ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Ще подобри ли здравеопазването реформата „Москов“?

Puls.bg   |   13 февруари 2015   |   Коментари 0
   
   
Ще подобри ли здравеопазването реформата „Москов“?

Източник: Puls.bg

Можем ли да очакваме по-качествено лечение и по-ефективно разходване на средствата в здравеопазването с предлаганата от здравния министър Петър Москов реформа в сектора? Какъв е правилният път за демонополизиране на Националната здравноосигурителна каса, защо трябва приоритетно да се инвестира в медицинското образование, как да се подобри и спешната помощ у нас? Тези въпроси бяха акцентите по време на проведения Здравен дебат на тема „Неотложните реформи в здравеопазването“, организиран от Puls.bg и Investor.bg.

Редица директори на големи лечебни заведения изразиха одобрение като цяло за започнатата от министъра реформа в системата и в частност за промените в Спешната помощ.

„Тази реформа за съжаление последната възможност за реформиране на този чувствителен сектор, така че всички да останат доволни, заяви проф. д-р Стоян Миланов“, изпълнителен директор на „Пирогов“

„В момента системата е такава, че липсва конкурентност при обслужването на спешните пациенти и това води до занижаване на качеството. По-качественото лечение на спешните пациенти ще дойде от адекватното финансиране на болничната спешна помощ“, коментира още проф. Миланов.Проф. Генчо Начев, изпълнителен директор на Св. Екатерина, коментира, че с въвеждането на базов пакет от дейности, които НЗОК да заплаща, ще се постигне по-ефективно изразходване на наличния ресурс и по-голяма удовлетвореност на хората от услугата, която получават.

„Без правилна стратегия и инвестиции в медицинско образование никакви стратегии не могат да бъдат успешни, защото липсват медицински специалисти в Европа и в целия свят“, каза проф. Д-р Красимир Иванов, ректор на Медицински университет във Варна. Той подчерта, че „отсега трябва да заложим като приоритет медицинското образование, защото парите за образование са инвестиция, а не разход“.

Според него трябва да бъдат въведени и нови специалности, без които е обречена на неуспех стратегията за спешната помощ. „Не може само да говорим за парите на Касата, за здравните пакети и тяхното финансиране, трябва да имаме един по-далечен хоризонт, иначе всичко е обречено на неуспех“, категоричен е д-р Красимир Иванов.

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Здравен дебат
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Изгодни оферти
Още от Бременност и раждане
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter