ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Мозъчната дейност се влошава с всеки изгубен зъб

Puls.bg   |   05 август 2013   |   Коментари 0
   
   
Мозъчната дейност се влошава с всеки изгубен зъб

Източник: iStockphoto

Загубата на зъби и понижените когнитивни способности са две често срещани явления в старческа възраст. Оказва се, обаче, че те са и взаимозависими – според изследователи загубата на зъби понижава когнитивните способности.

 

При движение на челюстите се задействат сензорни импулси към хипокампа, свързан с формирането на паметта и способността да се връщаме към отминали събития, поясняват експерти.

 

Логично при хората без зъби се произвеждат много по-малко сигнали до тази част на мозъка. Ето защо броят на зъбите играе роля на „индикатор“ за проблеми с паметта, поясняват изследователите. Засегнати са епизодичната и сематичната памет, които съответно отговарят за формирането на спомени и запомнянето на факти.

 

Изследването е базирано на наблюденията на 273 души на възраст между 55 и 80 години и е проведено от Университета на Стокхолм, Швеция, Университета Умеа и Института по клинична дентална медицина в Норвегия.

 

Всички участици преминават преглед за общо здравословно състояние, проверка на зъбния статус и серия когнитивни тестове.

 

Половината от доброволците в изследването са с 20 зъби по-малко, което е много под нормата за възраста. 70% от липсващите зъби са кътници.

 

Взимайки предвид и други фактори, възрастните, запазили по-голяма част от зъбите си, се радват на 4% по-силна памет, се прави заключение в статия в European Journal of Oral Sciences.

 

Връзката между загубата на зъби и лошите когнитивни способности не е толкова неочаквана, обясняват учените. При дъвчене до хипокампа, който е свързан с паметта, достигат стимулиращи импулси. При липсата на зъби съответно тази стимулация е по-слаба. Наличието на импланти донякъде решава подобен проблем, но те не могат да заменят напълно ефекта, получаващ се от естествените молари.

 

При дъвчене още се подобрява и кръвоснабдяването на мозъка. По думите на учените се повишава активността в определени негови области, което няма как да се получи при избягване на дъвченето заради липса на зъби или изибрателната консумация на храни, каквато се налага при носене на зъбни протези. Пада и осигуряването на организма с жизненоважни хранителни вещества, витамини, белтъци, микроелементи, които са необходими на мозъка за функционирането му.

 

Това не е първото изследване, което търси взаимовръзка между денталното здраве и състоянието на мозъка. Преди година учени от Калифорнийския университет изведоха интересни резултати от продължило 18 години изследване, в което 5500 души са проследявани за навиците им да мият зъбите си и изявата на деменция. При хората, които не четкат редовно поне веднъж дневно зъбите си, рискът от когнитивен упадък е 65% по-висок, в сравнение с тези, които ги мият 3 пъти.

 

При друго се открива, че в мозъците на хората с болест на Алцхаймер числото на бактериите, причиняващи заболявания на венците, е много по-високо. Навлизайки в него, вредните микроорганизми водят до възпаление и съответно увреда на мозъчна тъкан.

 

Така че изводът е един - грижете се за зъбите си, ако искате да се радвате на добър ум отсега!


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Дентално здраве
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Изгодни оферти
Още от Новини и събития
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter