ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Орална киста - опасна ли е или не?

Puls.bg   |   03 декември 2013   |   Коментари 3
   
   
Орална киста - опасна ли е или не?

Източник: iStockphoto

Киста се нарича анормална торбичка в тялото, изпълнена с газ, течност или твърда материя. Оралните кисти най-често са пълни с течност и могат да се формират в устата, челюстите, устните, езика, гърлото и слюнните жлези. 
 
Те обикновено са малки, безболезнени образувания, между 2 и 3 см. При тяхното възпаление обаче се превръщат в абсцесни кисти – червени, подути и болезнени. Това нерядко налага тяхното хирургично отстраняване.
 
Най-разпространената форма на орална киста е радикуларната – кухина около корена на зъба, изпълнена със светложълна течност. Тя е безболезнена и най-често се открива случайно на нови рентгенови снимки. Дори и да не е възпалена, радикуларната киста е потенциален риск за здравето. Подуване на челюстта, ясно видимо върху лицето, е симптом, който не бива да бъде пренебрегван. Макар да е доброкачествено образувание, радикуларната киста може да предизвика разместване на зъбите с характерно отдалечаване на коронките и сближаване на корените. Процесът може да е силно болезнен и да доведе до множество инфекции на устната кухина, да ускори зъбната развала и да причини некроза на зъба.
 
Друга скрита опасност е достатъчни силно възпаление на кистата, което води до развитието на фистула – анормален отвор в костта в близост до зъбния корен.
 
Според състоянието, големината и разположението на кистата, зависи дали тя ще бъде третирана с медикаменти или отстранена оперативно чрез остеотомия – изваждане на кистата след запълване на зъбния канал.
 
Операцията отнема около 2 часа. С поставяне на упойка, хирургически се достига до кореновия връх и кистата. След това, с помощта на кюрети се отрязва връхчето и при нужда се извършва допълнително запечатване.
 
Хирургичната процедура е рутинна, сравнително безопасна и се извършва от десетилетия, но въпреки това има редки случаи на рецидиви – повторна поява на доброкачественото образувание. Те се развиват независимо от професионализма на хирурга и могат да се отстранят с повторна остеотомия.
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (3)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Коментар     2018-03-23 12:18:53
Отстранява се по здравна каса с операция в болница, където има отделение по лицево-челюстна хирургия. Направлението за хоспитализация се взема от личния лекар или зъболекар (може и от зъболекар да, но повечето не знаят). Лежи се два-три дни в болницата. Прави се обикновено с местна упойка, но ако кистата е сложна и голяма - с пълна. На мен ми я отстраниха в болница "Св. Марина" във Варна. Не съм плащал нищо.
Таня     2016-03-04 21:44:57
Каква е цената на операцията? До колкото зная, здравната каса не поема заплащането, тъй като не е онкологично. Не важи направление и това, че си здравно осигурен.
li239     2013-12-03 09:35:02
ne znaia , sega 4eta
3 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Дентално здраве
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Изгодни оферти
Още от Диети
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter