ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Проф. Стоян Миланов: 90% от себестойността на медицинските услуги в Спешна помощ не се покриват от НЗОК

Румяна Тасева   |   10 февруари 2015   |   Коментари 1
   
   
Проф. Стоян Миланов: 90% от себестойността на медицинските услуги в Спешна помощ не се покриват от НЗОК

Източник: Puls.bg

Проф. Стоян Миланов участва във Форум "Здравен дебат" на Puls.bg, на който стана дума за неотложните реформи в здравеопазването. Безспорно един от акцентите е концепцията за реформа в Спешната помощ.
Ето интервюто, което даде проф. Миланов по темата за Puls.bg.


(Първа част на интервюто; Повече за Форум Здравен дебат)


Проф. д-р Стоян Миланов е Изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов” от 30.01.2013 г. Преди това е изпълнявал дейнoстта изпълнителен директор, бил е заместник-директор по лечебната дейност и началник на клиниката за интензивно лечение.
Проф. Стоян Миланов е национален консултант по Спешна медицина, доцент по анестезиология и интензивно лечение и доцент към катедрата по Спешна медицина при МУ София. От лятото на 2013 г. е председател на Българското дружество по спешна медицина.
Притежава три специалности: анестезиология и интензивно лечение, Спешна медицина, Обществено здраве и здравен мениджмънт.
Специализирал е в Копенхаген, Дания и Кеймбридж - Обединено Кралство. - На какво според Вас се дължат дълговете на лечебните заведения, конкретно на тези, които са свързани с осигуряването на спешна медицинска помощ? И какви решения биха могли да се намерят за преодоляване на този проблем?

За мен това е един чисто лобистки заложен механизъм за нелоялна конкуренция с цел унищожаването на подобни лечебни заведения. Той беше заложен след началото на промените, след влизането на здравноосигурителния модел. До преди 3 години в продължение на 4 години подред „Пирогов“ е получавала значителни суми за покриване на задължения. Такива сведения има и за болница „Св. Георги“.
Тази практика от 3 години не съществува в нашата болница, както и в „Св. Георги“. Не казвам, че тази практика трябва или не трябва да продължи, а казвам това, че смяната както на собствеността, така и на функциите, на структурата доведе до някои неблагополучия, които не бяха прогнозирани или точно напротив.  Това е много важен механизъм изпълнителни директори на големи болници, които наистина работят да бъдат държани в малко неудобно положение – защото във всеки един момент може да се заяви, че този директор не се справя, болницата има загуби, има просрочени задължения и той веднага да бъде отстранен.
Механизмите са повече от ясни: спешността, и то болничната спешност, натоварва много бюджета, неосигурените пациенти също, самата издръжка също – това са едни големи структури, които изискват много средства за издръжка. Опитите ни да решим този проблем са повече от ясни – разширихме си портфолиото с работа с касата, опитваме се да въвеждаме системи за финансово управление  и контрол, които дават някакви резултати, но това не е достатъчно. Тоест това е един заложен дефицит във финансирането през определени пътеки, които се предполага, че ще влязат в подобни заведения и оттук нататък изпълнителните директори на подобни заведения са буквално с вързани ръце да направят каквото и да било. Това е една хроника на предизвестена смърт за тези лечебни заведения.

 - Българският пациент докога може да разчита на спешна медицинска помощ при тези условия?

Що се отнася до разчитането на професионалната, компетентната помощ в лицето на лекарите, на специалистите по здравни грижи може да разчита винаги. Винаги съм смятал, че лекарската професия е призвание.
Наистина нещата много се промениха и доста колеги станаха буквално комерсиални като забравиха за какво са от отсрещната страна, забравиха, че могат да попаднат и от другата страна. Тези „квазипазарни“ условия, особено в областта на здравеопазването, водят до уродлив ефект. - Имаме недостиг на медицински персонал?...

Кой твърди това? Ако това беше вярно „Пирогов“ нямаше да разполага с 560 лекари, от които 380 са със специалност, от тях имаме около 150 с две и повече специалности, имаме над 60 хабилитирани лица. Отделно от това болницата разполага с около 900 медицински специалисти. Не мога да кажа за момента, че за „Пирогов“ има някакъв дефицит. Тук работят 105 анестезиолога... Истинският въпрос е защо са толкова? Дали условията ги задържат, дали предизвикателството... Все пак в „Пирогов“  все още има достатъчно брой специалисти, включително патолози и от по-редки специалности.

 - Кои са тогава другите основни проблеми за „Пирогов“, изключая финансовия?

Поставени в една чисто пазарна ситуация, като търговско дружество, ние по никакъв начин не можем да предявим нашата цена към пациента и сме принудени да работим под себестойността на услугите, които представяме, при тази възможност да обслужваме пациента и подобен монопол върху дейности по обслужване на спешния пациент. Това във всяка една държава би използвано по идеален начин и подобни структури, ако въобще някъде съществуват, биха могли да бъдат много печеливши. Разбира се, тази печалба незабавно би облекчила държавата от функциите, които и се налага да изпълнява по подпомагане за капиталови разходи на лечебни заведения, но това в момента не ни се позволява.

Аз имам справки за себестойността на нашите медицински услуги – на около 90% тя не се покрива от НЗОК, тоест системата на разплащане е сравнително ригидна. Нашите възможности за така нареченото „източване“ (дума, която не харесвам) са много малки като компенсиращ механизъм – това, което е обществена тайна в България - тъй като ние приемаме спешни пациенти, които се нуждаят от много по-сериозни оперативни интервенции и много грижи занапред и много по-голям разход на ресурси, отколкото един планов болен.

 

Типичен пример мога да дам с детско коремно при нас. Това са деца с тежка хирургична патология, след коремни, гръдни операции. Имаме случай, в който клиничната пътека е на стойност 880 лв., а при нас са извършени интервенции за 3200 лв. и това е така, защото детето е изисквало много продължително лечение, дълъг престой в болницата, минало е през реанимация, а там разходите са още по-големи, независимо че там приходите са по-големи. Следващ случаен пример от тази справка: разходи за лечението на друго дете са 664 лв., като това включва медикаменти, консумативи и други - платено 500 лв.

Към продължението на интервюто, за модела на Спешна помощ


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

...     2015-02-10 23:35:15
ne sam 4ela po temata
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Осъзнато раждане и кризите в детската възраст - във фокуса на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg

реклама
Още от Здравен дебат
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising