ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

20% спад в смъртността от рак за десетилетие

Puls.bg   |   20 юни 2016   |   Коментари 0
   
   
20% спад в смъртността от рак за десетилетие

Източник: iStockphoto

За последните 10 години смъртността при онкологичните заболявания е намаляла с 20%, като заслугата за това е на иновативните терапии. Това посочи Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), пред телевизия Bulgaria On Air
 
По думите му медицината се развива и вече двама от трима пациенти с онкологични заболявания живеят повече от 5 години след терапията, което е много голям напредък.
 
„Чакаме и нова революция при лечението на онкозаболяванията чрез въвеждането на т. нар. комбинирани терапии, които не засягат здравите клетки. Очакват се и нови лечения за болестта на Алцхаймер. И когато се решава дали да се плащат тези терапии, правителствата имат нужда от информация и именно тук е ролята на оценката на здравните технологии – тя е мост между науката и технологиите”, посочи още Денев.
 
Именно ползата от въвеждането на оценка на здравните технологии е темата на третото издание на форума Здравен дебат, което ще се проведе този петък – 24 юни и, което е организирано от Puls.bg и Investor.bg.
 
Денев обясни, че от тази година вече има нова регулация, въведена от здравното министерство, според която ще се прави Оценката на здравните технологии (ОЗТ). Това е експертно решение на специална комисия, чиито доклади ще съдържат доказателства за иновативните лекарства, които ще подпомогнат властите за информираното решение дали то да бъде платено с публични средства, или не.
 
 
Оценката на здравните технологии е нещо, което се случва и в България от няколко години. За да се допусне до системата за реимбурсация даден иновативен препарат обаче, досега се оценяваше по точкова система, посочи Денев. 
 
От началото на годината, в допълнение към тази система, се въвежда и механизмът на оценката на здравните технологии, на който разчитаме да докаже клиничните и икономически предимства на даден иновативен медикамент, обясни той
 
България е последната държава от Европейския съюз, която въвежда оценка на здравните технологии, подчерта специалистът.
 
Наредбата за ОЗТ вече е в ход, но не се приема еднозначно от всички страни. Сформирана е работна група, която в преговори с министерството да промени наредбата, така че при прилагането й в България да се оценят ползите от този механизъм наред с тези на иновативните медикаменти. 
 
Здравен дебат се провежда с подкрепата на AMGEN – генерален партньор, Roche, Novo Nordisk и Astra Zeneca.
 
Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) е институционален партньор.
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Варицела и бременност - опасна ли е?

реклама
Още от Здравен дебат
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter