ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

7 съвета за здрави зъби и венци

Puls.bg   |   29 ноември 2012   |   Коментари 2
   
   
7 съвета за здрави зъби и венци

Източник:Istockphoto

Ако искаме да се радваме на красива усмивка и здрави зъби до дълбока старост, не бива да се ограничаваме само в редовното измиване на зъбите и използването на конец. Следните, лесни за изпълнение, съвети могат да ни помогнат да запазим зъбите си в добро здраве.

 

 

1. Да се запознаем със собствените си дентални нужди

 

Денталното здраве зависи от голям брой фактори – режима на хранене, типа на приеманата храна и хранителните навици като цяло, общото здравословно състояние и грижите, полагани за поддържане на оралната хигиена. Промяната на всеки един от тези параметри може да рефлектира силно върху денталното здраве. Например, над 300 лекарства понижават секрецията на слюнка в устата и предразполагат към поява на кариеси! Бременните жени могат да развият възпаление на венците. Това, че астматиците нощем дишат през устатата, причинява изсъхването на лигавицата и увеличава риска от кариеси.

 

2. Да организираме ежедневната си орална хигиена

 

Мероприятията, поддържащи оралната хигиена, трябва да бъдат организирани в лесен за запомняне и изпълнение график, съобразен с индивидуалните потребности. Например, при прием на лекарства, изсушаващи устата, всеки ден трябва да се приемат флуориди. Това може да става под различни форми – чрез използване на води за уста, пасти за зъби или специални гелове. Бременните, диабетиците и хората, носещи брекети, също имат нужда от специални и редовни дентални грижи.

 

3. Използването на  флуоридни продукти

 

Флуорът е необходим не само на развиващите се зъби, но и на зрелите. Той поддържа здравината им и ги предпазва от кариеси. Водите за уста и пастите за зъби обикновено осигуряват достатъчни количества флуор, но при рисковите групи – диабетици, тежко болни и др., зъболекарят може да реши и предпише допълнителен прием на флуор под формата на различни продукти – таблетки, гелове и др.

4. Ограничаване на лакомствата, най-вече простите захари

 

Хранителните остатъци в устата са източник на енергия за бактериите, които колонизират повърхността на зъбите и венците. Тези бактерии отделят в устата органични киселини, които увреждат емайла и предизвикват кариеси. Простите захари в сладкарските изделия са най-благоприятният за тези бактерии източник на енергия. След всяко лакомство трябва да си мием зъбите или да дъвчем подходяща дъвка.

5.  Редовното оглеждане на зъбите и венците

 

Дори и да посещаваме редовно зъболекаря си за профилактични прегледи, това става не повече от 2 – 3 пъти на година. Можем силно да подобрим профилактиката на много орални заболявания като сами следим за промени като:

  • подуване и зачервяване на венците;
  • оцветяване на зъбите;
  • малки отчупвания по краищата на зъбите;
  • афти по венците, бузите или езика.

 

Това е особено важно за пушачите.

 

6.  Редовните профилактични прегледи са задължителни!

 

Зъболекарят трябва да препоръча редовни прегледи през определен период от време. Той зависи от голям брой фактори – брекетите, коронките, мостовете, диабетът, тютюнопушенето, гингивитът, ХИВ и др., налагат по-често посещаване на кабинета му.

7.  Всякакви тютюневи продукти трябва да бъдат отказани!

 

Освен че увеличават многократно риска от рак, гингивит, пародонтоза и кариеси, тютюневите продукти оцветяват зъбите и развалят усмивката.

 

И, разбира се, няма как да не напомним – редовно измиване на зъбите, след всяко хранене!

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

До гост     2012-12-30 23:20:24
Под всяка форма независимо дали е органична и неорганична , флуора е силно отровен. Подтиска нервната система , чупи костите (остеопороза) води до рак в малки количества. Има много информация в нета. В САЩ водата се флуорира с такава цел - да се подтиска агресията , уж предтекста е за кариес. Оказва че там където се флуорира водата има повече кариеси. В пастите за зъби има доста флуор и има смъртни случаи при поглъщане на паста за заби от деца..
Гост     2012-12-06 22:11:34
Флуора е една от най-силните отрови позната на човечеството. Не знам дали под формата на натриев флуорид (в каквато форма е в пастата за зъби)запазва свойствата си, но определено не бих си мил зъбите редовно с подобно нещо.
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Хипертоничните кризи се наблюдават и през лятото

реклама
Още от Дентално здраве
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Изгодни оферти
Още от Йога и медитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter