ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Форум „Здравен дебат“ дискутира горещите акценти в здравната реформа

Puls.bg   |   04 февруари 2015   |   Коментари 2
   
   
Форум „Здравен дебат“ дискутира горещите акценти в здравната реформа

Най-ценно е здравето, което е необходимото условие, за да бъдем дейни, щастливи и успешни. Ето защо към въпросите, свързани със здравеопазването и здравната реформа, с разпределението на обществените средства за здраве, управлението и дълговете на болниците, нито един български гражданин не е безразличен. Това в още по-голяма степен засяга работещите в здравната система, които въпреки бедната материална база и тежки условия на труд, неадекватно заплащане, натиска на обществото, остават на работното си място в името на пациента.

Тъй като реформите в здравната система са неотложни и при предприемането им е важно да се вземе под внимание всяка една гледна точка – и на властта и финансовите институции, и на медицинското съсловие, и на пациентите, Puls.bg инициира форум „Здравен дебат“, на който да се поставят горещите точки в желанията за променя пред широката общественост.

Форум „Здравен дебат“ ще се проведе на 10 февруари т. г., в х-л София Хотел Балкан (Шератон), зала „Роял“.

В дебата гледните си точки за реалните промени, които се очакват в българското здравеопазване и последиците от тях, ще представят:

- д-р Петър Москов, Министър на здравеопазването

 

Д-р Петър Москов завършва Медицински университет - София. Притежава специалност по "Анестезиология и интензивно лечение".
От 1994 г. е старши асистент в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ “Св. Анна”.
Специализирал е във Франция, Великобритания, Испания и САЩ.
Член е на Инициативния форум за създаване на нова дясна партия през 2004 г. и един от учредителите на Демократи за силна България. През 2007 г. е избран за член и на Националното ръководство на партията. През 2009 г. става съпредседател на предизборния щаб на Синята коалиция. Общински съветник от София от ДСБ. От 2013 г. е и зам.-председател на партията.
Избран е за министър на здравеопазването на 7 ноември миналата година от 43-тото Народно събрание.


- проф. д-р Генчо Начев, Изпълнителен директор на болница “Св. Екатерина“, национален консултант по кардиохирургия

 

Проф. д-р Генчо Начев е Изпълнителен директор на болница "Св. Екатерина" и национален консултант по кардиохирургия.
Притежава специалностите обща хирургия и кардиохирургия.
Специализирал е в Кралски колеж по хирургия в Лондон, Немски сърдечен център в Берлин, Медицински колеж „Бейлър“ в Хюстън и Сърдечния институт в Минеаполис, САЩ.
Ръководител е на Катедра по сърдечносъдова хирургия към Медицински университет в София, председател е на Общото събрание на същия университет и на Българско дружество по кардиохирургия.
Член е на Европейското кардиохирургично дружество (FETCS), член е на УС на DanubienForum по сърдечна хирургия, на УС на Euro – Asian Bridge, национален делегат в International Society of Cardio – vascular Surgery.
Носител е на множество звания и отличия, сред които Медик на годината – 1998 г., Лекар на годината - 2006 г., Лекар на България – 2009 г.,  Приз “Човеколюбие”, награда „Лекар на Югоизточна Европа“ от Втория международен конгрес на Югоизточноевропейския медицински форум и др.
Има над 220 публикации в български и чуждестранни медицински издания.


- проф. д-р Стоян Миланов, Изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Пирогов”,  национален консултант по Спешна медицина

 

Проф. д-р Стоян Миланов е Изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов” от 30.01.2013 г. Преди това е изпълнявал дейнoстта изпълнителен директор, бил е заместник-директор по лечебната дейност и началник на клиниката за интензивно лечение.
Проф. Стоян Миланов е национален консултант по Спешна медицина, доцент по анестезиология и интензивно лечение и доцент към катедрата по Спешна медицина при МУ София. От лятото на 2013 г. е председател на Българското дружество по спешна медицина.
Притежава три специалности: анестезиология и интензивно лечение, Спешна медицина, Обществено здраве и здравен мениджмънт.
Специализирал е в Копенхаген, Дания и Кеймбридж - Обединено Кралство.


- доц. д-р Божидар Финков, ръководител на Клиника по кардиология в УМБАЛ „Св. Анна“, национален консултант по инвазивна кардиология

 

Завършва Медицински университет – София. Специализирал е във Франкфурт на Майн в САЩ, Швейцария, Холандия, Чехия.
Има 25 години стаж в III градска болница в столицата, специализирана като Национален център по сърдечносъдови заболявания, настояща Национална кардиологична болница. От 1976 г. е асистент към Катедра Сърдечносъдови заболявания в Центъра, като по-късно става последователно старши и главен асистент и през периода 1997-2000 г. заема длъжността заместник-директор.
Министър на здравеопазването е в периода 2001-2003 г., в мандата на НДСВ. Тогава прокарва решение за програма по инвазивна кардиология, с която се създават 5 центъра по инвазивна кардиология в столицата (настоящите НКБ, СБАЛССЗ "Св. Екатерина", УМБАЛ “Лозенец”, УМБАЛ “Св. Анна” и МБАЛ “Токуда”).
След министерския пост основава и завежда Клиника по кардиология в УМБАЛ „Св. Анна“.
Проф. Божидар Финков се смята за доайена на интервеционалната кардиология в България, въвел е у нас методите на коронарна балонна ангиопластика и стентиране, както и на перкутанната балонна валвулопластика на митрална и аортни клапи.
Председател е на Българското дружество по интервенционна кардиология, член е на Европейското дружество по кардиология.
Автор на над 150 научни публикации в наши и чужди издания.
В момента е национален консултант по инвазивна кардиология.


- проф. д-р Красимир Иванов, ректор на Медицински университет – Варна, председател на Борда на директорите на МБАЛ „Св. Марина“ - Варна

 

Завършва Медицински университет – Варна. Придобива специалности по обща хирургия и онкология. Специализира висцерална хирургия в Швейцария и лапароскопска колоректална хирургия в Ирландия. Има магистърска степен по Стопанско управление.
Кариерата му започва от Работническа болница – Девня.
През 1990 г. става аспирант, а след това последователно асистент, старши и главен асистент и завеждащ сектор към Катедра по обща и оперативна хирургия на Медицински университет – Варна. През 2003 г. е хабилитиран като доцент към същата катедра и от 2005 г. е неин ръководител. Четири години по-късно става професор към Катедра по обща и оперативна хирургия, анестезиология и интензивно лечение.
От 2012 г. е ректор на Медицинския университет – Варна.
Десет години последователно изпълнява длъжността Изпълнителен директор на МБАЛ „Св. Марина“ - Варна, след което от 2010 г. е председател на Борда на директорите на същата болница.
Доктор е на медицинските науки от 2008 г.
Проф. Красимир Иванов е новатор в своята област, отговорен за откриването, внедряването и потвърждаването на резултати на множество иновационни методи и технологии, в това число диагностика на ректалния карцином - триизмерна оценка на ендоректалната ехография посредством новосъздаден софтуер, по-късно внедрен във всички съвременни ехографски станции.
Научната му дейност е представена от 314 публикации в международни и български научни издания, в това число и в едни от най-авторитетните като Lancet Oncology, Diseases of Colon and Rectum, American Journal of Surgery, British Journal of Surgery, Radiology, и др.
Член е на Специализирания научен съвет по хирургични болести към Висшата атестационна комисия и на ръководството на Българското хирургично дружество.

 Теми и акценти във Форум „Здравен дебат“ ще бъдат:

 

-  Важни и неотложни реформи в здравеопазването;
-  Концепция за реформата в Спешната помощ;
-  Финансиране на инвестициите в здравеопазването.

 

 

„Според мен здравеопазването продължава да бъде една от най-предизвикателните за управление и реформа сфери. Причината е, че системата на здравеопазване засяга по значим и често противоречащ си начин чисто медицински, социални, финансови, образователни и производствени въпроси. Същевременно, ресурсите, в рамките на които трябва да се вземат решения, са силно ограничени, а възможностите за измерване и обективизиране на дейностите и резултатите – трудни и нееднозначни. Всичко това прави материята изключително сложна и „неприятна“ от управленска гледна точка.“ сподели проф. Николай Габровски, началник Клиника по неврохирургия в „Пирогов“ и основател на здравно-медицинския сайт Puls.bg по повод организирането на форум „Здравен дебат“.

„Според мен е необходимо да се търси широка обществена подкрепа на промените, а това изисква разговор, диалог, дебат. Само по-доброто разбиране и осъзнаване на предизвикателствата ще ни насочи по правилния път на тяхното преодоляване. Това е и причината в Puls.bg.бг от дълги години, периодично да навлизаме в темата за управлението на здравеопазването чрез инициативите си „Здравен дебат“. Резултатите винаги са били особено интересни, а, надявам се, и в значителна степен полезни и продуктивни. Ще се радвам и този път да бъде така.“ допълни още той във връзка с предстоящото събитие.


Във втория панел на „Здравен дебат“, организиран съвместно с Клуб Investor.bg, в отворена дискусия участие ще вземат още доц. Атанас Щерев, Медицински комплекс „Д-р Щерев”, представители на бизнеса и администрацията в лицето на Ангел Матеев, началник управление Пощенска банка, Живко Иванов, финансист с богат опит в сферата на здравеопазването, съосновател и управляващ партньор на финансово-счетоводна къща Симбула. Модератор на събитието ще бъде Калин Манолов, журналист и водещ, познат от синия екран.

Събитието се провежда с подкрепата на Пощенска банка, ЗД Евроинс Живот, медицински комплекс "Д-р Щерев" и финансово-счетоводна къща Симбула.

Към Програма и Регистрация


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

...     2015-02-08 23:42:18
ne e za komentar , slojno e i za govorene i za deistvie
2     2015-02-08 21:55:20
Искам да попитам:
Може ли с приблизително 20 (двадесет пъти) по-малко средства за здравеопазване средно на човек да се постигне качество на услугата както в Австрия и Германия, примерно?
Мерси предварително, и ако някой знае как, моля да прати съвет как става.
Обещавам да го препратя на здравните мениджъри на Запад и да съкратят веднага 20 пъти разходите за здравеопазване!
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Осъзнато раждане и кризите в детската възраст - във фокуса на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg

реклама
Още от Здравен дебат
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Изгодни оферти
Още от Дентално здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising