ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Как да се справим с лошия дъх?

Кристияна Минева   |   02 февруари 2017   |   Коментари 0
   
   
Как да се справим с лошия дъх?

Източник: iStockphoto

Като лош дъх (malodor) се обозначава характерна миризма, която е противна и неприятна, и е усещане от стимулиране на олфакторните рецептори в носа с химикали в газообразно състояние.
 
Всеки от нас поне веднъж в живота си е имал зловонна миризма от устата. В действителност от лош дъх се оплакват 20-60% от населението. Това затруднява ежедневието, създава личен дискомфорт и социални затруднения в половината от болните. Като в 80% от случаите причината е в устната кухина. Обикновено се дължи на бактерии по гърба на езика, които разграждат белтъци и произвеждат зловонни миризми (индол, скатол, летливи вещества, съдържащи сяра, сероводород).
 
Обонянието и вкусът са свързани помежду си и не могат да функционират напълно самостоятелно. Увреждането на едното сетиво, неминуемо води до засягане на другото.
 
Лошият дъх е общото обозначение на противна миризма от устата. Той включва четири понятия: ozostomia, stomatodysodia, halitosis, fetor ex ore.
 
Озостомията ни насочва към гноен мирис, който се установява в устата, но произлиза от горните дихателни пътища, при ринити, синуити, фарингити, ларингити, тонзилити, както и от други възпаления, неоплазми или гнойници (карбункул в носа, полипи, рак).
 
Stomatodysodia означава противен дъх от долните отдели на дихателните пътища-бронхит, бронхиектазии, абсцеси, туберкулоза, пневмония, емфизем.
 
Халитозата отговаря на зловонна миризма на дъха в резултат на системни метаболитни промени, включващи гастроинтестиналния тракт и неговото съдържимо, както и общи патофизиологични промени, които причиняват пренасянето на зловонни вещества през кръвообращението до белия дроб или червата, откъдето те или се екскретират, или секретират.
 
Физиологичната халитоза е преходна и се дължи на летливи ароматни вещества, които се освобождават от кръвта в белите дробове от различни храни, билки, подправки и определени зеленчуци-лук, чесън, ряпа, праз или ароматни напитки като кафе и чай, и специално алкохолни етери и полифеноли от вино, ракия, коняк, уиски, ликьори, бира. Физиологичната халитоза се наблюдава при дехидратация, гладуване, констипация, диария, които са обратими процеси.
 
Патологична халитоза възниква по същите механизми, не е лесно обратима и персистира без лечение както при диабет (сладка миризма на плодове), уремия (дъх на амоняк или урина), гастрити и язва, езофагит, пилорна стеноза (дъх на развалени айца) или чернодробна недостатъчност (дъх на риба).
 
 
Fetor ex ore е зловонна миризма, която се отделя от устата и произхожда от източници в устата. Най-честата причина са бактериите в устната кухина и тяхното действие върху хранителните остатъци, кръв или тъканите в устата. В устата могат да се заселят и свръхразвият бактерии по гърба на езика и пародонталните джобове, които не са характерни за резидентната микрофлора. Бактериалната колонизация по фисурите, ямките, апроксималните части, венечните джобове, по гърба на езика е основен източник на лошия дъх. Също така той се повишава при ненапълно пробил мъдрец, върху който се получава капаче, обхващащо част от дъвкателната му повърхност. Премахването на такива зъби и на околните меки тъкани намалява лошия мирис.
 
Проучвания показват, че 80-90% от случаите, лошият дъх произлиза от устата, а не както се смяташе досега от стомаха.
 

Препоръки и лечение

Денталните лекари съветват да се мият зъбите по два пъти на ден поне по 3 мин., да се ползват конци за зъби за ефективно отстраняване на плаката от междузъбното пространство. Да се почиства с гърба на четката за зъби или със специални уреди за целта - гърба на езика. Да се утолява жаждата, тъй като често лошият дъх се дължи на сухота в устата. При усещане за сухота в устата да се използват дъвки без захар. Да се използват води за усти, богати на Хлорхексидин, Триклозан, тъй като имат антибактериален ефект. Препоръчват се за употреба пастите за зъби съдържащи 1% цинк, натриев бикарбонат, калай или магнезий. Посещението при дентален лекар при невъзможност за контрол на лошия дъх е препоръчително.
 
Магданозът, джодженът, зъбните пасти, течностите за изплакване на уста, спрейовете, дъвките намаляват лошия аромат от устата, но само за около 3 часа. Те имат т.нар.“маскиращ ефект“.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Еднократно завишено кръвно прави ли ме хипертоник?

реклама
Още от Дентално здраве
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising