ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Доц. Атанас Щерев: Касата плаща около 40%-50% от това, което се работи в болниците

Puls.bg   |   05 февруари 2015   |   Коментари 0
   
   
Доц. Атанас Щерев: Касата плаща около 40%-50% от това, което се работи в болниците

Източник: Личен архив

Доц. Атанас Щерев е един от участниците във форум "Здравен дебат" на Puls.bg, следващия вторник, 10 февруари, в столичния хотел "Шератон", организиран съвместно с Клуб Investor.bg, на който ще се дискутират неотложните реформи в здравеопазването. В дискусията ще вземат участие министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, проф. д-р Генчо Начев, изпълнителен директор на болница “Св. Екатерина“ и национален консултант по кардиохирургия, проф. Д-р Стоян Миланов, изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Пирогов” и национален консултант по Спешна медицина, доц. д-р Божидар Финков, ръководител на Клиника по кардиология в УМБАЛ „Св. Анна“ и национален консултант по инвазивна кардиология, проф. д-р Красимир Иванов, ректор на Медицински университет – Варна и  председател на Борда на директорите на МБАЛ „Св. Марина“ - Варна, както и представители на бизнеса и администрацията. Повече за събитието и регистрация.

 

Доц. Атанас Щерев е известен като „бащата на ин витрото” в България. В изминалите почти три десетилетия от приложение на технологията у нас той допринася изключително много за напредъка на българската репродуктивна медицина. Не бива да се пропуска и ролята му за развитието на модерното акушерство и гинекология у нас. През своя 45-годишен активен трудов стаж той е бил преподавател и личен учител на стотици лекари. Автор е на редица учебници. Утвърдил се е като учен с многобройни участия на интернационални научни форуми и със стотици публикации в областта на репродуктивната ендокринология, акушерството и гинекологията в престижни български и международни издания. Известен е и като лекар, приложил за пръв път в лечебната практика в страната ни нови оперативни техники, гинекологични манипулации и терминологични нововъведения.

Доц. Атанас Щерев е познат в публичното пространство и със своята активна обществена дейност. На първо място трябва да се спомене неговата съществена роля при възстановяването след демократичните промени на Българския лекарски съюз, чийто бивш заместник председател е. Доц. Щерев е сред създателите и бивш председател на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве. В периода от 2007 г. до 2011 г. представя България в Комитета на националните представители към престижната Европейска асоциация по човешка репродукция и ембриология.

Доц. Атанас Щерев е бил народен представител в 36-то, в 39-то и в 40-то Народно събрание. Бил е председател и зам.-председател на Комисията по здравеопазване, член на Комисията срещу корупцията и Комисията по европейските въпроси. В своята парламентарна дейност той се наложи като реформатор в сферата на българското здравеопазване с голям брой внесени законопроекти и предложения за изменения и допълнения на закони в сферите на общественото здраве, здравното осигуряване, правата на пациентите, съсловните организации в здравния сектор, публичните фондове в здравеопазването и редица други.


Доц. д-р Атанас Щерев е основател на Медицински комплекс „Д-р Щерев“

 


 - Доц. Щерев, защо според Вас пациенти и мнозина лекари и не са доволни от реформите в здравеопазването през изминалите 15 години? Какво се случи и какво остана недовършено?

Пациентите трябва да усетят, че има промяна. В периода  2001–2005 г. се случи синхронизирането на родното законодателство с европейското. Цялата енергия беше насочена в тази посока. През 2005 г. приемахме новия закон за здравето. Това беше много работа, но главните неща като лекарска камара, доплащането, активизиране на доброволните фондове не бяха осъществени. Цялата енергия беше погълната от синхронизацията, а промените, носещи практически ползи за повишаването на качеството на здравните грижи не бяха извършени докрай.

 - Какви според Вас са позитивните промени?

Свеж полъх в здравеопазването носят новите лечебни центрове. Те са по-добре оборудвани, наситени са с квалифицирани кадри. Там се обръща голямо внимание на пациентите. Но трябва да се направят още неща. Необходимо е да се предвиди един финансов ресурс за около 1,5 млн. души, които нямат осигуровки, доходи и собственост. Тези хора обаче се раждат и се лекуват в болниците. По този начин натоварват системата, защото тяхното лечение струва много пари. Единствено държавата може да се погрижи за тези хора, да им осигури достъп до качествено здравеопазване. Сега болниците и лекарите са оставени да се справят сами с тези неосигурени хора. Това, че не достига ресурс и се ощетяват всички останали граждани остава без внимание. - Кои са най-неотложните реформи, които биха довели до положително развитие на здравната система?

Трябва да се създаде здравен фонд, който да осигури плащането и доплащането на хора, които нямат доход и са безимотни. Каква ще е сумата зависи от възможностите на държавата. На второ място трябва да се определи касова цена на плащанията от НЗОК. В закона за здравното осигуряване пише, че касата плаща всичко. Това не е така. Касата плаща около 40%-50% от това, което се работи в болниците. За останалата дейност трябва да се намери финансиране. По много клинични пътеки предвидените суми не покриват необходимото финансиране за грижите за пациента. Това налага лечебните заведения да прилагат изкуствени мерки като избор на екип или самостоятелна стая, но плащането трябва да стане на базата на обективни измерители като инвестиция в апаратура и квалификация на екипите. Не е едно и също бременната да бъде прегледана с апарат, който струва 20 000 лв., и подобен на стойност 200 000 лв. Просто качеството на изследването е на друго ниво. Важна е и квалификацията на лекаря.

 - Какво е мнението Ви за броя на лечебните заведения в национален мащаб?

Лечебните заведения в България са толкова на 100 000 души, колкото са във Франция и Германия. Мит е, че болниците в България са много. Броят на лекарите спрямо населението също отговаря на положението в Западна Европа. Но броят на акушерките и сестрите е почти наполовина. Това вече е проблем. Казват, че заради броя на лечебните заведения се източва НЗОК, но това са твърдения, които не почиват на никаква логика. При разкриването на нови лечебни заведения, те се сертифицират спрямо европейските стандарти. Те ще са по-добри от старите болници, които не могат да отговорят на изискванията.

 - На какво се дължи натрупването на задължения в болниците?

Връщаме се на финансирането на държавните и общинските болници. Те разчитат на бюджета на касата, но тя плаща само част от дейността на болниците. Ако се продължи по същият начин, никога няма да спре натрупването на задължения. Лечебните заведения трябва да имат правото на допълнително финансиране и доплащане чрез доброволното здравно осигуряване или различни фондове и програми като профилактика, диспансеризация и др. Ако се въведе тази система, остава и проблемът с повече от 1 млн. българи, които не се осигуряват и нямат доходи да доплащат. Затова отново апелирам да се направи фонд, който да реши този проблем.

 - Според Вас кои здравни грижи трябва да бъдат обезпечени с обществени средства и кои медицински услуги трябва да бъдат възприемани от обществото като лична грижа?

Принципът за солидарността е въведен през 1870 г. Оттогава той се развива непрекъснато. Днес се знае, че дори и най-богатите не могат да поддържат своето здраве без него. Осигуряването трябва да предлага за всички поне базова грижа. Но това трябва да включва всички заболявания. Не може някой да бъде изхвърлен от здравната система. Когато се достигне това гарантирано базово лечение, пациентите могат да избират определено лечебно заведение, грижи с повече персонал или по-квалифициран екип срещу доплащане. Има възможност за лечение с най-модерни лекарства и с генерични медикаменти. Тоест основният пакет за грижи към човека и най-основните изследвания и лечение трябва да  бъдат приложени за всички хора и за всички заболявания.

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Здравен дебат
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Изгодни оферти
Още от Билки
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter