ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Доц. Спасков: Трябва да се отворят вратите за другите механизми за дофинансиране на здравеопазването(ІІ-ра част)

Puls.bg   |   15 юни 2009   |   Коментари 0
   
   
Доц. Спасков: Трябва да се отворят вратите за другите механизми за дофинансиране на здравеопазването(ІІ-ра част)

І-ва част на интервюто можете да видите тук

 

А какви са нуждите на здравеопазването ни?

Не НЗОК да обещае на всички, че ще потича мед и масло откъдето и да е било, а да каже с тези пари ние можем да извършим първо, второ, трето…По този начин, всъщност много ясно ще се очертаят параметрите за допълнителните средства, които биха могли хората да събират и да реализират в здравеопазването. А има най-различно форми, под които да се реализират тези средства. Това са кешовите плащания, това са някакви фондове, да кажем, в самите предприятия, това е доброволното осигуряване, това са застрахователните структури. Разбира се, това е един много тежък от политическа гледна точна проблем, тъй като политиците трябва да се изправят и да кажат не само какво ще организират, а какво отпада от това, което са обещали.
Сблъсъкът, който е в лекарствения списък за реимбурсиране е показателен за това – дали ще се реимбурсират оригиналните лекарствени продукти или генеричните.


Това са чисто здраво-политически проблеми, които трябва да бъдат разрешени. Но това може да стане в рамките на ресурса, с които се разполага.
 

В здравната политика съществуват два пътя за решаване на проблемите. В единия се описват желанията, остойностяват се и сметката се дава на правителството и те изваждат тези пари и ги дават. Ако тръгнем по този път, аз съм виждал програми, в които се казва, че за здравеопазване трябва да се отделят 10-15 %. Възможно ли е това да стане? От кое пък трябва да се лишим в държавата – от охранителната дейност на полицията, от образованието. Това са примери за дейности, които се решават с обществени средства.
 

Или пък другият подход – имаме някакви средства и ние трябва да нагодим нашите нужда към тези средства. И на мен ми се струва, че това в момента е правилният подход. Не да живеем с някакви мечти, че от някъде ще дойдат някакви незнайни пари. Другият вариант е бързо развитие на индустрията в България и оттам да се увеличи този дял на натрупани средства. Тогава реалните пари стават повече.
 

Ние трябва ясно да формулираме нуждите си, за да отговорим на този ресурс.
А останалата част да я предоставим за решаване през допълнителни средства, които могат да дойдат по много пътища, както вече изброих.
 


Това ли е водещият проблем?


Аз считам, че в момента това е най-тежкият проблем. Тогава, когато в една болница дават само половината от парите, които тя разходва, тази болница трябва да направи система, по която да лъже общата такава, за да си набави нужните пари. Или трябва да се появят тежки механизми за набиране на пари от самите пациенти. Това хората смята за корупция, а всъщност системата е длъжна на набере пари, за да функционира.


Другото, което може да се прави в болниците е по някакъв начин да се деформира дейността си с НЗОК, така че оттам да дойдат повече пари. Оттам се задава въпросът – а дали някой не източва НЗОК? Не, не я източва, защото НЗОК по принцип източва болниците. А болниците се опитват с някакъв механизъм да компенсират и да се направи онова нещо, в което няма източване, а има баланс.
 

Другият път е да се доплаща от страна на пациентите. Такава беше и програмата на доц. Щерев. Касата плаща 50-60 % от стойността, а пациента си доплаща. Това са също форми на вкарване на допълнителен ресурс, но той категорично трябва да отговаря на разходения във всички лечебни структури ресурс. Така че всъщност системата да заработи като едно цяло, а не като отделни сегменти, които се опитва да засмучат средства от друга част на системата.
 

Всеки иска да бъде решен неговият проблем в неговия сектор и не разглежда системата като цяло. Такъв тип преливания се нелогични. Това, което е съществено, когато парите явно не ти достигат е да отвориш вратата за постъпване на допълнителни средства. А те, според мен е коректно да постъпват по желание на самите пациенти по различните механизми, които така и така са упоменати в закона.
 


Доцент Спасков, как си представяте здравеопазването в обозримо бъдеще – следващите 5-10 години?


Ако тръгваме като стъпки, сега очаквам умерен срив, тъй като тази икономическа криза, през която ще минем и минаваме, ще намали постъплението на реални средства в системата на здравеопазването.Смятате ли, че този срив ще засегне по-отчетливо конкретна област? Споменахте, че системата е разделена на парчета, като се търси единично решение за всяко от тях.


Това зависи от този, който управлява системата. Той ще бъде модераторът кое ще бъде засегнато, но при всяко положение ще има удар.

Затова новото управление попада в една изключително неблагоприятна среда. От една стара, тежко забавяне на всички реформи, които бяха необходими да се извършат, и от друга страна – идването на тази криза.
 


А втора стъпка? Може би свързана с дейността на доброволните здравноосигурителни фондове?


По-натам, според мен, политиците ще узреят за това, че трябва да се отворят вратите за другите механизми за дофинансиране. Имам предвид да се даде възможност за разгръщане дейността на доброволните здравноосигурителни фондове.

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Здравен дебат
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter