ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Ще подобри ли здравеопазването реформата „Москов“?

Puls.bg   |   13 февруари 2015   |   Коментари 0
   
   
Ще подобри ли здравеопазването реформата „Москов“?

Източник: Puls.bg

Можем ли да очакваме по-качествено лечение и по-ефективно разходване на средствата в здравеопазването с предлаганата от здравния министър Петър Москов реформа в сектора? Какъв е правилният път за демонополизиране на Националната здравноосигурителна каса, защо трябва приоритетно да се инвестира в медицинското образование, как да се подобри и спешната помощ у нас? Тези въпроси бяха акцентите по време на проведения Здравен дебат на тема „Неотложните реформи в здравеопазването“, организиран от Puls.bg и Investor.bg.

Редица директори на големи лечебни заведения изразиха одобрение като цяло за започнатата от министъра реформа в системата и в частност за промените в Спешната помощ.

„Тази реформа за съжаление последната възможност за реформиране на този чувствителен сектор, така че всички да останат доволни, заяви проф. д-р Стоян Миланов“, изпълнителен директор на „Пирогов“

„В момента системата е такава, че липсва конкурентност при обслужването на спешните пациенти и това води до занижаване на качеството. По-качественото лечение на спешните пациенти ще дойде от адекватното финансиране на болничната спешна помощ“, коментира още проф. Миланов.Проф. Генчо Начев, изпълнителен директор на Св. Екатерина, коментира, че с въвеждането на базов пакет от дейности, които НЗОК да заплаща, ще се постигне по-ефективно изразходване на наличния ресурс и по-голяма удовлетвореност на хората от услугата, която получават.

„Без правилна стратегия и инвестиции в медицинско образование никакви стратегии не могат да бъдат успешни, защото липсват медицински специалисти в Европа и в целия свят“, каза проф. Д-р Красимир Иванов, ректор на Медицински университет във Варна. Той подчерта, че „отсега трябва да заложим като приоритет медицинското образование, защото парите за образование са инвестиция, а не разход“.

Според него трябва да бъдат въведени и нови специалности, без които е обречена на неуспех стратегията за спешната помощ. „Не може само да говорим за парите на Касата, за здравните пакети и тяхното финансиране, трябва да имаме един по-далечен хоризонт, иначе всичко е обречено на неуспех“, категоричен е д-р Красимир Иванов.

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Осъзнато раждане и кризите в детската възраст - във фокуса на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg

реклама
Още от Здравен дебат
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Изгодни оферти
Още от Здрав ум
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising