ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Изваждане на зъб – не е толкова страшно!

Puls.bg   |   04 октомври 2012   |   Коментари 3
   
   
Изваждане на зъб – не е толкова страшно!

Източник: Dreamstime

Едно от най-плашещите изживявания за всеки - изваждането на зъб, е показано за широк спектър от състояния. Макар че несъмнено предизвиква страх и безпокойство, денталната екстракция всъщност съвсем не е нито толкова страшна, нито толкова болезнена.

 

В зависимост от обема и сложността на манипулацията, тя може да се извърши от лицево-челюстен хирург или зъболекар. Простите екстракции се извършват, когато зъбът за изваждане е видим, т.е. прорязъл е над венеца. Те се осъществяват чрез захващане на зъба с форцепс, разклащането му за разширяване на алвеоларната кост и отслабване на периодонталния лигамент (съединителната тъкан, захващаща зъба за костта) и изтеглянето му. По-сложните хирургични екстракции се правят, когато зъбът е счупен под венеца или не е прокарал напълно. Тогава се налага правенето на хирургичен разрез за разкриване на зъба.

 

Най-честото показание е счупването на зъб, достигащо до корените му. В тези случаи изграждането на зъба е трудно и несигурно, при което много зъболекари препоръчват денталната екстракция и последващото поставяне на имплант или мост, които осигуряват категорично и трайно решение на проблема.

 

Сред другите причини за изваждането на проблемен зъб са: абсцедиране на един или повече зъби, заболявания на венците и околозъбната тъкан, прорастване на мъдреци, за които няма достатъчно място в челюстта, естетични причини и др. Възможно е и екстракцията да има алтернативни форми на лечение, които обаче са значително по-скъпи, поради което някои избират именно нея.

 

Във всички случаи, процедурата се провежда под упойка, най-често локална, която осигурява пълно обезболяване по време на манипулацията. Изтръпването или загубата на усет в устните и около устата са маргинален страничен ефект на използваните анестетици, директно произтичащ от механизма им на действие, и не бива да предизвикват притеснения. Обичайно преминават до няколко часа след процедурата.

 

Рядко се налага използването на пълна упойка – при изваждане на няколко зъба по хирургичен начин.

 

След изваждане на зъба, венецът се зашива и зараства за около един месец. След този период може да се пристъпи към по-нататъшно лечение на подлежащото заболяване или състояние.

 

Непосредствено след екстракцията, болката, която най-често е слаба и непродължителна, може да се овладее с ОТС или прескрипционни медикаменти. Отокът е слаб или липсва при по-малките манипулации, но ако е наличен, може да бъде намален чрез гаргаренето с топла солена вода, която извличa излишната течност от тъканите на осмотичен принцип. Гаргаренето трябва да започне не по-малко от 24 часа след зашиване на венеца и да се повтаря по няколко пъти на ден.

 

Необходимо е да се избягва физическото натоварване до няколко дни след интервенцията, за да се минимизира рискът от подновяване на кървенето.

 

Трябва също така да се избягват пушенето и твърдите храни, както и дразненето на венеца с език или четката за зъби – необходимо е зъбите да се измиват внимателно, с прескачане на мястото на липсващия.

 

За да се избегнат бактериалните инфекции, които има потенциала да проникнат в кръвта и дори да поразят сърцето, много специалисти предписват профилактичен антибиотичен курс. Всякакви известни алергии трябва да бъдат обсъдени с предписващия лекар за минимизиране на риска от нежелани лекарствени реакции с алергична етиология.

 

Окончателното ремоделиране на мястото на екстракция и запълването му с костно вещество настъпва след шест или повече месеца.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (3)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Мария     2016-11-08 06:19:01
Здравейте.Какво се случва когато корена на зъба остава зарастнал във венеца?Опасно ли е?
Teodora     2016-09-11 20:39:18
Zdraveite iskam da popitam poneje moq zub beshe achupen i mi me bolq sled tova mi se izdu i az vednaga se svurzax s zabolekar i toi mi kaza che zuba trqbva da se izvadi izvadi mi dva korena a i otoka ne spadna popitax go dali da piq antibiotik i toi mi kaza ne i az sega neznam kavo da pravq
Д-р Желязка ЯНЕВА     2012-10-08 15:44:09
Това е добре за изваждането ,но преди това е ЛЕЧЕНИЕТО НА ЗЪБИТЕ .За тази дейност правилата и проблемите са МНОГО.
3 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Дентално здраве
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Изгодни оферти
Още от Билки
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter