ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Иван Костов: Актуалното състояние на здравеопазването е резултат от икономическата обстановка в страната (І част)

Puls.bg   |   07 юли 2009   |   Коментари 0
   
   
Д-р Иван Костов: Актуалното състояние на здравеопазването е резултат от икономическата обстановка в страната (І част)


Д-р Иван Костов, акушер-гинеколог, изпълнителен директор на Втора специализирана акушеро-гинекологична болница Шейново.Какво според вас е актуалното състояние на българското здравеопазване?

Актуалното състояние на здравеопазването е резултат от икономическата обстановка в страната и от управлението на системата. Има конкретни показатели, които са цифрови показатели, и по тях можем лесно да се ориентираме, къде се намираме ние, като страна членка, на фона на развитите страни в Европейския съюз. Това е обективното състояние.

Ако говорим за брой болници, ние имаме значително по-висок брой от средния в Европа брой на лечебните заведения на глава от населението.

Ако говорим за финансирането на здравеопазването, за страните от Европа то е средно между 8 и 12% от брутния вътрешен продукт, а при нашето здравеопазване – между 4,2-4,3%.

 

Д-р Костов, на какво се дължат тези противоречиви показатели?

Здравеопазването е резултат от икономическото състояние на държавата, както и от управлението й.

В България има централизирана система на управление, която по принцип е по-лесният модел за управление. Ние имаме един основен платец в лицето на НЗОК.


Системата на здравеопазването трябва да бъде развивана, трябва да бъде доизграждана и аз лично смятам, че трябва да се избягва конюнктурната дума реформа.

В действителност всяка една система трябва да бъде развивана и подобрявана на базата на направен анализ на бизнес процесите, които се извършват. Точният и прецизен анализ е от изключителна важност, за да се знае с какво разполагаме в момента в системата на здравеопазването. Трябва да е ясно точно с какъв брой лекари, медицински сестри, брой лечебни заведения разполага здравеопазването ни и как са разпределени те на територията на страната. Трябва да имаме една реална здравна карта и на базата на нея да се стремим да развиваме системата на здравеопазването


Какво според вас не се е случило през изминалия мандат?

През изминалите 4-5 години много неща не се случиха, а можеше да се случат. Има и такива, които се случиха.


Какво се случи и какво – не, и защо?


Парите в здравеопазването изцяло преминаха в НЗОК като основен платец. Това е, което се случи. За съжаление броят на болниците в България все още е несъразмерно висок. Би трябвало да се преструктурира болничният сектор. Дали това ще стане чрез приватизация на болници, чрез концесия или приватизация на медицинска дейност,  трябва да има някакво преструктуриране в болничния сектор.

За тези 4 години трябваше да се подобри връзката между извънболничния и болничния сектор. В момента тази връзка се губи. Тя трябва да е по-оптимална, тъй като в крайна сметка от нея печели пациентът.

Случиха се и важни неща, като например стартирането и завършването на информационната система на националната здравноосигурителна каса. Това беше необходима стъпка, тъй като не може един голям финансов фонд да няма информационна система. Това според мен е едно от най-важните неща, които започна и завърши през изминалия мандат.

Можеха да се свършат още много неща, като IT проектите в здравеопазването. В началото мандатът стартира добре, стартираха проекти за електронни здравни карти, за електронни рецепти, но не бяха завършени.


Защо не беше реализирано въвеждането на електронното здравеопазване, д-р Костов?

Нямаше достатъчно ясна политическа воля. Имаше разбиране, но освен разбирането трябва да има политическа воля и ясни инструменти, включително и законова база, за да започнат да действат такива проекти, особено на национално ниво.

Поради липсата на синхрон в работата на министерството и касата в това отношение, в момента нещата са изместени силно към националната здравноосигурителна каса по отношение на IT проекти.

В повечето страни министерството е принсипал, определя правилата и е шапка на цялата система. Аз смятам, че така трябва да бъде и в България.

От друга страна, би било хубаво да има добра координация в здравеопазването между отделните участници в болничния сектор.

Като директор на болница говоря предимно за болничния сектор поради факта, че има една разпокъсаност. Има държавни болници, общински болници, има военни болници, болници към транспортното министерство и МВР, частни болници и т.н. Хубаво е Министерството на здравеопазването да бъде един основен диригент, така че процесите, които касаят специално болничния сектор, да бъдат управлявани, а не да бъдат хаотични.

От друга страна, е много важно данните, които събира Здравната каса като статистика за заболеваемостта да бъдат реални.

В момента и в болничната, и в извънболничната помощ, за да бъдат усвоявани определени клинични пътеки, събираните данни не съответстват реално на здравната обстановка в страната.

Не на последно място трябва да се мисли в посока на едно реално остойностяване на клиничните пътеки, едно постепенно към диагностично свързани групи. След като в целия свят се работи с диагностично свързани групи, би трябвало и ние да работим, независимо че това би изискало по-голям финансов ресурс в здравеопазването, защото в момента системата е недофинансирана.
 


Продължение на интервюто с д-р Иван Костов можете да видите тук.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Здравен дебат
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Изгодни оферти
Още от Здрав ум
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter