ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Цветелина Дучева: Над 80% от децата над 6-годишна възраст у нас са засегнати от кариес

Puls.bg   |   05 април 2016   |   Коментари 0
   
   
Д-р Цветелина Дучева:  Над 80% от децата над 6-годишна възраст у нас са засегнати от кариес

Източник: Личен архив

Д-р Цветелина Дучева е завършила Факултета по дентална Медицина на Медицинския университет в София. Управител е на Дентална клиника „Д-р Петър Дучев“ – клиника по имплантология и детска дентална медицина. Работи в областта на микроинвазивна микроскопска ендодонтия, има множество международни специализации и следдипломни обучения.
Децата са нейната слабост ,а профилактиката и здравето на детските зъби са в основата на професионалните и интереси.
Лектор е в училище за бременни и родител. 
 
 - Д-р Дучева, често срещан проблем ли е кариесът при българчетата днес?
 
За съжаление, статистиката от последните години е стряскаща по отношение на детското дентално здраве. 
Когато говорим за зъбен кариес, е нужно да спомена, че това е най-широко разпространеното инфекциозно заболяване, което засяга 2/3 от популацията на Земята, без значение от социалния статус или възраст на пациентите. Основният причинител е Streptococcus Mutans - микроорганизъм, който продуцира голямо количество киселини при преработката на въглехидратите, полепва много здраво по зъбните повърхности и може да се предава чрез слюнката от родител на дете.
 
Според последните проучвания у нас 45% деца м/у 2 - 5 години имат кариес на временните зъби, над 80% от децата над 6-годишна възраст у нас са засегнати от кариес, а децата на 12 години имат средно между 4,3 и 7 кариозни зъби.
 
 - На какво според Вас се дължи този факт?
 
Една от основните причини е недостатъчната орална хигиена на децата във всички възрасти, липсата на хранителна профилактика и контрол върху въглехидратния прием, ранното въвеждане на захар в детското меню. 
 
Много от родителите пренебрегват необходимостта от редовни профилактични прегледи и лечение на временните детски зъби с оправданието, че те са временни и нямат отношение към здравето и благосъстоянието на децата им. Това е заблуда, която не отчита рисковете и последствията от появата на кариеса в ранното детство и отражението му върху здравето на децата в следващите години на растеж и развитие.
 
 - Къде грешим в грижите за устната хигиена на нашите деца и доколко този проблем е извън възможностите на родителите да го контролират?
 
Aз самата съм майка на малки деца и съм напълно наясно, колко е трудно да се преборим с малчуганите и тяхото не, не искам, не мога но в крайна сметка това зависи от нас възрастните. Ние трябва да сме добрият пример за тях. Трябва да ги приучим на правилните навици, един от моите съвети към родителите е да започнат с миенето на детските зъби още след пробива на първите от тях и да не се отчайват, че децата не дават, дърпат се и не отварят добре уста. Трябва под формата на игра да ги ангажираме и да ги накараме да са съпричастни, нужно е търпение и постояннство. Иначе контролът на детската хигиена реално е в наши ръце и ние трябва да следим качеството на четкането и резултата от него поне до 10 година от живота на  децата,ние като родители носим тази отговорност.
 
 - До каква степен и кога кариесът на детето се дължи повече, защото то е предразположено към него или защото храната ни е некачествена? Има ли такова явление предразположеност към кариес и при кои случаи се наблюдава то?
 
Може би, защото сме тясно профилирани в профилактиката и лечението на кариеса на ранното детство, най-сериозни са нашите наблюдения именно върху появата и усложненията, които това заболяване води след себе си при деца от 2 до 4 години. 
  • Детето не се храни и не спи, поради болка нощно време
  • Има проблем с теглото, тъй като не се храни пълноценно
  • Не дъвче, а гълта като „пате“, поради силно разрушените кътници
  • Има обриви по лицето и рагади около устата, защото кариесите  в неговата уста са огнища на инфекция.
  • Срамува се да се усмихва и децата му се смеят на "черните" разрушени зъби.
  • Има лош дъх от устата.
Друг проблем в тази възраст са вредните навици - смучене на биберон залъгалка след 1-1,5 години, нощният прием на сокове, подсладена вода и адаптирано мляко след 1,5 години, които пък отключват развитието на ранния детски кариес.
 
За предразположеност към кариес можем да говорим, когато има генетични смущения в структурата на емайла и дентина, това са т.н. дисплазии. При тях още с пробива на зъбите започва разрушение, което ги засяга по реда на тяхната поява, независимо от грижите, на които са подложени. Причините за тези несъвършенства в структурите могат да са най-различни, могат да засегнат както временните така и постоянните зъби. Храненето и по-точно качеството на храната заедно с адекватната хигиена, не могат да спрат прогреса им, но са пряко свързани с по-лесното и успешно лечение.
 
 - Кога е нормално да пробие първото зъбче и какви са основните Ви съвети за грижа за здравето на зъбите според възрастта на детето?
 
Винаги казвам, че природата е много мъдра и снизходителна към нас родителите, защото появата на първото зъбче става около 6 месец след раждането, когато вече е преминал периодът на колики, създали сме връзка с малкия човек и напълно сме се адаптирали в новите си роли на родители. Освен това около 6-ия месец имунната система на детето вече е достатъчно зряла, за да може да започне и захранването му. Така пробива на първото зъбче се комбинира с няколко много важни промени, които стават в хранителния режим и навици на бебето. Когато говорим за срокове на пробив, винаги отбелязвам, че те са ориентировъчни и за норма се приемат плюс, минус 6 месеца от посочените месеци. Най-важно е около 3,5 години детето да има сформирано стабилно млечно съзъбие, да може да отхапва и дъвче подобно на нас възрастните.
 
 
Грижите трябва да започнат още с пробива на първото зъбче, най-напред със силиконов накрайник без паста, а когато около 10-ия месец детето вече седи стабилно и има повече от 5 зъба, се включват ръчна четка и детска паста. Нека миенето на зъбките се превърне в навик, точно както създаваме навик за миене на ръцете и смяната на памперса. Сутрешното четкане на зъбите е препоръчително,а вечерното задължително.
 
 - Колко време детето трябва да четка зъбките си?
 
Вечерното миене на зъбите трябва да се превърне в част от ритуала преди лягане. Четкането на 20 млечни зъба трябва на продължава около 2 - 2,5 минути, в действителност процесът продължава повече, защото всеки от участниците в него иска да се добере до четката и пастата. Движенията са кръгообразни без натиск, количеството паста е колкото грахово зърно.
 
В началото четката е нужно да се подменя по-често, защото тя реално се дъвче много ожесточено от малкия човек, но след като избият всички млечни зъби и дискомфортът от пробива е изчезнал, подмяната ще е на 5-6 седмици.
 
 - Пастата за зъби може ли да се смята за безопасен продукт, който гарантира добра хигиена и здраве за детски зъби?
 
В самото начало на зъбния пробив не е нужно да се ползва паста за зъби, ползва се само силиконов напръстник за механично обтриване. Пастата за зъби трябва да започне да се ползва, когато има вече 5-6 пробили зъба. Тя е необходим и полезен продукт, само и единствено, ако отговаря на няколко условия. Първо трябва да е съобразена с възрастта на детето, така ще отговаря на потребностите на съответната възраст. Второ, не трябва да е с ярък цвят и натрапващ вкус или аромат, понеже за децата до 3 години плюенето е трудно, а те приемат пастата като десерт и всичките добавки и оцветители отиват в корема на малкото човече.
 
Безцветните пасти с дискретен обикновено естествен аромат, например на сладник, копър, лайка и др. са за предпочитане. Хубаво е тези продукти да са със сертификат за качество, а не просто да пише на тях био. 
И понеже отново ние родителите правим избора на продукти за нашите деца, нека уважаваме и мнението и предпочитанията на най-малките, като насочваме в правилната посока техните желания. Това не е манипулация, а отговорност при възпитанието.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
С АГ класацията ни „Специалистите, на които имам доверие“ ще отличим най-добрите в бранша

реклама
Още от Дентално здраве
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Изгодни оферти
Още от Релакс
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising