ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

7 съвета за здрави зъби и венци

Puls.bg   |   29 ноември 2012   |   Коментари 2
   
   
7 съвета за здрави зъби и венци

Източник:Istockphoto

Ако искаме да се радваме на красива усмивка и здрави зъби до дълбока старост, не бива да се ограничаваме само в редовното измиване на зъбите и използването на конец. Следните, лесни за изпълнение, съвети могат да ни помогнат да запазим зъбите си в добро здраве.

 

 

1. Да се запознаем със собствените си дентални нужди

 

Денталното здраве зависи от голям брой фактори – режима на хранене, типа на приеманата храна и хранителните навици като цяло, общото здравословно състояние и грижите, полагани за поддържане на оралната хигиена. Промяната на всеки един от тези параметри може да рефлектира силно върху денталното здраве. Например, над 300 лекарства понижават секрецията на слюнка в устата и предразполагат към поява на кариеси! Бременните жени могат да развият възпаление на венците. Това, че астматиците нощем дишат през устатата, причинява изсъхването на лигавицата и увеличава риска от кариеси.

 

2. Да организираме ежедневната си орална хигиена

 

Мероприятията, поддържащи оралната хигиена, трябва да бъдат организирани в лесен за запомняне и изпълнение график, съобразен с индивидуалните потребности. Например, при прием на лекарства, изсушаващи устата, всеки ден трябва да се приемат флуориди. Това може да става под различни форми – чрез използване на води за уста, пасти за зъби или специални гелове. Бременните, диабетиците и хората, носещи брекети, също имат нужда от специални и редовни дентални грижи.

 

3. Използването на  флуоридни продукти

 

Флуорът е необходим не само на развиващите се зъби, но и на зрелите. Той поддържа здравината им и ги предпазва от кариеси. Водите за уста и пастите за зъби обикновено осигуряват достатъчни количества флуор, но при рисковите групи – диабетици, тежко болни и др., зъболекарят може да реши и предпише допълнителен прием на флуор под формата на различни продукти – таблетки, гелове и др.

4. Ограничаване на лакомствата, най-вече простите захари

 

Хранителните остатъци в устата са източник на енергия за бактериите, които колонизират повърхността на зъбите и венците. Тези бактерии отделят в устата органични киселини, които увреждат емайла и предизвикват кариеси. Простите захари в сладкарските изделия са най-благоприятният за тези бактерии източник на енергия. След всяко лакомство трябва да си мием зъбите или да дъвчем подходяща дъвка.

5.  Редовното оглеждане на зъбите и венците

 

Дори и да посещаваме редовно зъболекаря си за профилактични прегледи, това става не повече от 2 – 3 пъти на година. Можем силно да подобрим профилактиката на много орални заболявания като сами следим за промени като:

  • подуване и зачервяване на венците;
  • оцветяване на зъбите;
  • малки отчупвания по краищата на зъбите;
  • афти по венците, бузите или езика.

 

Това е особено важно за пушачите.

 

6.  Редовните профилактични прегледи са задължителни!

 

Зъболекарят трябва да препоръча редовни прегледи през определен период от време. Той зависи от голям брой фактори – брекетите, коронките, мостовете, диабетът, тютюнопушенето, гингивитът, ХИВ и др., налагат по-често посещаване на кабинета му.

7.  Всякакви тютюневи продукти трябва да бъдат отказани!

 

Освен че увеличават многократно риска от рак, гингивит, пародонтоза и кариеси, тютюневите продукти оцветяват зъбите и развалят усмивката.

 

И, разбира се, няма как да не напомним – редовно измиване на зъбите, след всяко хранене!

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

До гост     2012-12-30 23:20:24
Под всяка форма независимо дали е органична и неорганична , флуора е силно отровен. Подтиска нервната система , чупи костите (остеопороза) води до рак в малки количества. Има много информация в нета. В САЩ водата се флуорира с такава цел - да се подтиска агресията , уж предтекста е за кариес. Оказва че там където се флуорира водата има повече кариеси. В пастите за зъби има доста флуор и има смъртни случаи при поглъщане на паста за заби от деца..
Гост     2012-12-06 22:11:34
Флуора е една от най-силните отрови позната на човечеството. Не знам дали под формата на натриев флуорид (в каквато форма е в пастата за зъби)запазва свойствата си, но определено не бих си мил зъбите редовно с подобно нещо.
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Псориазис – засяга не само кожата

реклама
Още от Дентално здраве
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Изгодни оферти
Още от Зачатие
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising