ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Борислав Борисов: Можем да станем по-привлекателни за инвестиции в клинични изпитвания

Евгения Маринова, Investor.bg   |   15 юни 2016   |   Коментари 0
   
   
Д-р Борислав Борисов: Можем да станем по-привлекателни за инвестиции в клинични изпитвания

Източник: Личен архив

Д-р Борислав Борисов е експерт по лекарствена политика и фармакоикономика. Завършва медицина в София, където по-късно придобива специалност и защитава докторат. Има магистратури по бизнес администрация и здравен мениджмънт. Специализирал е в университетски центрове в Марсилия и Кеймбридж, работил е една година в Ла Питие-Салпетриер, Париж. От 1998 г. до 2004 г. е изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лекарствата. След като напуска ИАЛ, основава „Прескрипция“ - специализирана консултантска компания в областта на лекарствената регулация. Фирмата активно партнира с международни компании и организации. През 2010 г. основава дъщерно дружество в България на „Синексус Клиникъл Рисърч“, Великобритания, и през 2015 г. с привличане на пряка британска инвестиция в София е открит първият специализиран медицински център за клинични изпитвания. Член е на Френското дружество по фармакоикономика.
 
Ако 20-ти век беше векът на технологичната революция, 21-ви век ще е векът на биотехнологичната революция, твърдят експерти. Факт е, че все повече компании инвестират огромни средства в областта на биотехнологичната индустрия. Между десетте най-големи компании в света, които инвестират в развитието на технологиите, четири са фармацевтични и биотехнологични. Иновациите, които предстои да навлязат на пазара и в България, са големи, променят парадигмата на лечението и до 2020 г. ще има съществен напредък на специализираните терапии. За експанзията на биотехнологиите, тяхната същност и предимства, за инвестициите в клинични проучвания и лекарствената регулация разговаряме с д-р Борислав Борисов.
 
Какви са ползите от въвеждането на Оценка на здравните технологии в България, кои са спорните моменти в Наредба №9 на Министерството на здравеопазването, в какви посоки индустрията настоява да се промени наредбата? По тези теми Puls.bg и Investor.bg ище проведат поредното издание на Здравен дебат на 24 юни.
 
Модератор на събитието ще бъде д-р Борислав Борисов.
 
 - Д-р Борисов, редица експерти определят 21 век като векa на биотехнологиите, говори се за биотехнологична революция. Защо става все по-популярна експанзията на биотехнологиите?
 
Преди всичко вече има ново ноу-хау и много компании, които работят изцяло в областта на биотехнологиите. Но основната причина е, че чрез биотехнологиите вече предлагаме терапевтични алтернативи за заболявания, където основно се работеше симптоматично.
 
 - По-конкретно как действат биотехнологиите?
 
Разработването на биотехнологии е срещу конкретен причинител, който е много добре известен, така се предлага едно изцяло специфично лечение, което въздейства по познат, конкретен маркер на заболяването и на самата причина. Тези технологии на практика позволиха да се лекуват много заболявания - първоначално в областта на онкологията и онкохематологията, а сега вече и масово в ревматологията, гастроентерологията, дерматологията, кардиологията, тоест преминаха от специализираната помощ към първичната. Например за остеопорозата от години в България се прилага успешно такава терапия и то с много добри резултати.
 
 - Бихте ли обяснили кои са предимствата на биологичните медикаменти?
 
Преди всичко предимството е, че те лекуват заболявания, които досега не се лекуваха специфично, а само сипмптоматично. Трябва да се отбележи и друго - досега пациентът взимаше шепа таблетки, а сега с такъв тип биотехнологии две до четири приложения годишно държат пациента под много добър контрол. Най-важното обаче е, че лекарите знаят кого и как да лекуват точно.
 
 
Биотехнологиите също така отвориха вратата към персонализираната медицина. Има пациенти, които с определено заболяване може да не са подходящи за дадено лечение. Именно затова се правят генетични тестове - за да се подберат подходящите за лечение пациенти с дадена таргетна терапия. Много от тези терапии изискват предварителни изследвания, които са високоспецифични и индивидуални, тоест медицината се разви към лекуване на заболявания, които се считаха за нелечими или безнадеждни. Именно благодарение на постиженията на биотехнологиите пациентът се третира индивидуално – не само като заболяване, а и като индивид. Генетичните тестове изследват дали даден пациент е подходящ за дадена терапия – ако не е подходящ, остава на класическо лечение, ако обаче е подходящ – ефектите идват много по-бързо и траят продължително време. Факт е, че у нас вече има пациенти с много тежки заболявания, които имат преживяемост над десет години. Все повече науката получава данни за тази персонализация на терапията, което е следващата стъпка в рамките на това столетие на биотехнологиите, които ще променят парадигмата в медикаментозната терапия.
 
 - Биотехнологичната наука е сравнително млада. От кога биотехнологиите са достъпни за българските пациенти?
 
Големият пробив беше, когато страната ни започна асоциирането към ЕС, защото тогава синхронизирахме процедурите си по разрешение за употреба с европейските. Тогава променихме законодателството си и много бързо тези лекарства се разрешаваха за употреба у нас, след като вече са в ход европейските процедури. Достъпът обаче се решава от реимбурсните фондове, тъй като тези терапии са очаквано и с по-висока стойност. Така че разрешението за употреба е единно за ЕС и Европейското икономическо пространство, но от кога и в какъв размер да се заплаща е национално решение.
 
- Основните иновации през 21 век се очаква да дойдат именно от биотехнологиите. Те обаче са скъпи технологии и изискват големи инвестиции. Вече немалко биологични препарати се заплащат от НЗОК у нас? Какви са механизмите за финансирането на тези терапии?
 
В България според мен резерв трябва да се търси в допълнителните здравни осигуровки. В много страни от Европа тези механизми се използват много активно, има и различни степени на осигуровки. Неминуемо един ден и ние ще стигнем до тази хипотеза, защото този тип терапии са без алтернатива, те навлизат масово и натискът върху НЗОК ще продължи да расте. Ето защо трябва да се търси диалог между лекари, платци и пациенти.
1   2   3  

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Здравен дебат
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Изгодни оферти
Още от Билки
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter