ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Вeнцислав Грозев: Лимитирането на основния пакет ще обезсмисли реформите

Евгения Маринова   |   04 ноември 2015   |   Коментари 0
   
   
Д-р Вeнцислав Грозев: Лимитирането на основния пакет ще обезсмисли реформите

Източник: Личен архив

Българският лекарски съюз ултимативно заяви в декларация, че няма да участва в преговорите по Национален рамков договор за догодина, ако не бъдат премахнати всички текстове от Закона за бюджета на Здравната каса, с които се променя Закона за здравното осигуряване. Съсловието на българските лекари няма да приеме авторитарно и ултимативно налагане на правила, елиминиращи договорното начало.

Възраженията на лекарското съсловие са срещу клаузи в бюджета на Здравната каса, които налагат лимити на лекарите. Позволява се НЗОК да променя цените и обемите на медицинските дейности по собствено решение, включително ако не е подписан Национален рамков договор с лекарите за годината. Дава се възможност и фондът да намалява цени на клинични пътеки при недостиг на средства. Досега БЛС активно участваше в тези процеси.

По актуалните въпроси, свързани с бюджета на НЗОК за 2016 година и новия Национален рамков договор, разговаряме с председателя на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев, който ще участва на Здравен дебат на тема "Промените в здравния сектор – една година на предизвикателства и възможности", организиран от Puls.bg и Клуб Investor.bg на 10 ноември.


 - Д-р Грозев, в декларация Българският лекарски съюз ултимативно заяви, че няма да участва в преговорите по Национален рамков договор за 2016 г. Какво провокира този ултиматум?

Прави се опит за подмяна на законови промени, като така на практика БЛС да бъде отстранен от преговорния процес по Националния рамков договор. С текстове от Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса, се променят поправки, приети в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), които поставят Лекарския съюз извън преговорите. А досега ЗЗО задължаваше БЛС и НЗОК да договарят цени, обеми на медицински дейности, санкции и т.н. в процес на преговори, а не императивни текстове в закон. След като е закон, какво да преговаряме в него!

Ако опитите за подмяна на Закона за здравното осигуряване не се отменят и текстовете в Закона за бюджета на НЗОК не се променят, ние ще спрем участието си в преговорния процес. Ако разпоредбите не влязат в сила, естествено е, че ще преговаряме и най-вероятно ще подпишем НРД. Но при тези обстоятелства, ако не претърпят промени предложенията, се оттегляме, и това е решението на Събора на БЛС.

 - Спомена се и за лекарски протести...?

Протестите са крайна мярка. Ако нещата като поведение и законови основания изчерпат своето съдържание, можем да обсъдим протестни действия.

 - Какви конкретно са възраженията на БЛС?

Сред основните мотиви за нашата декларация е налагането на лимити върху дейностите от основния пакет, платен от НЗОК. Как така ще лимитираш обем дейности на болница хикс, който НЗОК ще закупи в края на месеца? Как може един пакет, който се гарантира на сто процента от НЗОК, да бъде в ситуация на обем и да бъде ограничаван по този начин?

Освен че ще ощети пациентите, подобно решение ще лиши от съдържание реформите, които здравният министър иска да направи. Това е истината. Не може да има максимален обем при такава дейност. След като има основен пакет, то той е гарантиран от държавата и не виждам защо се слагат ограничения. И ако болница, например, е изпълнила наложения обем, значи ли че следващият пациент, който влезе извън този обем, трябва да бъде върнат.

 - С бюджета на Здравната каса се дава възможност фондът да намалява цени на клинични пътеки при недостиг на средства...?

До шест месеца такова нещо няма да се случи. След шестия месец ще се направи равносметка и тогава евентуално ще се стигне до това. Но кои цени ще се намаляват, след като основният пакет е сто процента осигурен. Това е нон сенс! - Предвижда се и НЗОК сама да определя цените и обемите на медицинските дейности, ако БЛС не ги договори в Рамков договор?

След като искат да го направят през закон, то нека Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса да бъдат отговорни пред обществото. Тогава пациентите, които останат извън лечебните заведения, ще бъдат пратени при тях, те да ги лекуват.

 - Какви са забележките на Лекарския съюз по наредбата за здравните пакети?

В публикуваната за обществено обсъждане наредба няма нещо кой знае колко страшно. В момента нашите експертни екипи продължават да работят по нея и ще дадем становището си в законовия срок. Имаме забележки по прехвърлянето на дейности от болничната в извънболничната помощ, но това са неща, които могат да бъдат изгладени в процеса на преговори, ако има такива. Ако ли не това, което бъде прието в наредба, тези които въвеждат, ще си носят отговорността, че не съблюдават мнението на изпълнителите, а няма по-компетентни от тези, които изпълняват услугите.

 - Има предложение здравните пакети да влязат в сила от 2017 г. Реалистично ли е това?

Най-вероятно това няма да се случи. Законът за здравното осигуряване е категоричен, че пакетите са основен и допълнителен и влизат в сила от началото на 2016 г. А нека имаме предвид и че текстът за двата пакета е в Конституционния съд и в момента се чака и неговото решение. Не е толкова страшно пакетите да влязат в сила от януари 2016 г., стига те да бъдат с необходимата разумност.

 - По Ваши оценки ще бъде ли достатъчен бюджетът за здраве за 2016 г., за да приключи годината без дефицит?

Един бюджет никога не е достатъчен. Но бюджетът, който държавата е определила за здраве, най-вероятно ще стигне. А ако се стигне до недостиг, той няма да бъде значителен по наши прогнози.

 - БЛС предложи средства от предвидения бюджет за лекарства за догодина да се пренасочат към болнична, извънболнична, специализирана помощ?

Всяка година бюджетът за лекарства расте. Крайно време е да се разбере, че лекарствата са важни, но дейността на българските лекари и медицински сестри е тази, която дава ефект. Нека се обърнем към хората, които лекуват всеки ден и определено са ощетени.

 - Имате ли възражения по предложението Националния рамков договор да влиза в сила не от 1 януари, а от 1 април?

Националният рамков договор спокойно може да бъде подписан в края на годината и да влезе в сила от 1 април догодина.

 - Имате ли очаквания, че надлимитната дейност, извършена от болниците тази година,  все пак ще бъде платена?

Здравеопазване в лимит, болни в лимит...Вместо да бъдем ефективни и да си свършим работата както трябва, ние въвеждаме лимити. Защо болниците извършват дейност, а на всичко отгоре им се казва, че няма да им се плати. Що за поведение е това? В момента надлимитната дейност се равнява на около 65 милиона лева, от които около 25% е спешност. Очаквам, че гласът на разума ще надделее. Надяваме се, че поне спешността в така наречената надлимитна дейност ще бъде разплатена.

Здравният дебат се провежда с любезното съдействие на Новартис България, Астра Зенека, МБАЛ „Доверие“ и „ПроДуКт – Проджект Дивелъпмънт Кансълтинг“ АД. Институционални партньори са Елана Финансов холдинг, Ърнст и Янг България, Индустриален Холдинг България и Германо-Българска индустриално-търговска камара.

 

Още новини от света на финансите можете да прочетете в Investor.bg


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Слънцето може да бъде опасно за някои ревматологични болести

реклама
Още от Здравен дебат
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter