ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Доц. Раденовски: Във всичко, което се прави, има една добра тенденция и ние се променяме въпреки всичко (ІІ-ра част)

Puls.bg   |   29 юни 2009   |   Коментари 2
   
   
Доц. Раденовски: Във всичко, което се прави, има една добра тенденция и ние се променяме въпреки всичко (ІІ-ра част)

І-ва част на интервюто можете да видите тук


Какво очаквате да се случи оттук нататък – очакваме ново правителство точно сега?

Аз не очаквам нещо да се промени чак толкова много. Очаквам, че ще се запази тази тенденция - правителството да е благосклонно към един такъв инструмент като „Пирогов”, който защитава цялото градско здравеопазване. Това решава проблемите на това здравеопазване. Това е единствената болница, която работи 24 часа. Има дежурни отделения да, но те се заключват. В Токуда и във Военна болница ще кажат – този пациент е умиращ, той е за Пирогов. На други места ще кажат – той не е осигурен, пратете го в „Пирогов”.


Т.е. ние сме този вентил, който не създава напрежение, когато сме спокойни. Вие знаете преди 2 години, когато се разбунтуваха нашите хора, могат да създадат големи проблеми на всяко правителство и на всяко МЗ. Ние предлагаме сътрудничество и тогава ние ще бъдем коректни.
 


Доц. Раденовски, какъв е актуалният проблем в „Пирогов”?


Ние практически проблеми нямаме. Единствените ни настоящи проблеми са свързани с подмяната на кадри.
 


Има ли  достатъчно добри нови кадри? Много ваши колеги говорят за изтичането на кадри в чужбина.


Не е точно така, защото нашите заплати в момента за европейски. При нас има хора, които взимат по 7, 8, 10 хил. лв. Но ние не смятаме за важно да изтъкваме това.
Тези хора са гръбнакът на болницата, това което носи и създава имиджа на тази болница. Пациентът идва заради името на доктор, а не заради друго.
Хората трябва да знаят, че ние не можем да искаме от нашите хора, без да им платим. Това просто не е коректно.
 


Какво е отношението ви към работата на НЗОК?


Изключително добро, обаче трябва да се вземат много строги рестриктивни мерки към частни болници, които източват парите – на първо място Токуда. Не може да се правят само неща, които следват интереса на болницата. Ние работим в интерес на нашите пациенти. Не може за всяко едно движение да се казва – плащай. Така както всички работим, така трябва да работят и те, ако искат да се равноправни. Не може да се правят само дейности, които се плащат, а ако дойде някой неосигурен – тежко му. Това не е нормално.

 

Трябва ли да заработят доброволните здравноосигурителни фондове?

Те няма да решат нашия проблем.
 


Какъв е той?

Да дадем максимално качествена здравна помощ. Фондовете не целят това – те целят да вземат дял от ресурса, да си го разпределят и след това да продадат тези фондове на големите здравноосигурителни компании – като Алианц, Уника, Дженерали и т.н.
 


Как си представяте българското здравеопазване в обозримо бъдеще – през следващите няколко години?


Нашето здравеопазване претендирам, че и в момента е на европейско ниво, независимо, че сме малко зле с апарати и ремонти. Мисля, че ние сме много по-добри от редица европейски болници и заведения.
В Англия например, за да отидете на една ехография, трябва да се запишете и да чакате 4 месеца.
Има нещо сбъркано там.
 


Това означава ли, че ние не трябва да се стремим към европейски стандарти?

 
Ние тези стандарти ще ги прихванем, и ние ги имаме тези стандарти. Трябва да се знае, че нашият стремеж трябва да бъде насочен към това да не се комплексираме. Да излезем от тази позиция на бедния и глупавия, който казва, че те там в Европа са много добри. Няма такова нещо.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

rositca yordanova     2009-06-29 20:02:49
ЗАЩО СЕСТРИТЕ В ТРАВМАТОЛОГИЯТА СА С НАИ-НИСКИ ЗАПЛАТИ??КОЯ Е ПРИЧИНАТА
Анестезиолог реаниматор     2009-06-29 16:32:35
Моето уважение пред институцията ПИРОГОВ, пред нейното минало,пред самоотверженият труд на колегите там! Искрено им желая успех в овладяването на разрухата, която ги бе обхванала, в т.ч. и на доц.Раденовски! НО ТОВА ОЩЕ НЕ Е СТАНАЛО. Разликата между европейските и нашите стандарти е в нашенското разбиране за РАБОТА В ЕКИП и ГРИЖИТЕ ЗА БОЛНИЯ. Кел файда ако имате звезди хирурзи, но нямате анестезиолози, реаниматори , анестезиологични и реанимационни сестри? Кой ще поддържа живота у сплесканият, изгореният, пребитият до часа на звездната Ви операция и след това? Спокойни и обгрижени ли са анестезиологичните Ви кадри, взимат ли 150% от хирургичната заплата? Колко сестри и лекари от реанимациите Ви напускат за година, защото Европа ги засмуква? И Възможно ли е някога болницата Ви да спре поради това? Засмуква ли така Европа и хирурзи или не и защо? Колко нови рехабилитаторски, сестрински и места за болногледачки извоювахте? Колко такива кадри отгледахте? Инак сте напълно прав, че все още имаме кадри на европейско ниво и че Английското здравеопазване хич и не ни трябва! Нека \"прихванем\" обаче и горните два \"нови стандарта\".
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Здравен дебат
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter