ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Красимир Коцев: На преден план трябва да се поставят интересите на пациентите

Puls.bg   |   29 юли 2009   |   Коментари 1
   
   
Красимир Коцев: На преден план трябва да се поставят интересите на пациентитеКрасимир  Коцев е завършил две магистърски степени: “Икономика на промишлеността“ и “Социално управление”.
От 1998 г. е председател на Съюза на инвалидите в България, а от 2003 г. е председател на Националния съвет на хората с увреждания в България. Избран е за член на Управителния съвет на Европейския форум на хората с увреждания през 2009 г.


Какво е актуалното състояние на здравеопазването у нас?

Здравеопазването у нас е застинало на една точка, с неопределени координати, които се разместват само за да се обосновава потребността от нови финансови средства. Характеризира се с разминаване на интересите на потребителите на здравни услуги и на институциите, на които държавата е възложила извършването им. Реформи се извършват предимно в частта на осигуряване на нови финансови средства, които се усвояват от изключително бюрократизирана администрация. Ако трябват факти, ще посоча само отделни проблеми, с които се сблъскват всеки ден хората с увреждания:

 

Изключително труден е достъпът до специализирана медицинска помощ, на входа, на която са застанали личните лекари, обременени от неприсъщи административни и бюрократични дейности.

 

Здравното осигуряване е типичен монополист, който събира на светло само вноските за задължителна здравна осигуровка, а ги разходват на тъмно. Осигурените лица нямат достъп до контрол върху разходването на средствата за здравеопазване.

 

Няма диалог между неправителствените организации на потребителите на здравни услуги и изпълнителите. В повечето случаи той се опосредства от професионално и служебно заинтересовани институции и лица, които поглъщат огромни осигурителни средства.

 

Националната здравна стратегия е набор от привлекателни цели и задачи, които не са степенувани според потребностите на пациентите и възможностите на държавата, а нейното реализиране не е обезпечено с национален или външен ресурс, като цяло тя подценява здравните потребности на хората с увреждания и не ограничава нарастването на инвалидизиращите заболявания  и условия на труд и живот.Г-н Коцев, какво не се случи през изминалия мандат?

През изминаващия мандат не се осигури достъпна среда за хората с увреждания, за което определена роля играе и здравеопазването, особено в частта на профилактиката на инвалидизиращите заболявания. Приетият неотдавна Закон за изменение и допълнение на Закона за здравеопазването не реши генерално въпроса с медицинската експертиза, а повечето проблеми се усложниха поради отлагане на решаването им.

Лекарствената политика застрашава живота и здравето на хронично болните хора, а позитивният лекарствен списък се променя само при постъпване на критична обстановка в страната. Не се премахна или ограничи монополът на здравната каса.


При обжалване решение на органите за медицинска експертиза няма равнопоставеност на потребителите на тази услуга и специализираните държавни органи.


Какво според Вас е необходимо да се случи през следващия мандат?

През следващия мандат е нужно в здравната политика на държавата на преден план да се поставят интересите на пациентите. Трябва да се осигурят алтернативи на обслужваните лица по отношение на здравното осигуряване и възможност за лично разпореждане със събраните от осигуровки средства в полза на нуждаещите се членове на семейството. Медицинската експертиза на хората с увреждания постепенно следва да се замени с медико-социална. Очаквам приетата от Общото събрание на СИБ “Стратегия на Съюза на инвалидите в България за постигане на достоен живот за хората с увреждания 2009–2013 година” да се приема от органите на изпълнителната власт като национална стратегия с определени ангажименти за изпълнението й. Надявам се да бъде постигнат консенсус между неправителствените организации на и за хора с увреждания и задоволяване на здравните и рехабилитационните потребности. Особено внимание следва да се обърне на здравното обучение и възпитание на населението, особено на групите в медико-социален риск.

 

Какъв е водещият проблем според Вас, г-н Коцев, и от какво се нуждае здравеопазването в момента?

Водещият проблем на здравеопазването в момента е да се осигури достъп на всички граждани до висококачествени здравни услуги чрез ограничаване на монопола, осигуряване на достатъчно средства за здравеопазването, при ефективен граждански контрол върху разходването на средствата.
 


Как си представяте българското здравеопазване в обозримо бъдеще – през следващите 5-10 години?

През следващите 5-10 години здравеопазването трябва да обнови материалната си база и да се създават условия за усвояването на научните постижения в медицината. Важна задача е премахване на бюрократичните пречки в здравеопазването и осигуряване на равен достъп до здравните услуги за всички потребители. Държавата да стимулира бързото внедряване на новите постижения на медицинската наука в практиката. Тя трябва да гарантира свободен достъп за хората с увреждания до модерни помощно-технически средства, а рехабилитацията да стане естествено продължение на лечебния процес.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

az     2009-11-15 19:20:08
добре,че е добра темата и че ,от нея не се вземат пари .тоя е само по далаверите.гледа да гепи повече сега ,защо вече му идва края .отива си.....................
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Здравен дебат
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Изгодни оферти
Още от Фитнес и рехабилитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter