ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Иван Костов: Актуалното състояние на здравеопазването е резултат от икономическата обстановка в страната (ІІ част)

Puls.bg   |   13 юли 2009   |   Коментари 1
   
   
Д-р Иван Костов: Актуалното състояние на здравеопазването е резултат от икономическата обстановка в страната (ІІ част)

Първа част на интервюто с д-р Костов можете да видите  тук.Откъде трябва да дойде този ресурс, от НЗОК, от частни фондове?

Трябва, категорично, да се засили присъствието на частните доброволни здравноосигурителни фондове. Това трябва да бъде законово регламентирано и според мен трябва да бъде регламентирано доплащането. И сега доплащане има, но то е под масата или  например се доплаща за избор на екип. Пациентите и сега доплащат за здравната услуга, която получават, просто тези пари трябва да бъдат извадени на масата.


Д-р Костов, как според вас трябва да се регламентират плащанията?

Например, един много хубав модел на здравеопазването, аналогичен на нашия, е този в  Южна Корея. Тя е  осмата икономическа сила в света, много мощно развита държава. В Южна Корея  се наблюдава модел на здравеопазване, подобен на нашия модел. Той е подобен и по отношение на управление на системата, включително и като процент на брутния вътрешен продукт. Разбира се, техният брутен вътрешен продукт на глава на населението е  много по-голям, но въпреки това в Южна Корея също имат доплащане в размер на 20-25 %.
 


Това трябва да се случи и в България – постепенно въвеждане на диагностично свързани групи, като реален измерител на стойността на медицинската услуга. Диагностично свързаните групи са величина за развитието на информационната система.


Какво трябва да се случи, за да се развие информационната система в българското здравеопазване?


Непрекъснат динамичен анализ на бизнес процесите в здравеопазването, с повишаване на квалификация на лекарите, с обучение, със законово регламентиране и задължаване да се използват информационни системи чрез създаване на най-важното – на една перфектна инфраструктура, добре защитена, която да свързва всички участници в системата – и лекари, и пациенти, и платци като НЗОК, включително съответния принципал, например в нашия случай Столичната община. Хубаво е тя да получава по електронен път цялата информация, какво се случва в общинските здравни заведения.


Как си представяте българското здравеопазване след 5-10 години, д-р Костов?


Аз съм реалист и не очаквам да има революционни скокове през следващите 5-10 години. Особено като се вземе предвид, че световната финансова криза съществува, а нашата държава все пак е част от света и не може да остане незасегната.
 


Според мен трябва да бъдат взети  конкретни мерки, за да се избегнат последиците. На базата на адекватен и конструктивен диалог между всички участващи, включително Лекарския съюз, Фармацевтичния съюз, пациентските организации, Стоматологичния съюз, неправителствения сектор, Министерството на здравеопазването и НЗОК, нещата ще започнат да се случват.
 


Считам, че при управлението на последните две правителства е нарушена връзката между Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса и Комисията по здравеопазването.
 


При добро желание за дебат от всички страни  и при повишаващо се финансиране в системата ще се подобри състоянието на здравеопазването в България. За да се случи това обаче, е необходим  адекватен и динамичен подход и от страна на неправителствените организации. Системата на здравеопазването трябва да е организирана към пациента, той трябва да е в центъра й.
 


Смятам, че удовлетвореността от качеството на медицинската услуга на пациентите трябва да бъде вземана под внимание, когато говорим за акредитация на лечебните заведения, сключване на договорите им с НЗОК, както и за финансирането им.


Вие оптимист ли сте, че българското здравеопазване ще достигне европейско ниво, т.е качество на услугата, удовлетвореност на пациентите, медицинския персонал?


Европейско ниво е едно общо понятие, но като цяло имаме в какво да догонваме Европа, особено Стара Европа. Да, оптимист съм, но в реални срокове. Подобряване  на качеството на медицинските услуги не може да стане в рамките на един правителствен мандат, трябва да се гледат 10-15 години напред, реално и с ясна визия.

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

наблюдател     2009-07-14 21:11:19
впечатляващо балансирано и реалистично мение от един млад човек
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Здравен дебат
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Изгодни оферти
Още от Акценти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter