ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Торнев: Държавата трябва да обръща повече внимание на центровете за спешна медицинска помощ (ІІ част)

Puls.bg   |   10 октомври 2009   |   Коментари 2
   
   
Д-р  Торнев: Държавата трябва да обръща повече внимание на центровете за спешна медицинска помощ (ІІ част)

І-ва част можете да видите тук.
 


Д-р Торнев, какви конкретни мерки могат да се предприемат?

Могат да се предоставят средства на центровете за хемодиализа за закупуването на автомобили, с които да превозват своите пациенти. Това може да се реши от министъра на здравеопазването и да ни освободят от тази дейност. В момента изнемогваме да направим екипите, които да спасят човешки живот, а хабим човешки труд и енергия за тази дейност, която може да се извършва много по-качествено от самите центрове за хемодиализа.


Проблемът с транспорта на психично болни може да се реши, като на всеки психоневрологичен  диспансер се предостави по един специализиран автомобил. Този вариант е много по-бърз и по-малко травмиращ за самите пациенти, тъй като лекарят ще бъде психиатър и ще реагира по-бързо и адекватно. Ще се намали стресът и за самия болен и за медицинския екип.
 


Решаването на всички тези проблеми е най-вече въпрос на политическа воля.
 


Споменахте, недостига на човешки ресурс, с колко екипа разполагате в момента и от колко се нуждаете?


Нашият център е един от най-големите в страната и разполага с 19 екипа и 13 филиала в Софийска област. Взависимост от сезона обслужват между 250 и 350 хиляди жители, през летния сезон.


Недостигът на човешки ресурс и най-вече липсата на лекари е осезаема. Наблюдава се нежелание на лекарите да работят в центровете за спешна медицинска помощ. Основен фактор за това е неадекватното заплащане, спрямо дейността, която се извършва. Въпреки увеличението на заплатите от миналата година, те все още са прекалено ниски. Специалистите в болничната и доболничната помощ са с неколкократно по-високо възнаграждение. Друга причина за нежеланието на лекарите да работят в спешните центрове е, липсата на перспектива за изграждане на кариера.
 


В момента, в спешна помощ не може да се прави подбор на кадрите, поради простата причина, че има свободни места, за които няма кандидати.  В момента има недостиг от 27 лекари, което означава три екипа и половина.
 


Като се има предвид недостигът на специалисти, достатъчно квалифицирани ли са лекарите, които работят в спешните центрове?

Повече от половината ни лекари са с призната специалност, 10 % са с две и повече специалности. Винаги, когато има възможност се провежда вътрешно обучение на всички нива, така че лекарите, които работят в спешна помощ са добре подготвени.


От къде трябва да дойдат допълнителните средства в здравеопазването?


Необходимо е, на първо място преструктуриране на болничните заведения, които в момента не функционират пълноценно. Малките болници и тези, които само източват средства от системата на здравеопазването могат да се трансформират в домове за възрастни, хосписи и центрове  за долекуване. В България се усеща остър недостиг на такива заведения – на 10 хиляди нуждаещи се се пада по едно легло. Хосписите и центровете за долекуване изискват по-малък човешки и финансов ресурс.


Как си представяте здравеопазването в България след 10 години?


Аз съм реалист и умерен оптимист . Сигурен съм, че ситуацията в здравеопазването ще се подобри, тъй като по-зле не може да стане.


На мнение съм, че лекарската професия е свободна професия и на лекарите трябва да им се даде възможност да творят. Лекарският труд не трябва да се измерва с часове.
 


Очаквам до няколко години пазарът на медицинското осигуряване в България да се освободи. Тогава ще трябва да решим, кой модел на здравно осигуряване ще предпочетем. Дали сегашния солидарен модел, при който всички плащат според възможностите си, но ползват едни и същи здравни услуги, или някоя от другите системи. Аз лично съм привърженик на Сингапурския модел, при който човек се осигурява индивидуално и от парите, които е инвестирал за здравето си може да се възползват само той и роднините му. Държавата има ресурс да се грижи за хората с увреждания и тези с ниски доходи. Този модел на здравеопазване възпитава и личната  заинтересованост на хората към собственото им здраве.


Манталитетът на българите също трябва да се промени. Би трябвало хората да обръщат повече внимание на здравето си, на профилактиката и имунизацията. Човек е длъжен да се грижи за здравето си и като член на обществото.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

lilia     2009-10-10 14:53:41
spe6na pomi6t iznese na garba si vsi4ki reformi i o6te 6te ponese!telefon 112 e sazdaden-i tova 6te se ponese na garba na spe6na pomo6t.
ognyana     2009-10-09 10:06:53
"Аз лично съм привърженик на Сингапурският модел, при който човек се осигурява индивидуално и от парите, които е инвестирал за здравето си може да се възползват само той и роднините му." Напълно съм съгласна с тези думи и съм за този модел.
В предаване по националната телевизия тази седмица министър д-р Нанев спомена, че със здравните осигуровки, които даваме, де факто държавата плаща за здраве и на родителите ни и на децата ни...
Не е така! И родителите ми и ние плащаме здравни вноски. От пет души, едно дете... В същото време, когато член на семейството имаше нужда от медицинки услуги, средствата от нашите осигуровки са потънали някъде за други хора...
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Здравен дебат
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Изгодни оферти
Още от Алтернативна медицина
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter