ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Стойчо Кацаров: Основният проблем в системата на здравеопазването е липсата на конкуренция (І част)

Puls.bg   |   08 юли 2009   |   Коментари 0
   
   
Д-р Стойчо Кацаров: Основният проблем в системата на здравеопазването е липсата на конкуренция (І част)


Д-р Стойчо Кацаров е експерт към Центъра за защита правата в здравеопазването. В периода между 1999 и 2001 е заместник-министър на здравеопазването. Председател на Сдружението за развитие на българското здравеопазване и един от учредителите на Център за защита на правата в здравеопазването.Д-р Кацаров, каква е основната задача на вашия център?

Център за защита на правата в здравеопазването се занимава със защитата на правата на пациентите и на медицинските работници, когато са санкционирани неправилно от административни  органи, най-вече от здравната каса.


Какво според вас е актуалното състояние на здравеопазването в България?


Това е доста обширна тема и не е лесно да се даде точна оценка на актуалното състояние на здравеопазването в момента. Това, което прави впечатление още на пръв поглед, е фактът, че профилактиката и превенцията на заболяванията почти не са застъпени като дейност в системата на здравеопазването. Здравната ни система не е обект на всички политики, а само на един отделен сектор на определено министерство, което също е значителен проблем.

Другото, което прави впечатление, е една голяма неудовлетвореност на пациентите от качеството на медицинските услуги. Успоредно с това е налице голяма неудовлетвореност на хората, които предоставят медицински услуги – лекарите и другия медицински персонал.


От какво е неудовлетворен медицинският персонал – от заплащането, от условията на труд?


Недоволни са и от заплащането, и от условията, но най-вече защото здравната каса  ги постави в позиция на администратори, а не на лекари. Принуди ги да изготвят огромно количество отчети, да извършват огромна, в повечето случаи ненужна административна работа, която ги отклонява от основното им призвание – да лекуват.  Там мисля, че основно се корени недоволството на лекарите.


Кой е основният проблем на българското здравеопазване?

Основният проблем, който се очертава в системата на здравеопазването, е качеството на услугите. Изследване, направено наскоро, показа, че над 7 хиляди души годишно умират заради лошото качество на медицинските услуги. Не че не са имали достъп до такъв вид услуги, напротив, имали са достъп до лечебно заведение, но просто качеството на медицинската помощ е било изключително ниско.


Д-р Кацаров, на какво се дължи лошото качество на медицинските услуги?


Има само един начин да се стимулира качеството на медицинските услуги, а именно да се стимулира конкуренцията. Със заповед или дори под заплаха от наказание не може да накараш някой да работи качествено. Единственият начин е конкуренцията. Всички медицински работници трябва да видят своя интерес в това, което правят, и следвайки интереса си, да предлагат все по-качествена медицинска услуга. По отношение на лечебното здравеопазване това е един от най-големите проблеми през последните години.

Реформата в здравеопазването, която започна преди 10 години, не беше завършена, а в последните няколко години се наблюдават стъпки, които аз определям като контрареформа.


Какво е предвиждала здравната реформа, започната преди десетилетие?


Концепцията на реформата беше да се развие пазарът на медицински услуги, да се стимулира конкуренцията между отделните болници и лекари. Това би стимулирало свободния избор на пациента къде да се лекува.

Реализацията на тази концепция би трябвало да доведе до повишаване качеството на медицинските услуги, да се понижи нейната цена и да се улесни достъпът на пациентите.


А какво се случи в действителност?


През последните години здравните власти предприеха обратните мерки – не към стимулиране на конкуренцията между лечебните заведения, а точно обратно – към ограничаването и нарушаването на равнопоставеността между отделните лечебни заведения. Забелязва се ограничаване на възможностите, нови лечебни заведения да влязат на пазара на медицински услуги.

Появи се и едно свръхадминистриране на услугата чрез поставяне на лимити, например на болниците, че могат да лекуват до определена сума.


Резултатите от тези мерки са драстично влошаване на медицинските услуги и увеличаване на корупцията.


Какво според вас не се случи през изминалия мандат? Какво е трябвало да се случи?

Отново имаше обещания, че ще се предоставят повече обществени средства за здравеопазването, повече пари от брутния вътрешен продукт. Но очевидно това не се случи. Отпусканите пари си останаха същите, даже се наблюдава известно процентно намаление. Но най-важното, което не се случи, е, че реформата продължи да буксува. Промените са спрели някъде около 2001 година и не е направена нито крачка напред от това положение. Смея да твърдя, че даже са направени стъпки в обратна насока.

Едно нещо беше направено в положителна насока – това, че изцяло се мина на финансиране на здравната система от здравната каса. Според мен това е правилна стъпка, но ефектът от нея бързо беше пропилян от въвеждането на лимити за болниците, от регулативните стандарти, които се въвеждат в извънболничната помощ. Положителният ефект върху здравната система беше пропилян от допълнителните административни ограничения, които се наложиха.

 

Продължение на интервюто с д-р Кацаров, можете да видите  тук.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Здравен дебат
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter