ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Колко са парите за здраве?

Начало » Новини. Дебат » Здравен дебат

Обвързването на темата за здраве с темата за пари дълго време беше забранено. С времето постепенно започнахме да свикваме, че здравеопазването е услуга както всяка друга и тя има своята цена.


Но какво знаем за парите в здравеопазването? Малко ли са те или много. Използват ли се ефективно и кой, колко и за какво плаща?


В тази анкета ще се опитаме да потърсим отговор на някои от основните въпроси за парите в здравеопазването.


Puls.bg ще зададе вашите въпроси на политиците и на всички, от които зависи здравето ни да бъде по-добро.Гласувайте в нашите анкети, поставете вашите въпроси, коментирайте. Само така ще можем да участваме активно в промяната за по-добро здраве. Здраве, което е право на всеки от нас.

Get Adobe Flash player
Get Adobe Flash player
Get Adobe Flash player
Get Adobe Flash player

Коментари

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Йорданова
2017-05-05 00:39:32
Get Adobe Flash player
Истината е,че с много малко промени и в много кратък срок може да се промени системата.
1. Спешната помощ-нито градовете са станали по големи,че да се изисква повече персонал и свършената работа и удоволетвореност за пациенти и служители да е все по малка.Да се постави филтър-служител или 2,които да преценят с няколко въпроса дали състоянието е спешно.Така много бързо ше се разчистят неосигурени,постоянно мислещи,че могат да живеят в болниците и сетелите се че е полесно да отидем в спешното.
2.Да се въведе символична сума за повикване на линейка.Тогава бързо ще се прекрати порочната практиака за кашлица линейка и да я използаме за такси
3.Да се спре порочната практика плащаме им малко те ще си изкарат.Превърнаха медицинските работници в сервитьори.Заплати им според ценза и въведи наказания за най малките вземания,частни прегледи в болниците.
Това са най малките и прости неща.Не е истина,че няма наредби и закони просто,ако те се прилагат за всички и при всяка ситуация
мая
2015-02-11 09:33:55
Get Adobe Flash player
Мисля,че всички неприятности в здравната система се дължат на самите лекари.Имам предвид кражбите на лекарства и санитарни медикаменти от отделенията,от лекарите с частни кабинети,операции без това да се налага или така направена операция,че да трябва повторно отваряне при това всичко умишлено.На всичко изброено от мен съм личен свидетел.Да не говорим колко трябва да си платим при всяко влизане в отделение независимо дали сме осигурени.Ако искате сами да се уверите в това което казвам посетете урологията в Хасково.На всичко отгоре там всички лекари трябва да бъдат подложени на изпит ,защото убиват хора.
тони
2015-02-10 00:08:44
Get Adobe Flash player
Трябва лекарите да работят само в частни или държавни болници,лечението в частните болници да бъде само платено и да не работят с здравната каса и да не я източват да има строг контрол върху разходите на държавните болници.Неосигурените да си плащат,а не да се лекуват с парите на тези които се осигуряват.Заболелите вследствие,наркотици,алкохол и криминални инциденти да си плащат и да им бъдат търсени парите като на кредитополучатели.На всеки болен да му се дава документ-отчет за това което му е правено в болницата.Тогава ще има пари и цените на здравните услуги ще се наместят
ПЕТРОВА
2015-02-09 13:45:27
Get Adobe Flash player
Докога от 112 ще решават дали да се изпрати линейка.Поредният починал след 3 кратно обаждане и отказ в рамките на 1 час.При 4- то обаждане и скандал дойде линейка но пациента почина в нея на път за Варна.Добрич 8.02.15
Димитров
2015-02-09 11:44:43
Get Adobe Flash player
1. Както писаха по рано във форума, думата здравеопазване означава преди всичко предпазване от заболяване. В България не се прави почти нищо в това отношение. Има Център по общественото здраве, но той не работи адекватно. Примерно. Известно е че минерала магнезий е от жизненоважно значение за здравето на човека и най-вече за здравето на сърдечносъдовата система. В САЩ скрининговите изследвания (които не се правят у нас) доказват,че 80% от населението страда от недостиг на този минерал. Магнезия участва в повече от 300 биохимични реакции. Също е положението и с витамин D. Известно е също, че холестерола не е причина за атеросклерозата, а е следствие от възпалителните процеси в организма в т.ч и в артериите. Основна причина за калцирането на сърдечните клапи и отлагането на калций в артериите е недостатъчното количество в кръвта на витамин К2, магнезий и витамин D.Нашите доктори (поне на по-ниско ниво) не знаят това. Профилактичните прегледи са формални и не определят рисковите фактори. Примерно: най-малко 17 са рисковите фактори за сърдечносъдово заболяване, а при прегледите се тества само общия холестерол, чиято стойност не означава нищо. Не се тества hsС-реактивния протеи-рисков фактор за наличието на възпалителни процеси, не се тества аминокиселината хомоцистеин-възпаляваща кръвоносните съдове и т.н.Много по-възрастни лекари не следят световните постижения и затова не могат да диагностицират правилно различни заболявания. Примерно мен ме лекуваха 5 години от ХОББ, а след преглед в чужбина се оказа че не съм болен от тази болест. Държавата похарчи 10000 лв. напразно за лекарства. Още много може да се пише по въпроса за здравеопазването. Крайно време е, НЗОК да не заплаща на частните болници, защото те се увеличават безконтролно, а парите са ограничени
2
2015-02-08 21:45:47
Get Adobe Flash player
Искам да попитам:
Може ли с приблизително 20 (двадесет пъти) по-малко средства за здравеопазване средно на човек да се постигне качество на услугата както в Австрия и Германия, примерно?
Мерси предварително, и ако някойк знае как, моля да прати съвет как става.
истината е
2015-02-06 20:31:04
Get Adobe Flash player
Че най- икономически изгодно е участието на личните лекари - при минимална сумичка от 1.37 лв за месец преглеждат колкото пъти е необходимо .
2.Това е гилдията с най- осъвременени знания благодарение на нашите преподаватели - летни и зимни медицински университети и допълнителна квалификация при вземане на специалност
3. Личните лекари напрактика издържат финансово предния фронт с наеми и консумативи на кабинетите и ред още стойностни функции,които трябва да се отчитат във всеки един момент
да Анатас Стоев- парадоксите са :
2015-02-06 20:25:47
Get Adobe Flash player
доста противоречиво мнение - хем С8у личните лекари , хем с/у болничната помощ?!?!Подозирам непреуспяващ Консултант от някое ДКЦ???

Ако се вгледаме в реалността - най- наболелия проблем е грубото вмешателство на пациента в сложната материя на лечебно - диагностичния процес.

Никога не е ясно какъв здравен проблем носи влизащия пациент.
Трябва да се проведе необходимия алгоритъм ,който започва с разказ на болния , обстоен преглед и евентуално параклинични изследвания за доуточняване и последващо динамично наблюдение с оценка на състоянието и на приложената емперична терапия.

Какво става на практика?? Пациента вече е изчел нещо от интернет и си отстоява мнение или което е още по- лошо започнал е и някакво лечение ,често пъти и етиологично.Бърза и отказва преглед и си насотява за някакво изследване.
Друга грешка - ако се стигне до конкретно решение и се даде рецепта се започва корекция на рецептата от аптека , близки или от самия пациент като изчете страничните ефекти.Откриват си всички упоменати дори преди да са пили от лекарствата???
Атанас Стоев
2015-02-06 16:57:26
Get Adobe Flash player
Най слабото звено са Личните лекари,ако изобщо могат да се нарекат така!
Никаква профилактика,направленията са ,като томбола и често не са на работното място.
Болничното лечение е половинчато ,не се интересуват от сапътстващи заболявания,на пациента се гледа,като на ЕГН,което ще им донесе пари.
Най често болния митарства от болница в болница докато се изчисти диагнозата и по пътя всяка една от тях е прибрала пари от Касата.
На свой ред пациента брои пари от спестяванията си и ,ако му помогне Господ може и да се излекува.
Може би крайната дума при плащанията трябва да има и пациента,макар че и там може да се злоупотребява.
Едно обаче е напълно ясно,че много от лекарите забогатяха от некоректни практики.
Завъртят се малко в болничното заведение ,,прегледат 5-6 пациента и за по-сигурно им предлагат по -обстоен преглед,но в техния кабинет,където вече се плаща,
Илиева
2015-02-05 19:57:46
Get Adobe Flash player
Въпрос към д-р Москов: Защо се разрешава на педиатрите да бъдат и общопрактикуващи лекари. Така на опашка с възрастните чакат бебета и малки деца.
57 намерени, страница 1 от общо 6  1   2   3   4   5   6   
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

Още от Puls.bg


Изгодни оферти

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter