ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Виолета Попова: Здравеопазването в момента е един сбор от идеи с добро пожелание, но без ясно съдържание

Puls.bg   |   11 август 2009   |   Коментари 0
   
   
Д-р Виолета Попова: Здравеопазването в момента е един сбор от идеи с добро пожелание, но без ясно съдържание

Д-р Виолета Попова  е изпълнителен директор на „Здравноосигурителен институт”. Доктор по медицина със специалност Вътрешни болести. Работила по специалността преди и по време на здравната реформа. От 2005 година работи в сферата на здравното осигуряване, задължително и доброволно.


Д-р Попова, какво е актуалното състояние на здравеопазването у нас?

 

Здравеопазването в момента е един сбор от идеи с добро пожелание, но без ясно съдържание. Стартира се реформа, приложиха се нови схеми, без обаче да се промени законовата уредба, липсва ясна концепция на правещите реформата, няма последователност в промените, а и стартиралите не се докарват докрай.
 

В нормативната база има стари и нови правила, които в много случаи взаимно си пречат и спъват дейностите на всички нива.
У нас в момента има, как да кажа, „пренаселеност” на лечебни заведения, без да е ясно кой прави координацията между тях, кой и как ги финансира, как се стопанисват, чия точно е собствеността и към кого са насочени отговорностите. Получава се нещо като самоуправление и микс от различни системи.
 

Има университетски, има общински лечебни заведения за болнична и доболнична медицинска помощ, има лечебни заведения монополисти в определена дейност  (ще спестя примери), има държавни и общински, има частни с различни видове дейност – болнична, извън болнична, дори спешна медицинска помощ.
 

И пак не е ясно какво и как точно се случва, какъв е пътят на пациента след ОПЛ (общо практикуващия лекар), как пациентът да достигне до решение на проблема си, като няма да повдигам въпроса на каква цена.
 

В България всеки представя дипломи и сертификати за специализация в чужбина, за всякакви медицински и други такива дейности, въпросът ми е реално обаче какви истински практически и най-вече професионални умения се крият зад тези сертификати?
 

Истината е, че има водещи и добри специалисти във всички специалности. Те пък си създават екипи, които реализират съответната дейност. Въпросът обаче е: тези екипи и специалисти, в колко лечебни заведения, позиционирани в различни или един и същи град, могат да „гастролират”? Въпросът е: защо уж съществуват контролиращи институции на всякакви нива, но практически е много видно, че „контролът е изолирано явление”?  
 

Не е ли време нещо в управлението на финансирането на лечебните заведения и цялото здравеопазване, та и в институциите, които го контролират, да бъде променено?
 

 

Какво не се случи този мандат?
 

Какво не се случи този мандат ли? Ами, бих попитала какво се случи? Или изобщо случи ли се нещо? Не се случи! Защото здравната реформа остана само на теория в предизборните платформи. Защото здравната реформа се използваше и сега се използва като арена за предизборни схватки. Малко макиаж на добре познатото и объркано старо и толкоз.
 

 

Какво трябва да се случи през следващия мандат, д-р Попова?
 

Ето това трябва да се случи в следващия мандат:
Да има истинска реформа. И да има политическа воля за нея. Използване на истински експерти без „цветова принадлежност”. Спешни и качествени промени в законовата и подзаконовата нормативна база като например Закон за здравното осигуряване, Закон за лечебните заведения (ЗЛЗ), Закон за съсловните организации на лекарите и лекарите по дентална медицина, Закон за правата и задълженията на пациентите и още, няма да изброявам. При добре изградена законност, би имало и ясна отговорност, кой и пред кого я носи.
 


Какъв е водещият проблем и от какво се нуждае здравеопазването в момента?

 

Свидетели сме на липса на интерес от страна на властимащите по отношение реформата в здравеопазването. Непрекъснато се правят изявления за това какво е необходимо да се направи, но до реализация така и не се стига. Явно смелостта на „реформаторите” стига само до консултациите и съветите.
 

Нека да не викаме „дръжте крадеца”, а да поставим въпроса „Кой е крадецът”? Обикновено виждаме месец-два преди избори в медиите „лекар с белезници” и обществото казва „Ето ги виновниците. Те носят проблемите, от корупцията идва всичко”.
Няма да има нарушения, ако има законност, институции, съблюдаващи тази законност и истинска Реформа, а не на теория. Нека да е ясно, колко пари има за здравеопазване от брутния вътрешен продукт – но те да отиват наистина само за здравеопазване. Нека да е ясно, кой контролира тези пари. Нека да е ясно, какви и кои са лечебните заведения, визирам ЗЛЗ, какви са статутите им, като какви са лицензирани и тогава да говорим за принципите на пазарната икономика. А тя работи само в някои лечебни заведения, докато в другите пациентът се мери с различни аршини – в зависимост от възможностите и „връзките” му.
Нека не гледаме на нашите лекари като на престъпници, защото постоянно имаме нужда от тях. Това, което те ни дават, зависи от тях, но и от цялостната система, наречена здравеопазване.
 

За да се стигне до „здраво” трябва да се изреже „заболялото и повреденото”, както казват хирурзите. А този процес на рязане боли! Тази болка усеща почти всеки, на когото му се е наложило да ползва здравни услуги през годините на демокрация.
Нека се помисли и много внимателно да се започне работа по структуриране на тристълбовия модел в здравеопазването, за който само се говори, но липсва смелост или яснота как да стане. Но той би дал яснотата, от която има нужда и би премахнал унифицирането на всички пациенти.
 


Как си представяте  българското здравеопазване след 5-10 години?

 

Представям си много скъпи, модерни и лъскави частни лечебни заведения, със съвременно медицинско оборудване, но без български лекари, работещи в тях, а с китайски, индийски и други специалисти.


В момента няма подмладяване на кадрите по специалности. Създаването на един специалист започва след шестата година след дипломирането му. Няма да коментирам невъобразимо тромавите и оскъпени откъм всякакви детайли начини и бюрократични системи за създаване на един специалист.
 

Нека никога, нито едно правителство, което и да е то, не забравя, че, за да работи едно общество и да съществува, то трябва да е нахранено и здраво.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Здравен дебат
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Изгодни оферти
Още от Хомеопатия
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter