ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Изваждане на зъб – не е толкова страшно!

Puls.bg   |   04 октомври 2012   |   Коментари 3
   
   
Изваждане на зъб – не е толкова страшно!

Източник: Dreamstime

Едно от най-плашещите изживявания за всеки - изваждането на зъб, е показано за широк спектър от състояния. Макар че несъмнено предизвиква страх и безпокойство, денталната екстракция всъщност съвсем не е нито толкова страшна, нито толкова болезнена.

 

В зависимост от обема и сложността на манипулацията, тя може да се извърши от лицево-челюстен хирург или зъболекар. Простите екстракции се извършват, когато зъбът за изваждане е видим, т.е. прорязъл е над венеца. Те се осъществяват чрез захващане на зъба с форцепс, разклащането му за разширяване на алвеоларната кост и отслабване на периодонталния лигамент (съединителната тъкан, захващаща зъба за костта) и изтеглянето му. По-сложните хирургични екстракции се правят, когато зъбът е счупен под венеца или не е прокарал напълно. Тогава се налага правенето на хирургичен разрез за разкриване на зъба.

 

Най-честото показание е счупването на зъб, достигащо до корените му. В тези случаи изграждането на зъба е трудно и несигурно, при което много зъболекари препоръчват денталната екстракция и последващото поставяне на имплант или мост, които осигуряват категорично и трайно решение на проблема.

 

Сред другите причини за изваждането на проблемен зъб са: абсцедиране на един или повече зъби, заболявания на венците и околозъбната тъкан, прорастване на мъдреци, за които няма достатъчно място в челюстта, естетични причини и др. Възможно е и екстракцията да има алтернативни форми на лечение, които обаче са значително по-скъпи, поради което някои избират именно нея.

 

Във всички случаи, процедурата се провежда под упойка, най-често локална, която осигурява пълно обезболяване по време на манипулацията. Изтръпването или загубата на усет в устните и около устата са маргинален страничен ефект на използваните анестетици, директно произтичащ от механизма им на действие, и не бива да предизвикват притеснения. Обичайно преминават до няколко часа след процедурата.

 

Рядко се налага използването на пълна упойка – при изваждане на няколко зъба по хирургичен начин.

 

След изваждане на зъба, венецът се зашива и зараства за около един месец. След този период може да се пристъпи към по-нататъшно лечение на подлежащото заболяване или състояние.

 

Непосредствено след екстракцията, болката, която най-често е слаба и непродължителна, може да се овладее с ОТС или прескрипционни медикаменти. Отокът е слаб или липсва при по-малките манипулации, но ако е наличен, може да бъде намален чрез гаргаренето с топла солена вода, която извличa излишната течност от тъканите на осмотичен принцип. Гаргаренето трябва да започне не по-малко от 24 часа след зашиване на венеца и да се повтаря по няколко пъти на ден.

 

Необходимо е да се избягва физическото натоварване до няколко дни след интервенцията, за да се минимизира рискът от подновяване на кървенето.

 

Трябва също така да се избягват пушенето и твърдите храни, както и дразненето на венеца с език или четката за зъби – необходимо е зъбите да се измиват внимателно, с прескачане на мястото на липсващия.

 

За да се избегнат бактериалните инфекции, които има потенциала да проникнат в кръвта и дори да поразят сърцето, много специалисти предписват профилактичен антибиотичен курс. Всякакви известни алергии трябва да бъдат обсъдени с предписващия лекар за минимизиране на риска от нежелани лекарствени реакции с алергична етиология.

 

Окончателното ремоделиране на мястото на екстракция и запълването му с костно вещество настъпва след шест или повече месеца.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (3)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Мария     2016-11-08 06:19:01
Здравейте.Какво се случва когато корена на зъба остава зарастнал във венеца?Опасно ли е?
Teodora     2016-09-11 20:39:18
Zdraveite iskam da popitam poneje moq zub beshe achupen i mi me bolq sled tova mi se izdu i az vednaga se svurzax s zabolekar i toi mi kaza che zuba trqbva da se izvadi izvadi mi dva korena a i otoka ne spadna popitax go dali da piq antibiotik i toi mi kaza ne i az sega neznam kavo da pravq
Д-р Желязка ЯНЕВА     2012-10-08 15:44:09
Това е добре за изваждането ,но преди това е ЛЕЧЕНИЕТО НА ЗЪБИТЕ .За тази дейност правилата и проблемите са МНОГО.
3 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Осъзнато раждане и кризите в детската възраст - във фокуса на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg

реклама
Още от Дентално здраве
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Изгодни оферти
Още от Здравен дебат
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising