ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

На какво се дължи лошият зъбен статус на българина? (ІІ част)

Puls.bg   |   27 октомври 2010   |   Коментари 2
   
   
На какво се дължи лошият зъбен статус на българина? (ІІ част)

Д-р Николай Шарков е специалист по „Детска дентална медицина” и „Обща дентална медицина“, магистър е по „Стопанско управление”, специалност „Здравен мениджмънт”. От 1989 г. е преподавател по детска дентална медицина в Медицинския университет, София. От 2005 г. изпълнява длъжността председател на Българския зъболекарски съюз.
Освен това д-р Шарков е член на: Българското научно стоматологично дружество, Европейската академия по детска дентална медицина, Британското общество по детска дентална медицина, Международната дентално медицинска академия, както и съосновател и вице президент на Балканското стоматологично общество.
От септември 2009 г. е член на Комитета за комуникация и подпомагане на членството на Световната зъболекарска федерация, а два месеца по-късно е избран и за член на борда на Съвета на европейските зъболекари, който играе роля и на консултативен орган на Европейската комисия по въпроси, свързани с денталната грижа за населението.


 

Първа част на интервютоНа каква възраст следва да започне профилактиката на денталното здраве? Кои са важните моменти?
(продължение)


Част от проблемите на оралното здраве на българина идват от факта, че българското дете се храни неправилно. Мнение, което споделяме със специалистите по хранене и специалистите по хранене в детско-юношеска възраст. То се захранва с меки въглехидратни храни. Крачка напред е, че в бюфетите в българското училище се забрани продажбата на продукти с висока концентрация на въглехидрати. В българското училище следва да има място, където детето да може да се храни правилно. Правилното хранене, значи белтъчно хранене.
 Въглехидратите, които се поемат трябва да бъдат основно плодове, а не на базата на бяла кристална захар. Защото бялата кристална захар се разгражда от микроорганизмите, съдържащи се в зъбната плака, в резултат на което се получават киселини, които пък от своя страна разграждат химически структурата на зъба, емайла. Това е и причината за кариеса.
 Другият проблем. Българското дете обича и е водено от семейството си на места за бързо хранене, където се предлага храна, която на практика не е необходимо да се дъвче. Правил съм опити с определен тип сандвичи - при смачкването им в ръка се превръщат в кашеста структура, която може направо да се гълта. А за да имате здрави зъби, здрав пародонт, т.е. да нямате пародонтоза, зъбите трябва да дъвчат. Дъвченето стимулира обменните процеси в пародонта. Само дъвкателният акт може да стимулира отделянето на слюнка, а слюнката е като кръвта за устата.
Последните научни изследвания сочат изключително високата роля на слюнката за оралното здраве. Това налага храните, които приемаме да са богати на белтъчини.
 

 


Дъвките без захар са друг необходим фактор за поддържане на здравето на зъбите, но към тях трябва да се прибягва само тогава, когато няма възможност за измиването на зъбите след хранене през деня.
 

 


Правилно е зъбите да се мият два пъти дневно, като се отделя по 3 минути на горни и 3 минути на долни. Единици са българите, които отделят по 6 минути на миене на зъби... Кой родител държи ръката на детето 6 минути, за да му четка зъбите?! И следващият въпрос - колко зъболекари са обучили родителите как да научат децата си правилно да мият зъбите си?!
 

 


Задължително е използването и на конец за зъби сутрин и вечер, тъй като четката не достига до междузъбното пространство. Парадоксът е, че студентите по медицина научават в трети курс как правилно да си мият зъбите. Най-малкото зъбите следва да се четкат, за да се отстрани неприятният дъх в устата!
 

 


Много неща предстои да се свършат от една страна от зъболекарите, от друга, крайно време е родителите, бабите и дядовците, да се ангажират в този процес. Децата ще бъдат благодарни за правилно изградените хигиенни навици и профилактика. Всичко изброено създава един общ комплекс от мерки. Профилактиката включва всичко това, което изброих, плюс още един важен момент – поставянето на силанти. Ние ги наричаме съвременни средства, но те се прилагат от 70-те години, а първите опити за поставянето им датират от двадесетте години на ХХ век. Силантите могат да бъдат от най-различно естество. Това са така наречените бели пломби. С тях се „запечатват“ фисури и ямки в зъбите и на тези места не се развива кариес.

 През първите две години от живота зъбът не е достатъчно минерализиран, той узрява в устата. Минерализацията се увеличава с всеки изминат ден благодарение на йоните, които се намират в слюнката. Силантите отделят и флуор локално, което подобрява структурата на зъба. Така че отново използваме силантите в съвременен аспект на профилактиката.
 Всичко това е една комплексна програма за профилактика, която на практика се съдържа в Националната програма за профилактика, която вече е програма и на държавата. Българският зъболекарски съюз беше катализатор за изготвянето на тази национална програма. Сега държавата в лицето на Министерство на здравеопазването е отговорна за изпълнението й. И тази отговорност ще се търси през 2014 г., когато ще завърши първата част на тази програма.
 Националната програма за профилактика започва с едно огромно изследване. 21 000 деца ще бъдат изследвани, разделени на шест възрастови групи на абсолютно случаен подбор, както в големи областни градове, така и в села, в случайно подбрани детски градини и училища, в урбанизираните и по-малко урбанизираните райони, за да имаме ясна и точна характеристика за оралното здраве на българското дете. Прицелните групи са определени по критерии на Световната здравна организация. Изследването ще бъде направено с еднократни стерилни инструменти, които въвеждаме за първи път, които са с дълъг период на стерилизация. Осигурени са всички необходими материали за провеждането на всички профилактични прегледи.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

kiro     2010-11-02 18:04:05
nikade nqma podobni pregledi vsi4ko e samo plateno.dete osigureno -45 leva + ot kasata si pusna bon.tova e moqt dentist.
Димитър Димитров     2010-11-01 09:21:08
Оралното здраве е едно от най-важните за човека, но управляващите го направиха недостъпно за болшинството от хората, особено за възрастните.Лечението на зъбите е почти изцяло платено и даже човек със средна пенсия не може да си позволи качествено лечение и протезиране.
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Здравен дебат
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter