ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Какво представляват клиновидните дефекти на зъбите?

д-р Маргарита Василева   |   12 август 2015   |   Коментари 0
   
   
Какво представляват клиновидните дефекти на зъбите?

Източник: iStockphoto

Красивата искрена усмивка поражда възхищение у околните и спомага за нормалното социализиране. Но когато поради ред причини се наруши естетиката в някой от елементите й, ние започваме да се притесняваме да се усмихваме, прикриваме с ръка устата си при смях, което резултира в проблеми в психосоциологически аспект. Като такива проблеми в естетически план могат да се явят т. нар. клиновидни дефекти.

 

Клиновидните дефекти, още наречени цервикални (шиечни) узури или абфракционни дефекти, представляват V-образни врязвания в шийката на зъба, покрай венеца. Могат да бъдат в областта на емайла в шийката, в цимента, покриващ корена, или на границата между емайла и цимента. Повърхността на дефектите е твърда, лъскава, с цвят, вариращ от светложълто до тъмнокафяво. Важно е да се различи от зъбния кариес в шийката, тъй като загубата на зъбни тъкани в случая се осъществява без действието на микроорганизми.

 

Клиновидният дефект е резултат от мултифакторно действие, всички аспекти на което са обект на все още продължаващо доизясняване. В общи линии причините за появата на една узура са следните:

 

1. Необичайно високо дъвкателно натоварване на зъбите, но обикновено при нормална функция, при което напрежението се съсредоточава в най-уязвимата точка на огъване – зъбната шийка. Това циклично натоварване предизвиква концентрация на стрес и сили на огъване, вследствие на които се появяват микрофрактури в минералите, изграждащи зъбните тъкани, разрушаване на връзките между тях и постепенното им отпадане.

 

Такова прекомерно натоварване може да се дължи на:

 

  • бруксизъм – стискане и скърцане със зъби;
  • ортодонтски деформации – когато зъбите са разположени под ъгъл от нормалното им разположение, не предават натоварването по оптимален начин и се травмират;
  • предварителни контакти – те представляват контакт на една или повече двойки зъби, които се допират преди останалите при функция, а това отново означава прекомерно натоварване и травма на съответните зъби;
  • неправилно изработени обтурации, които са оставени по-високи, т.е. не е спазена съответната морфология на възстановяваната повърхност.

 

2. Агресивно търкане при миене на зъбите. Силният натиск при миене на зъбите в комбинация с използването на четка с твърди косми скъсва вече отслабените връзки между минералните призми в зъбните тъкани и ги отстранява. Интересен факт е, че абфракционните дефекти са по-силно изразени по зъбите от дясната страна при десничари, а по лявата – при хора, служещи си и миещи зъбите си с лявата ръка. Това е така, защото упражняват по-силен натиск от страната на доминиращата ръка.

 

Клиновидните дефекти могат да се комбинират и с дефектите при зъбна ерозия и по този начин взаимно да се задълбочат.

 

Симптомите при цервикални узури, освен оплакванията от влошена естетика, са чувствителност в шийките, болка при четкане на зъбите с твърда четка, болка от студено, топло или сладко. При по-напреднала загуба на тъкани дефектът може да достигне и до пулпата, което причинява пулпно възпаление и води до умъртвяване на зъба.

 

Корекцията на тези дефекти е свързана на първо място с отстраняване на причинните фактори – изработване на силиконови шини при стискане на зъбите, корекция на оклузалните фактори – по-високи обтурации, неправилно изработени коронки и мостове, провежда се при необходимост и ортодонтско лечение.

 

Следващата стъпка е намаляване на чувствителността, което се постига с апликацията на флуорни пасти и лакове от денталния лекар. Ако клиновидният дефект е толкова голям, че е забележим, се пристъпва към възстановяването му с естетични материали, които ще се слеят оптически с околните зъбни тъкани.

 

Макар и клиновидните дефекти да не са толкова познати, както е например зъбният кариес, ако забележите, че такива се развиват по вашите зъби, погрижете се да ги коригирате още в началото, за да избегнете неприятните последици.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Дентално здраве
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter