ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Възпалени венци по време на бременност

Кристияна Минева   |   23 февруари 2017   |   Коментари 0
   
   
Възпалени венци по време на бременност

Източник: iStockphoto

Гингивитът представлява възпаление на гингивата, което е локализирано в нея и не се придружава от промени в алвеоларната кост. Възпалението на гингивата при бременните е добре известен клиничен факт.
 
Установено е, че по време на бременност 90% от жените са с гингивит, който е по-тежък по време на 2-рия и 8-мия месец от бременността. През 9-тия месец гингивитът се подобрява.
 
Най-засегнати от гингивално възпаление са венечните папили и фронталните секстанти. Дълбочината на гингивалния джоб по време на бременност се увеличава в сравнение със следродилния период, но това е свързано с увеличение на гингивата, а не със загуба на гингиво-дентално прикрепване.
 
Изявените ендокринни и орални промени, придружаващи бременността, се дължат на значително увеличение на нивата на плазмените хормони за няколко месеца. Повишеното ниво на женски хормони-естрогени и прогестерони води до агривиране на гингивита, изразено чрез едем, кървене и увеличен гингивален ексудат.
 
Естрадиолът и прогестеронът стимулират размножаването на микроорганизмите в организма, а нивото на патогенните микроорганизми също се увеличава. Следователно по време на менструация и по време на бременност микробното число нараства. А това, съчетано с понижената кератинизация на епителя, обуславя развитието на гингивити.
 
Клинично се наблюдава присъствие на плака по гингивалния ръб, изразен възпалителен гингивален отговор, промени в цвета и контурите на гингивата. Повишено е количеството на гингивалния ексудат, както и наличие на провокирано кървене от венците. Кървенето е най-често от фронталните зъбни папили, а в страничните сегменти-възпалението е силно изразено-едематозни разрастнали папили, които кървят обилно.
 
Установено е, че по време на бременност, гингивитът се отключва от наличието на зъбна плака, затова и този тип гингивит спада към плак-индуцираните.
 
Характерно за гингивитите по време на бременност е, че липсва загуба на аташман, както и загуба на кост. Освен това гингивата след разждането много лесно се възстановява.
 
Жените, които използват орални контрацептиви на базата на естроген и прогестерон, също показват по-висока степен на гингивално възпаление в сравнение с жените на същата възраст.
 
Тежестта на гингивита, свързан с бременността, може да бъде степенувана като: 
  • Лек гингивит, свързан с бременността;
  • Тежък гингивит, свързан с бременността;
  • Тежък хиперпластичен гингивит, свързан с бременността-хиперплазирала гингива в 5тия ембрионален месец.
 
Освен симптомите на гингивит: кървене от венците, чувствителни венци и зъби, по време на бременност може да се развие и т.нар. пиогенен гранулом, свързан  бременността.
 
 
Пиогенният гранулом не е тумор, а един прекомерен възпалителен отговор по време на бременността към дразнители. Вследствие този възпалителен отговор води до ограничен полипоиден капилярен хемангиом, който много лесно кърви при слаба провокация.
 
Пиогенният гранулом, свързан с бременността клинически представлява неболезнена, проминиращата, подобна на гъба екзофитна формация. Характеризира се и с наличие на зъбна плака и изразен възпалителен гингивален отговор.
 
Грануломът е закрепен неподвижно на краче или на широка основа за гингивалния ръб или интерпроксималното пространство на гингивата.
 
Възможна е появата на пиогенния гранулом още през първия триместър на бременността и се наблюдава по-често в горната челюст. След раждането регресира или напълно изчезва.
 
По време на бременност е много важно да се провеждат интензивни мерки за плаков контрол, тъй като антибиотиците и другите медикаменти трябва да се избягват. Честите посещения при дентален лекар, както и добрата орална хигиена, съчетана с вода за уста с Хлорхексидин, са част от профилактиката на гингивита. Важно е да се почистват зъбите не само с четка и паста за зъби, но и да се използват конци за зъби, за да се премахне и плаката между зъбите.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Дентално здраве
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Изгодни оферти
Още от Еко среда
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter