ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Спешната помощ ще бъде безплатна и за здравно неосигурените

Puls.bg   |   11 февруари 2015   |   Коментари 0
   
   
Спешната помощ ще бъде безплатна и за здравно неосигурените

Източник: Puls.bg

До 2020 година 58% от населените места в страната ще имат достъп до структури на спешна медицинска помощ до 20 минути, времето на достъп в 27% от местата ще е между 20 и 30 минути, а в 15% от населените места - над 30 минути. Това означава, че 7 милиона души от населението на страната до пет години ще има достъп до спешна помощ за не повече от 30 минути.

Това е записано в концепцията за здравна реформа на Министерството на здравеопазването с хоризонт до 2020 година, която министър Петър Москов представи днес по време на здравния дебат на Puls.bg, организиран от Клуб Investor.bg, на тема „Неотложните реформи в здравеопазването”.

В момента не повече от 3 милиона души в България имат достъп до адекватни спешна помощ и диагностика в рамките на 30 минути, като половината от тях живеят в столицата.

В документа е записано още, че центровете за спешна медицинска помощ ще са 28 на брой със 198 филиала, от които 170 ще са разположени извън областните градове.Общо 34 спешни отделения в 28-те областни градове ще осигуряват възможност за спешна диагностика, лечение и наблюдение до 24 часа.

Очаква се в резултат на промените да се намали броят на хоспитализациите по повод спешни състояния, които биха могли да се овладеят в амбулаторни условия, да се редуцира броят на леглата за активно лечение и по ефективно да се разходват финансовите ресурси.

Преди дни стана ясно, че Европейската комисия (ЕК) одобри за България 85 милиона евро за развитие на спешната помощ. По-рано днес министър Москов заяви, че парите ще бъдат използвани строго, според приетата в края на миналата година концепция за развитие на спешната помощ.

Спешната помощ ще продължава да бъде безплатна и за здравно неосигурените, като пакетът на спешната медицинска помощ е ангажимент на фиска. Предстои ясно да се дефинира обаче какво е „спешност”.

Събитието се проведе с подкрепата на Пощенска банка, ЗД Евроинс Живот, медицински комплекс "Д-р Щерев" и финансово-счетоводна къща Симбула.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Възпаление на ухото след плуване или отит на плувеца

реклама
Още от Здравен дебат
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Изгодни оферти
Още от Хомеопатия
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter