ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Методи Янков: С много малко средства осигуряваме относително добро здравеопазване (І-ва част)

Puls.bg   |   10 юни 2009   |   Коментари 0
   
   
Д-р Методи Янков: С много малко средства осигуряваме относително добро здравеопазване (І-ва част)

Д-р Методи Янков, от 3 месеца директор на Университетска АГ  болница „Майчин дом”. Националната акушеро-генекологична болница, която е на 107 г., e  най-старият родилен дом в София и в страната


Д-р Янков, какво  е актуалното състояние на здравеопазването у нас?

Аз ще ви изненадам с моето мнение. За разлика от много граждани, политици и администратори, смятам, че за нивото на развитие и икономика, и на обществени процеси в страната, здравеопазването е сравнително добро.


Въпреки че това звучи дори революционно, аз все нямам причини да хваля структурата, която управлявам.
 

Малко хора биха признали положителните страни на здравеопазването. Номер едно от тях е достъпът. Няма европейска страна, това го твърдя съвсем убедено, където достъпът до медицинска помощ да е така лесен. Когато пожелае човек, той може да отиде при своя семеен лекар, при специалист, при професор, в който иска град, по което иска време. Това става с едно обаждане по телефон. Когато има нужда от някаква операция, макар и сложна, в България почти не съществуват листи на чакащите. Изключение са някои много специфични клиники, където ще трябва да се изчака един или два месеца. Такова чудо в Европа почти не съществува. Тоест в нашата страна правото на достъп на пациента е безпрецедентно осигурено.
 

Проблемът е, че с много малко средства осигуряваме относително добро здравеопазване.
Лекарите, акушерките, сестрите също боледуваме и ние също страдаме от системата, която действа в момента като администрация. Но здравеопазването в България се администрира от НЗОК, което е лошо, тъй като за съжаление тя е монополист. Населението това не го знае, то само има задачата да се яви на лекар. Прави го, получава здравна помощ, а друг е въпросът какво е качеството.
 


А ако говорим за здравеопазване от гледна точка на болницата?

Имаме прекрасни екипи от лекари, с едно сравнително добро оборудване, особено операционните що се отнася до лапароскопските операции. Но това е една болница в много окаяно физическо състояние. От нейното пускане от 1976 г. не са правени промени. В болницата през последните години са оставени сами да отмрат основни дейности какъвто е стерилитетът с високотехнологичните методи на асистираната репродукция, позанемарена е детско-юношеската гинекология, ендокринологията и нещо, което смятам за важно макар и не като основна дейност – отделението по физиотерапия. Тъй като в акушерството и гинекологията тя има сериозно приложение.


За всичко това сега има план, има проект. Хубавото е, че има и средства и е започнато изпълнението. Ние планираме и един основен ремонт, това във връзка с моята оценка за изключително тежкото състояние на сградния фонд. Ще се направи основен ремонт на третия етаж, сърцето на болницата – това се родилните зали, операционните и реанимация за родилки.
Ако вървим в темпото, с което започнахме, на Бабин ден може би ще открием най-модерния родилен комплекс в страната, а защо не и в района на Балканския полуостров.
 


Какво според вас трябваше да се случи дотук? Какво трябваше да се изпълни в системата на здравеопазването през последните 4 години?

Всички мои колеги казват – първо здравна карта, после стандарти, трето финанси. Вярно е, че финансите са много малко. Политиците и икономистите от висок ранг се оправдават, че българите вадят много пари допълнително от джобовете си…Така и така ги вади, защо не му ги организират.


В тази връзка най-важното, което не се случва е, че не заработват така както трябва доброволните здравноосигурителни фондове. Първо така, като не заработват, станаха над 20, а ако заработят ще видите как ще останат само 5-6. Това е алтернатива на НЗОК и едно значително допълнително финансиране, което ще предотврати много и сиви плащания. Аз така наричам корупцията – сиво плащане. Защото всъщност става дума за медицински дейности, които не са заплатени от касата и ги плаща пациентът от джоба си.


Второ не се случи никаква приватизация. Просто фатално закъсняхме в това отношение, защото много ентусиазирани екипи от лекари загърбиха този въпрос. А имаше години, когато бяха готова да се хвърлят със собствени инвестиции в морето на частната медицина, която не е за подценяване и когато работи по правила е напълно адекватна и на обществената. Това е едно от най-тежките „престъпления” - не пуснахме разнообразие в плащанията и оттам разнообразие в собствеността.


Така допуснахме да има единични частни болници, нищо че те са няколко десетки, аз ги наричам единични. Първо, защото се изсипаха огромни средства за инвестиции, а те станаха малки локални за определени проблеми, като можеше да се приватизират цели големи болници със своята инфаструктура. Засега инвестициите, които се хвърлиха в нови сгради, можеха да бъдат изразходвани по много по-правилен начин в съществуващите такива болници. Сега на много места се дублират болниците.Повече ви колеги, д-р Янков, твърдят, че лечебните заведения в страната са твърде много и техният брой трябва да се намали, с оглед по-доброто преразпределяне на ресурса от касата. Какво мислите вие?


Не съм съгласен, отдавна не съм съгласен – твърде много са обществените лечебни заведения. Те задължително трябва да преминат през режима на концесиониране, приватизация или каквото и друга форма за промяна на собствеността. Но българският народ има своите навици и ние не във всичко бихме могли да повторим европейските стандарти.


При нас има лоша инфраструктура, лош транспорт.  След това кой ще изкорени българските навици на посещаваме близките в болницата почти всеки ден. И ако това е в областния град, ние обричаме гражданина на самота в болницата, което не е най-доброто съвременно решение.


Ако бяхме пуснали възможността за приватизация, за концесиониране, за наемане на сгради от частни лекарски екипи, трябва да ви кажа, че много районни болници сега щяха да изглеждат по много по-различен начин. Нямаше да има такова дублиране на техника, нямаше да има дублиране на тичане на едни лекари от една болница в друга. И с това „хитруване” лъжат и себе си, лъжат и пациентите.

 

Продължение на интервюто, можете да видите тук.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Здравен дебат
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Изгодни оферти
Още от Фитнес и рехабилитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter