ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Как да се предпазим от кариеси?

Puls.bg   |   22 юни 2012   |   Коментари 0
   
   
Как да се предпазим от кариеси?

източник: Dreamstime

Зъбният кариес е едно от най-често срещаните заболявания в световен мащаб. У нас данните за честотата му са тревожни – смята се, че 95% от българите имат поне един кариес.  

 
Според статистиката едно българско дете на 6 години има пет временни зъба с кариеси и усложнения, в сравнение със скандинавско дете на същата възраст, което е само с един кариес. 
 
Зъбният кариес се развива под зъбната плака. Постепенно разрушава зъба, затруднява дъвченето.
 
Развитието на кариозния процес често може да остане незабелязано и продължително време да не се установи. В много случаи, когато кариесът между зъбите е видим, той вече е много дълбок или е засегнал пулпата.
 
В по-късна фаза започва да се усеща болка в засегнатия зъб – при прием на топли или студени храни и напитки, сладкиши, при натиск на зъба и др. 
 
Усложнения на зъбния кариес могат да доведат до перикардити и миокардити, до заболявания в ставите и бъбреците. За да бъдат избегнати, от значение е провеждането на редовни профилактични прегледи при зъболекар и съответно навременно лечение на кариесите, което се извършва посредством поставянето на пломба. 
 
Кои са основните фактори, които предразполагат към образуване на кариеси, и как да ги ограничим:
  • Генетика. Структурата на зъбите ни е генетично предадена. Това определя и в каква степен сме податливи към развитие на кариес.

 

  • Дентална хигиена. Рискът от образуване на кариеси може значително да се редуцира при спазването на редовна устна хигиена. Тя включва миенето на зъбите, най-малко по два пъти на ден, с подходяща четка и паста. Смята се, че превантивният ефект е още по-голям при употреба и на конци за почистване на зъбите и вода за уста за намаляване на бактериалната флора. 

 

  • Хранене. Начинът на хранене е от съществено значение за здравето на зъбите. За предотвратяване появата на кариеси лекарите по дентална медицина препоръчват честа консумация на продукти, съдържащи витамини и минерали, като калций, фосфор, флуор, млечни храни, риба. Важно е и да не се прекалява с газираните напитки и сладкишите.
 
Флуоридите са основно средство за профилактика на кариеса. Смята се, че добавянето им в пастите за зъби понижава риска от развитието на кариеси с 50%. А поставянето на флуорен гел върху детските зъби благоприятства предотвратяването на значителна част от кариозните процеси.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Хипертоничните кризи се наблюдават и през лятото

реклама
Още от Дентално здраве
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Чувствителни зъби – какви могат да са причините?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Болни венци – с кои други заболявания са свързани?
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Заболявания, които нарушават оралното здраве
Изгодни оферти
Още от Актуално
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter