ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Каква е връзката между зъбите и целия организъм?

   
   
Каква е връзката между зъбите и целия организъм?

Източник: thinkstock

Много хора все още смятат устната кухина като отделна единица, без съществена връзка с цялото тяло, макар множество проучвания да доказват обратното. Не трябва да забравяме и близостта на оралната кухина с един от най-важните органи в нашата система – мозъка.

Може би за някои все още е странно как така здравето на устната кухина има такъв огромен ефект върху цялостното здраве, но отговорът е съвсем прост –обяснението се крие във факта, че оралната система е тясно свързана с всички останали системи на организма.

За да докажа още по-добре връзката между зъбите и останалите системи, ще приведа един прост пример за това как те си влияят. Например при някои хора се наблюдава загуба на зъби, като изключим тази на мъдреците, която може да доведе до проблем, свързан със сдъвкването на храната, което пък от своя страна може да бъде причина за влошаване на храносмилането. Последното може да бъде основа за множество хронични и тежки заболявания.

Освен това възпаленията в областта на синусите могат да бъдат причинени от зъбна инфекция, което да доведе до хронично запушване на носа и от там до нарушаване на кръвоснабдяването на мозъка.

През последните години, множество проучвания доказват сериозната връзка между инфекциите в устната кухина и други здравословни проблеми, включително инсулти, сърдечносъдови заболявания и диабет. Тези орални инфекции най-често включват гингивити или пародонтити и инфекции, свързани с кореновите канали на зъбите, като например периодонтити и абсцеси. Микробите и техните токсини, свързани с инфекциите, засягащи зъбите, венците и костите, могат лесно да достигнат всяка част на организма чрез кръвния поток или по съседство.

Освен това древната китайска медицина е установила силна енергетична връзка между зъбите и органите и тя се дължи на това, че те споделят един и същи енергиен меридиан. Спрямо това разбиране, проблемите в челюстта могат да повлияят почти всички органи в тялото.

Така например предните зъби – първите четири, както на горната челюст, така и на долната челюст, са свързани с меридианите на бъбреците и пикочния мехур. Заболявания на някои от тези зъби може да повлияе тези органи и да предизвика проблем навсякъде в урогениталния тракт. Освен това могат да бъдат засегнати глезените, ректума, носа, челният синус и надбъбречните и епифизната жлези. Обратното също е валидно – заболявания на съответните органи могат да доведат до проблеми със съответните зъби като това важи за абсолютно всички зъби и органи.

Кучешките зъби на горната и долна челюст имат връзка с меридианите на черния дроб и жлъчния мехур. Поради това тези органи могат да бъдат засегнати от смущения при патогенни изменения в тези дентални структури. Сфеноидалните синуси, бедрата, половите жлези и хипофизната жлеза също могат да бъдат повлияни при проблем с тези зъби.

Меридианите на дебелото черво и на белия дроб са свързани с 4 и 5 зъб от горна челюст и 6 и 7 зъб от долната челюст. Смущения в някои от изброените зъби или костите под тях може да доведе до проблем с червата, белите дробове, вените, артериите, ръцете, краката, носа, раменете, хипофизната или тимусната жлеза.Зъбите разполагащи се на място 6 и 7 вдясно на горна челюст и 4 и 5 вдясно на долна челюст се пресичат с меридиана на стомаха. От противоположната лява страна същите зъби (6 и 7 вляво на горна челюст и 4 и 5 вляво на долна челюст) пресичат меридианите на стомаха и далака. Нарушения, в който и да е от зъбите, може да доведе до проблеми с далака, панкреаса, хранопровода, паращитовидната жлеза, млечните жлези, стомах, коляното и ставите на глезените, лимфните съдове, максиларните синуси или щитовидната жлеза.

Третият кътник или мъдрец се кръстосва с четири отделни меридиани (сърцето, тънките черва, San Jiao меридиана и меридиана на перикарда). Ето защо, смущения при всеки от тези зъбни структури и костите под тях може да доведе до редица системни проблеми, най-вече със сърцето, тънките черва и нервната система. Раменете, лактите, ръцете, краката, ушите, езика, сакроилиачната става и лимбичната система също могат да бъдат засегнати.

Как инфекцията на даден зъб, която включва венците и костта около зъба може да засегне някой орган, който е разположен на отдалечено място от тях? За по-лесно, визуализирайте тази връзка като електрическата верига в дома си. Инфекцията предизвиква смущение в енергията или в електрическа верига. Резултатът е болка в зъба или проблем в съответния орган или и двете.

При проблем с определен орган или система е добре да се консултирате и със своя стоматолог, особено ако няма ясна причина за появилите се симптоми.


Искам да завърша с този призив - ценете зъбите си, защото те са свързани с останалите системи и могат да ви навлекат множество проблеми, ако не им обръщате внимание.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Дентално здраве
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Изгодни оферти
Още от Зачатие
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter