ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Няма да има лимити на лечението догодина стана ясно на Здравния дебат на Puls.bg

Катя Димитрова   |   10 ноември 2015   |   Коментари 0
   
   
Няма да има лимити на лечението догодина стана ясно на Здравния дебат на Puls.bg

Източник: Puls.bg

Няма опасност пациенти в тежко състояние да останат без лечение, след като бъдат въведени двата пакета за медицинска помощ у нас. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков след участието си в организирания от Puls.bg и Клуб Investor дискусионен форум "Здравен дебат".

 

По неговите думи след реформата не може да става дума за лимити на лечение, особено що се отнася до основния пакет, в който попадат спешните случаи, пациентите със социално значими хронични заболявания и децата.

 

Шарков посочи, че болниците в страната отдавна са достигнали тавана на хоспитализации и така или иначе тази бройка вече няма как да бъде надвишена. При наличие на пациенти, които попадат в допълнителния пакет и поради някакво усложняване влизат в основния обаче, заложеното като обем дейност ще бъде увеличавано.

 

Междувременно се обсъжда дали консумативите за заболяванията от основния пакет могат да бъдат заплащани напълно от Националната здравноосигурителна каса. По думите на Ваньо Шарков те трябва не просто да бъдат платени, но и реално остойностени.

 

Във връзка с идеята в аптеки и болници да се влиза само посредством пръстова идентификация, зам.-ресорният министър за пореден път обясни, че става дума за снемане на биометрични данни, които нямат нищо общо с криминалистиката. От една страна управляващите се надяват да спрат ненужните хоспитализации в лечебните заведения, а от друга – да стопират и фалшивите надписвания на лекарства в аптеките.

 

Той уточни, че по този начин всеки един човек ще може да взема лекарства на роднините си „до трето коляно“, така че опасенията дали възрастните и тежко болни хора ще могат да получават необходимите им медикаменти отпадат.

 

Монтирането на четците, които  запаметяват "пръстовите отпечатъци", ще започне скоро. Всеки един от тези апарати струва по 20 евро на здравните власти.

 

Д-р Шарков заяви, че се очаква до края на месеца да бъде публикуван и новият стандарт за спешна медицина. Припомняме, че в документа е разписано въвеждането на т.нар. медицински триаж - метод за оценка на степента на спешност.

 

Чрез него в сила ще влязат три степени, обозначени с червен, жълт и зелен код. При най-тежките случаи линейките на Спешна помощ ще пристигат за максимум 8 минути след повикване.

 

Екипът на Министерството на здравеопазването е възложил на колегите си от просветното ведомство предложение за държавните образователни изисквания за парамедиците, каза още Шарков, и изрази надежда изработването им да стане за максимално кратък срок от време, за да бъдат включени и те в текстовете на стандарта.

 

Д-р Шарков уточни, че публикуването на новата наредба за измерване на удовлетвореността на пациентите не е повод за затваряне на болници. Наказания ще има след проверка на контролиращите органи, а не при оплакване от минал през болницата човек.

 

Документът бе публикуван за обществено обсъждане в края на миналата седмица. Чрез анкети по телефона хората ще оценяват обслужването, което получават в лечебните заведения.

 

Ще се изследват четири основни компонента - медицинска документация и данни за състоянието и лечението на пациента, качество на оказаната медицинска помощ, свързаните с лечението дейности и дали се е наложило пациентът да доплаща за престой, медикаменти и процедури.

 

Проучванията ще започнат още от 1 януари догодина с 22 въпроса от типа: "Бяхте ли достатъчно информиран с хода на своето заболяване?", "Бяхте ли достатъчно информиран какво лечение ще имате през цялото време", "Обърнаха ли ви достатъчно внимание?", "Гарантиран ли ви бе достъпът до болницата?", "Чакахте ли да ви хоспитализират?", "Ако ви се наложи, бихте ли ползвали отново това болнично заведение?".

 

Идеята е да се потърси обратна връзка с гражданите, за да може здравната система да се пригоди към техните изисквания максимално.

 

Здравен дебат се провежда с любезното съдействие на Новартис България, Астра Зенека, МБАЛ „Доверие“ и „ПроДуКт – Проджект Дивелъпмънт Кансълтинг“ АД, Българска болнична асоциация.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Здравен дебат
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Изгодни оферти
Още от Секс и здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter