ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Хранителна профилактика за здрави зъби през бременността

Кристияна Минева   |   09 февруари 2017   |   Коментари 0
   
   
Хранителна профилактика за здрави зъби през бременността

Източник: iStockphoto

Минералните вещества са необходими за изграждане на костния скелет, нормалното развитие и кръвотворене на плода. Това е особено важно по отношение на калций, фосфор и магнезий, които участват в изграждането на костния скелет. Бедната на калций храна създава риск за намаляване плътността на костите и минерализацията на бъдещото дете. (Първа част на материала)
 

Калций

Бременните жени се нуждаят от повишени количества калций и витамин D за запазване структурата и плътността на костите и за осигуряване на скелетното и зъбното развитие на плода. Те трябва да консумират храни, богати на калций като кисело мляко, прясно мляко и сирене. Тофу, китайско зеле, боб, спанак са също богати на калций храни. Калцият се депонира в костите и зъбите. Той се извлича главно от костите.
 
Калциевият дефицит причинява хипокалциемия и хипоплазия на зъбния емайл на плода. След изграждането на зъбите, той вече не се извлича от тях. Суплементирането с калциеви препарати се препоръчва при веганска диета.
 
Бременността е фактор, влияещ върху абсорбцията на калция. При нисък калциев прием хормоналният отговор на организма е свързан с повишена ефективност на кациевата абсорбия. Установено е, че през втората половина на бременността калциевата абсорбция се увеличава. Препоръчителен и адекватен хранителен прием е 1000мг/дневно.
 

Витамин D

Ниските серумни нива на витамин D при бременни жени повишават риска от рахит при новороденото и кърмачето и остеомалация (размекване на костите) при майките.
 
 
Съдържащият се витамин D в кърмата е недостатъчен да задоволи нуждите на кърмачето.
 

Суплементиране с витамин D

  1. Допълнителна суплементация с витамин D не е необходима на бременни, кърмещи жени и кърмачета при достатъчно излагане на слънце. Препоръчва се 2-3 пъти седмично да се излагат на слънце ръцете и лицето в продължение на 20-30 мин.
  2. Трябва да се провежда само след консултация с общопрактикуващ лекар, акушер-гинеколог или педиатър. Свръхприемът на витамин D е токсичен и може да причини деформации на фетуса.
  3. Супплементиране с вит. D по 5µг/дневно се препоръчва през зимния сезон на бременни жени на веганска диета и на живеещи в северните страни.
 

Желязо

Организмът на бременната се нуждае от повишени количества желязо. Препоръчва се в диетата то да се увеличи с 9µг, тоест ежедневно с храната да се приемат 27µг желязо. По-добре се усвоява хемовото желязо, което се съдържа в червените меса, черния дроб, рибата и птичето месо. Абсорбцията му от храната се увеличава при наличие на витамин С, фруктоза, лимонена киселина, животински белтък. Растителните източници на желязо са варива, пълнозърнест хляб, пшенични зародиши. 
 
 

Йод

Увеличаването на основната обмяна, успоредно с увеличаването на активността на щитовидната жлеза и секрецията на тиреоидни хормони, води до повишаване нуждите от йод през бременността със 70 µг/дневно. Физиологичната норма за жени е 150 µг. Основни източници на йод са йодираната сол и морските храни.
 

Цинк

Цинкът е друг микронутриент, жизнено необходим по време на бременност. Той участва в метаболизма на нуклеиновите киселини. Най-много цинк се съдържа в месото и черния дроб, миди, раци, мляко и млечни продукти, варива. Ежедневно с храната бременната трябва да приема 12 мг цинк.
 

Режим на хранене

При нормална бременност режимът на хранене е четирикратен през първия триместър и петкратен през втория и третия триместър. През последните два месеца се препоръчва шест и повече кратен режим.
 
Негативните поведенчески навици като консумация на алкохол, кафе, газирани напитки, наркотици и тютюнопушене са рискови фактори при бременност и в периода на кърмене. Те са вредни за майката и плода.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Дентално здраве
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter