ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Четкaта за зъби – как да я изберем?

Стефан Иванов   |   17 януари 2013   |   Коментари 5
   
   
Четкaта за зъби – как да я изберем?

Източник: Istockphoto

Навярно повечето от нас рядко се замислят за четката си за зъби – от какво е направена, как трябва да се използва, каква изобщо е подходящата чатка за нас и т.н. Незаслужено отношение към четката, а тя е едно от най-древните и същевременно най-практичните човешки изобретения.

 

Археологически разкопки показват, че примитивни предтечи на четката за зъби са били използвани преди повече от 5000 години. Тогава хората премахвали остатъците от храна по зъбите си с помощта на меко парче дърво, най-често клон, раздъвкан или счукан в единия край. Така дървесината се разделяла на власинки, които били използвани за почистване на зъбите. Дизайнът значително се подобрява преди около 150 години, когато са създадени първите същински четки за зъби, състоящи се от дървена дръжка, към която са прикрепени власинки от диви прасета. Четката за зъби придобива съвременния си вид през 1938 г., когато дървесината и козината са заменени от синтетични полимери – добре познатата пластмасата – символ на модерното и съвременното...

 

И така, какви са тънкостите при избора на четка за зъби?

 

Днес се използват два основни вида четки за зъби – електрически и ръчни. Те се предлагат с различно големи накрайници и с различни по твърдост влакна. Независимо от вида на четката, накрайникът трябва да достига всички зъби, като осигурява пълно отстраняване на остатъците от храна по зъбите. Според повечето зъболекари, електрическите четки са по-ефективни по този показател.

 

Влакната трябва да са достатъчно твърди, за да осигурят ефективно почистване без да нараняват нежната венечна тъкан. При определени групи пациенти – тези с гингивит, пародонтоза и др., се налага използването на специални четки за зъби, които щадят възпалените венци, без да причиняват допълнително дразнене.

 

Поради огромното разнообразие от продукти, не всички от които качествени, а някои и потенциално опасни, е добре да оглеждаме опаковката за сертификати за качествен контрол от компетентни институции. На качествен контрол подлежат всички компоненти и процеси, участващи в производството на продукта. Освен изискванията за издържливост и неалергенност на всички компоненти, за електрическите четки важат допълнителни изисквания. Производителите на електрически четки за зъби трябва да докажат чрез поне едно клинично проучване, че продуктите им не увреждат твърдите и меките тъкани в устната кухина, както всякакви изкуствени материали в нея – коронки, зъбни протези, пломби и т.н.

 

Изобщо, при избора на четка за зъби е добре да се доверим на производители с репутация и реноме.

 

Много хора с ограничена подвижност считат, че електрическите четки са по-лесни за използване. Много деца ги считат за забавни. Независимо от вида на четката и причините за избора й, тя трябва да бъде прилагана след всяко хранене, след което трябва да бъде почистена.

 

Почистването и съхраняването на четката за зъби също имат своите тънкости. След внимателно изплакване, четката трябва да бъде оставена да изсъхне. Ако се съхраняват няколко четки на едно място, обаче, те не трябва да се допират една до друга. Ако бъдат съхранявани за по-продължителен период от време без да се използват, това трябва да става в сух и, по възможност - проветрив съд. Добре е твърдите четките да се подменят през 4 – 5 месеца, а меките – през 2 - 3, тъй като влакната им постепенно омекват и отпадат, което ги прави по-неефективни. Детските четки може да се наложи да бъдат подменяни още по-често. 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (5)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

mlekarina     2013-02-13 09:10:56
Naistina stomatologi4niq suuz nqma pravo da odobrqva produkti, no ima pravo da preporu4va. Za tova stava duma - tursete znak za preporuka ot BZS.
zapocnat     2013-01-22 12:20:03
mlekarina, стоматологичния съюз няма никакви правомощия да одобрява или не каквито и да е продукти, това е съсловна организация! всички тези щампи по рекламите за \"одобрено\" от някакаъв съюз е 100% измама и подвеждане на потребителя! Ако не сте наясно отворете закона за съсловните организации и устава на съюза и се запознайте с дейността и правомощията на подобна организация!!!!
Анонимен     2013-01-21 20:38:16
В интернет търсих на на 6 езика и не намерих изследване, което да доказва наличието на патогенни бактерии в четките с естествен косъм. Затова си купете четки на тетевен с естествен косъм, ако нямате венци от желязо.
mlekarina     2013-01-21 11:03:47
Vseki sertifikat (ako ima 6tampovan takuv na opakovkata) izri4no poso4va za kakvo e. Nai-dobre e ako produktut e odobren ot stomatologi4niq suuz.
Анонимен     2013-01-18 15:13:37
за пореден път се преписва статия без да има нужната конкретика - \\\\\\\"добре да оглеждаме опаковката за сертификати за качествен контрол\\\\\\\" - какви са тези сертификати не става яснор \\\\\\\"изискванията за издържливост и неалергенност\\\\\\\", \\\\\\\"клинично проучване\\\\\\\" - наскоро пак си купих четка и пак надписите бяха изключително ситни, а някои нямаха превод на български - а като се влезе в някой магазин (особбено хипермаркет) може свят да ти се завие, но горната статия изобщо не помага в избора
5 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Дентално здраве
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Изгодни оферти
Още от Здравен дебат
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter