ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Шарков: Само 20 % от децата посещават зъболекар (ІІ част)

Румяна Тасева   |   05 октомври 2010   |   Коментари 0
   
   
Д-р Шарков: Само 20 % от децата посещават зъболекар (ІІ част)

Д-р Николай Шарков е специалист по „Детска дентална медицина” и „Обща дентална медицина“, магистър е по „Стопанско управление”, специалност „Здравен мениджмънт”. От 1989 г. е преподавател по детска дентална медицина в Медицинския университет, София. От 2005 г. изпълнява длъжността председател на Българския зъболекарски съюз.
Освен това д-р Шарков е член на: Българското научно стоматологично дружество, Европейската академия по детска дентална медицина, Британското общество по детска дентална медицина, Международната дентално медицинска академия, както и съосновател и вице президент на Балканското стоматологично общество.
От септември 2009 г. е член на Комитета за комуникация и подпомагане на членството на Световната зъболекарска федерация, а два месеца по-късно е избран и за член на борда на Съвета на европейските зъболекари, който играе роля и на консултативен орган на Европейската комисия по въпроси, свързани с денталната грижа за населението.
 

Специално за Puls.bg д-р Шарков отговаря на въпросите ни за здравната реформа в един рядко споменаван сектор като денталната медицина, какво е направено, какво предстои да бъде направено и къде се крият основните проблеми на сектора, както и можем ли да бъдем доволни от нивото на дентално здраве на българина в момента...

 

Към първа част на интервюто

 


Д-р Шарков, Вие споменахте, че сте доволен от постигнатото от Българския зъболекарски съюз. Какво остава да се направи от страна на държавата, за да се постигне едно по-високо ниво на денталното здраве на българина и бъдат решени проблемите в сектора?

Финансиране. Споменах, че сме длъжници на активната част на населението и че възрастното ни население се нуждае масово от протезиране. При възрастните пакетът следва да бъде разширен, да се равнява на пакета при децата и да обхване лечението на кариеса и неговите усложнения. Ние сме готови да поемем и разширени пакети, стига да има достатъчно пари за тях. Естествено проявяваме разбиране, че средствата са такива, във финансова криза сме. За съжаление, когато не бяхме във финансова криза, ще използвам шаблон, който не харесвам, липсваше политическа воля. Да се надяваме, че в годините, когато България започне да излиза от финансова криза ще има далновидни личности, които ще поемат на плещите си тази отговорност да се увеличи рязко бюджета за дентална медицина.


От 2011 г. вече ще се подписват два договора с НЗОК, т.е. ще има Национален рамков договор за дентална медицина отделно от договора на лекарите. Това разделяне е добро и е постижение за нас. Но след като има отделни договори, следва да има и отделни бюджети, да не бъдем като скачени съдове с медико-диагностичната дейност, с високо технологичните дейности и пр., т.е. всеки да знае с какъв бюджет разполага и да го използва правилно по предназначение. За съжаление, бюджетът на НЗОК е консолидиран бюджет и той ще бъде приет такъв в края на тази година след като бъде внесен бюджетът на държава. 


Наблюдава ли се изтичане на наши специалисти по дентална медицина и защо?
От 2007 г. до края на 2009 г. съм подписал 350 сертификата за добра дентална практика и другите основни документи, с които нашите колеги започват работа в държавите на Европейския съюз и извън Европа. Само от началото на тази година досега съм разписал нови 150 документа. Цифрите са показателни: за две години се лишаваме от 350 специалиста, а само за 7 месеца с още 150. Това е рязко нарастване на броя на зъболекарите, които искат да лекуват и се трудят в чужбина. Това означава, че 500 лекари по дентална медицина работят или имат готовност да работят предимно в страните-членки на ЕС, където автоматично се признава нашата диплома за магистърска степен. Ние не срещаме пречки в нито една европейска страна.


Защо подчертавам 500 зъболекари? Обучението на един зъболекар струва на държавата между 70 000 – 100 000 лева. Това означава, че държавата произвежда скъпоструващ зъболекар и дава за тези 500 зъболекаря 50 млн. лева. Излиза, че ние подаряваме 50 млн. лева на Великобритания, Франция, Германия, взети заедно. Значи, бедна държава произвежда скъпоструващи кадри и ги подарява. 


От друга страна ние имаме свръх производство на зъболекари в България. Зъболекарите сме 8300 и сме минали отдавна т.нар. санитарен минимум: 1 зъболекар на 1200 души население. Според стандартите на СЗО съотношението е: 1 зъболекар на 2000 души население. В момента в България зъболекарите сме 1:900. В големите градове София и Пловдив съотношението е драстично, в София - 1:400, в Пловдив - 1:300 и по-малко, т.е. има скрита безработица.


Да обобщим. Бизнесклиматът в България е неблагоприятен за зъболекарите и затова те напускат страната ни. Наблюдава се свръх производство на кадри, което означава, че държавата няма ясна политика в производството на магистри по дентална медицина, най-вероятно и на медици. Да не говорим, че държавата няма политика в производството на специалисти в областта на денталната медицина.


Има ли начин този проблем да се регулира?
Това е държавна политика, Министерство на образованието трябва да се грижи за производството на кадрите, а Министерство на здравеопазването за производството на специалистите. Има достатъчно компетентни хора и добри специалисти в тези министерства, които заедно с ръководствата на медицинските университети в страната да осмислят този проблем. На тази среща обаче трябва да присъстват и съсловните организации на лекари, зъболекари и фармацевти, които също да дадат своите компетентни становища, защото експертите са и в тези съсловни организации. На тези срещи трябва да присъства и съсловната организация на българските професионалисти по здравни грижи, защото както знаете България остава без медицински сестри.


Какво е оралното здраве на българина в момента?
Едно от най-лошите в Европа. Мога да говоря за оралното здраве до 18-годишна възраст с данни от 1982 година...
От края на тази, началото на другата година ще можем да дадем данни за моментното състояние при децата. Данните при децата са лоши. Защото по данните, които имаме от 1982 г., както и от няколко проучвания за докторантури на наши колеги, знаем че при децата до 6-годишна възраст се наблюдават 4 временни предни зъби с кариес. Дванадесетгодишните имат вече 3 постоянни зъби с кариес, а всеки четвърти 18-годишен – едно мое лично изследване научно и статистически достоверно – е с 1 изваден постоянен зъб. В България се вадят още в детска възраст постоянни зъби! Това са първите пробили постоянни зъби на 6-годишна възраст, дъвкателни молари. Не може в 21 век все още да вадим постоянни зъби на деца!

 

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Здравен дебат
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Изгодни оферти
Още от Био продукти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter