ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Как да поддържаме добра орална хигиена?

Стефан Иванов   |   18 октомври 2012   |   Коментари 0
   
   
Как да поддържаме добра орална хигиена?

Източник: Dreamstime

Оралната хигиена, когато е добре поддържана и на ниво, освен всичко друго е показател за добра цялостна хигиена, важно условие за запазване на денталното здраве и желана и предпочитана черта от околните.

 

Как обаче да си осигурим блестяща усмивка и винаги свеж дъх? Разбира се, всеки знае за миенето на зъбите, нo кои са тънкостите и по-малко известните трикове?

 

Поради първостепенното му значение, започваме с миенето на зъбите. Няма как, без него е невъзможно да се мине, ако искаме хубава усмивка и здрави зъби.

 

Защо е толкова важно? Отговорът се състои в същността на кариозния процес.

 

Зъбите са изградени основно от неорганични минерали. Те са в постоянен процес на минерализация и деминерализация, които се уравновесяват взаимно, при което зъбите запазват здравината и целостта си. В устата живеят определени бактерии, Streptococcus mutans и някои лактобацили, които могат да разграждат остатъците от храната до слаби органични киселини, най-вече млечна. Органичните киселини се свързват химически с металните йони от костното вещество и ги извличат. Това предизвиква появата на кухини – кариеси, които, ако бъдат оставени без лечение достатъчно дълго, могат да разрушат зъба напълно.

 

Деминерализиращото влияние на органичните киселини се антагонизира от реминерализацията на зъбите, която протича за сметка на флуоридните йони, съдържащи се най-вече в пастите за зъби. Ако оралната хигиена не е на ниво, реминерализацията изостава, а деминерализацията се усилва, тъй като органичните киселини и бактериите, които ги продуцират, не биват отмивани и оказват разрушителното си влияние върху зъбите достатъчно дълго време.

 

От решаващо значение за появата на кариес е на бактериите да се предоставят достатъчно въглехидрати и време между измиванията, през което да се осъществи деминерализация, надвишаваща съответната реминерализация за същия период. Или, с други думи – след всяко хранене трябва да си мием зъбите!

 

Не е необходимо миенето на зъбите да става по някакъв твърд график, например, сутрин-обед-вечер или сутрин-вечер. Правилното е, то да следва всеки прием на храна – ако се храним четири пъти на ден – мием зъбите четири пъти на ден, ако се храним два пъти на ден – мием зъбите два пъти на ден.

 

Освен бактериите и метаболитите им, при четкането се отмива и целият биофилм, който се формира върху повърхността на зъбите – т.нар. зъбна плака. Това има естетични и чисто медицински последствия. При продължително задържане плаката се втвърдява и благоприятства възпаляването на околозъбната тъкан, при което се развива пародонтоза.

 

Четкането на зъбите трябва да бъде достатъчно продължително и да се извършва във вертикална, а не хоризонтална посока. Всяко четкане трябва да завършва с почистване на езика и вътрешната страна на бузите.

 

Използването на обикновена четка за зъби, дори и достатъчно често и навреме, само по себе си, обаче, далеч не е достатъчно за надеждно профилактиране на кариеси и запазването на свеж дъх. Това е така, защото влакната й не достигат междузъбното пространство, където се задържа храна в достатъчни количества, за да се развие кариозен процес. Тези кариеси могат да бъдат особено коварни, тъй като се откриват трудно при профилактичен преглед и са трудно достъпни за лечение.

 

Също така, локализацията им в областта около шийката на зъба, където емайлът е по-тънък, е предпоставка за много по-бързото прогресиране на кариозния процес и достигането на инфекцията до пулпата, което е неприятно усложнение.

 

Задържането на храна между зъбите е предпоставка и за формирането на джобове под венците, изпълнени с хранителни остатъци и бактерии, които ги ферментират. Възпаляването на венеца причинява подуване, при което джобът се затваря и повече няма възможност да се самопочиства. Това е важна предпоставка за възникването на масиран гингивит и преминаването му в пародонтоза, която е трудно лечимо състояние, потенциално застрашаващо всички налични зъби.

1   2  

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
С АГ класацията ни „Специалистите, на които имам доверие“ ще отличим най-добрите в бранша

реклама
Още от Дентално здраве
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising