ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Доц. Финков: Здравеопазването да се извади от „задния двор”, от политическа гледна точка то винаги е седяло там (ІІ-ра част)

Puls.bg   |   16 юни 2009   |   Коментари 0
   
   
Доц. Финков: Здравеопазването да се извади от „задния двор”, от политическа гледна точка то винаги е седяло там (ІІ-ра част)

Част І-ва можете да видите тук.

 

Какво трябваше да се случи през изминалия мандат? Какво мислите, че можеше да се промени, а не се случи през последните 4 години? Имаше ли промени? Какви бях те?

Някаква решаваща промяна не бе направена, по принцип такава не е правена никога в България. За да се направи тази промяна трябва огромна инвестиция и трябва политическа воля, както и много сериозна подкрепа от всички, както казваме контактни структури. Такива, чиято дейност се припокрива със здравеопазването, ако нещо беше направено по-сериозно – това беше влизането на здравната каса, но това беше много отдавна. През следващите години касата постепенно, както знаете, започна да финансира изцяло дейностите в здравеопазването и вече нещата олегнаха в известен смисъл.
 


Да коментираме факта, който е известен на всички, че когато се налага да бъдат лекувани от някакво тяхно заболяване, но то не е финансирано от здравната каса, се налага те да минат по клинична патека, която е встрани от тях.

Точно така.Това може би е един от механизмите болницата да организира своите финанси, така че да помага достатъчно добре.
Идеята на пътеките беше да има целево финансиране за дейности. Това в момента не се постига, тъй като до известна степен сега парите идват накуп в болницата, например за включени 100 пътеки и се преразпределят вътре в болницата. Това е нещо, което наподобява периода преди влизането на здравната каса, когато министерството, например е субсидирало или общините болниците.
 


Има ли начин това да не се случва така?


Трябва да се направят поне още 100 пътеки, т. е. 1/3 от съществуващите, които да покрият основни медицински дейности. В момента няма пътеки за рехабилитация, например. Почти във всички медицински дисциплини липсват по няколко пътеки, а тези болести ги има. Особено фрапантно е положението с рехабилитацията, където има само две пътеки, няма пътеки за долекуване, при което положение болници, които нямат капацитет да лекуват остри случаи, лекуват тъкмо тях, защото тези които биха могли да лекуват ги няма в списъка с клиничните пътеки на касата.
 


Има ли по вашите наблюдения как това да се избегне в бъдеще, освен с откриването на новите пътеки, което всъщност зависи от финансирането.


Аз не виждам друг сериозен начин за покриване на целия спектър заболявания и тяхното заплащане освен със създаване на нови пътеки. Разбира се, клиничната пътека не е най-доброто за каквото и да разговаряме с Вас, винаги ще казваме, че то не е най-доброто, защото е така. Има други системи за оценка на медицинските дейности, които при нас не са въведени и не виждам скоро да стане. Това са т. нар. диагностично свързани групи и това, което в Америка е популярно с „Орегонски критерии”, в които се оценяват медицинските дейности. Клиничната пътека е по-скоро един алгоритъм, но в България тя е начин, по който се остойностява медицинската дейност и естествено не я отразява с точност.
 


Какво мислите за факта, че не се води статистика на заболяванията, т. е. преди тази дейност е същствувала в лечебните ни заведения, а сега вече я няма или се водят само онкологчните заболявания, например?

В момента регистри такива има за онкологията. Вярно е има и за регистрация на смъртните случаи.  Един истински регистър, фактически това са кодовете, по които се работи в здравната каса, но понеже кодовете не обхващат всички заболявания, тъй като касата не плаща за всички, затова и регистъра с кодове е непълен и когато на нас ни трябва справка за заболявания, например за сърдечносъдовата система, ползваме регистъра на касата, но все пак има редица болести, които там ги няма или не се регистрират, защото пътеките са евтини и никой не работи по тях, т. е. този регистър е неточен и не отразява естественото състояние на нещата.
 


Какво мислите трябва да се промени оттук нататък, през следващите години? Сега правителството ще се смени, ще има нов мандат, може би ще има и нова политика, какво трябва да се направи, кое е най-належащо?

Здравеопазването да се извади от „задния двор”, защото от чисто политическа гледна точка то винаги е седяло там. Винаги в предизборен период здравеопазването се изважда на преден план, заедно с образованието и социалните дейности, но след това, когато започне реализацията на програмата на всеки кабинет, здравеопазването естествено си отива в „задния двор”. Би трябвало това да не е така. Просто за здравеопазаване би трябвало да се замислят и да се получи подкрепа и от други сектори като промишленост, икономика, финанси, тогава могат да се реализират по-мащабни проекти. Ако се остави само на министъра на здравеопазването да се бори за здравеопазването резултатите ги виждате до сега.
 


Как си представяте евентуална промяна в здравеопазването в обозримо бъдеше 5 - 10 години? Какво мислите, че е реално да се случи?

Сигурен съм, че медицината ще напредне, много нови постижения ще бъдат въведени в практиката и постепенно ще станат достъпни за по-широк кръг хора. Нови лечебни методи с исключително висока ефективност.  Това нещо, между другото, се наблюдава непрекъснато. Аз съм вече около 37 -  38 години лекар, знам много добре колко много се промениха възможностите, с които разполага медицината, особено през последните 15 -  20 години. Въведоха се изключително нови методи, които запълват сериозни празноти, които преди бяха немислими, нови медикаменти. Медицината ще става по-добра. Надявам се и здравеопазването да стане по-добро, т. е. медицинските постижения да могат да стигнат до хората и то в масов мащаб. Оптимист съм.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Здравен дебат
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter