани епителни клетки, левкоцити, хранителни остатъци и различни микроорганизми. Съставът на органичната материя съответства на този на зъбната плака. Зъбният камък има по-малка твърдост от емайла на зъбите. Зъбният камък има порьозна структура, подобна на кост, емайл или дентин. Минералните съставки на надвенечния зъбен камък идват предимно от слюнката, а на подвенечния - от солите на серума.
 
Скоростта на образуване и натрупване на зъбния камък варира при хората и зависи от много фактори в различните периоди от живота.
 
 
Зъбният камък сам по себе си не е патогенен, но грапавата му повърхност е идеално място за натрупване и задържане на патогенни микроорганизми, които причиняват пародонталните заболявания.
 
Само няколко дни са необходими за отлагане на достатъчно количество зъбна плака и за започване на процесите на минерализация. Натрупването за калкулус достига своето максимално ниво най-рано след 10 седмици.
 
Отстраняването на зъбния камък се осъществява от дентални медици, като е желателно това почистване да се прави поне веднъж годишно, за да се избегнат негативите от натрупването му. Почистването се нарича скалинг. Традиционно скалингът се извършва ръчно или механично. Най-ефективно е използването на ултразвука за отстраняване на зъбния камък.
 
Ултразвуковият апарат за почистване на зъби се използва за премахване на грубите отлагания на зъбен камък.
 
След почистване с ултразвуков апарат се препоръчва ръчно - фино почистване на по-фините отлагания. Дори с най-тънките накрайници, ултразвукът не може да постигне качеството, което се постига с фините ръчни инструменти.
 
Пациенти, които носят пейсмейкър, не могат да бъдат третирани с ултразвуков апарат, защото звукът от апарата може да наруши дейността на пейсмейкъра.
 
След скалинга е препоръчително да се направи полиране като в момента са популярни два типа полиране-профи джет полиране и полиране с паста, гумички и четки.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Ника     2017-03-17 17:18:53
Научих нещо ново, доста добре обяснено. Благодаря!
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Дентално здраве
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter