ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Цветан Райчинов: "Вярвайте на българските лекари"

Катя Димитрова   |   07 април 2014   |   Коментари 4
   
   
Д-р Цветан Райчинов:

Източник: БЛС

Д-р Цветан Райчинов е роден в София. През 1986 г. завършва Медицинската академия в столицата, където след това специализира акушерство и гинекология. От 1999 г. е управител на Диагностично-консултативен център в Русе. До октомври 2007 г. е зам.-председател на Българския лекарски съюз, откъдето подава оставка. През януари 2009 г. е избран отново за зам.-председател на съсловната организация, а през октомври 2009 г. бе избран за неин председател.

 

 - Д-р Райчинов, на 7 април отбелязваме един много светъл празник - Деня на здравния работник. През последните години обаче уважението и вярата в медиците ни сякаш съвсем се стопиха, а "личен лекар" като че ли е вече мръсна дума. Защо?

 

Смятам, че цялото това неуважение към професията до голяма степен беше изкуствено насаждано през последните години и то не без помощта на медиите, за жалост. Казвам го не като упрек, а по-скоро като молба, защото средствата за масова комуникация не трябва да се поддават на политически влияния. Политиците винаги казват, че пациентите са в центъра на системата, но те имат предвид избирателите. Не се интересуват от пациентите, а от електората. От пациентите се интересуват само лекарите. Едните без другите не могат и обратно.

 

Лекарската професия е призвание и хората трябва да знаят, че медиците са водени от онзи така идеализиран образ на лечителя и не е редно точно към тях да се насажда неприязън в обществото. Ще цитирам думите на големия българин Стефан Данаилов: "Вярвайте на българските лекари, по-добри няма да намерите."

 

Няма и кой да дойде да лекува тук. Специалистите, които са останали, са точно тези идеалисти, за които говоря. Те се опитват да дадат всичко от себе си заради професията.

 

 - Възможно ли е тази негативна нагласа да се промени?

 

Възможно е. Когато българинът се излекува, той винаги казва: "Господ ме спаси". Разбира се, че Господ помага, но не е по-малка и ролята на лекарите. Хората трябва да са признателни на специалистите, макар медиците да не очакват благодарности. Това не е присъщо на професията. Никой не е станал лекар, за да получава признания, а заради идеята да бъде в помощ на болните. И нека пациентите знаят това и да имат доверие в нас, защото, ако не ни се доверяват, няма как да постигаме добри резултати. 50% от лечението е доверието на хората. Останалото е медицина.

 

 - Защо нашите медици избират да работят зад граница?

 

В анкетите, които сме провеждали, водещата причина за изтичането на кадри от страната е липсата на възможност за кариерно развитие.

 

Специализация, квалификация и растеж - това е главното. Условията в България са неадекватни за развитие - съществуват хиляди усложнения и се събират немалки такси от младите лекари. И то още в началото на кариерата, когато и без това им е достатъчно трудно, защото те все пак трябва да се прехранват, а обучението по медицина продължава цял живот и струва скъпо, учебниците и различните помагала също са много скъпи и изобщо всичко, което е необходимо, за да се развива човек в тази професия.

 

А отивайки например в Германия, младият лекар започва веднага работа на трудов договор и всички права, които той гарантира, със своевременен старт на специализацията и заплата между 2 000 и 3 000 евро.

 

Втората причина специалистите ни да предпочитат чужбина са лошите условия на труд. В българските болници липсва достатъчно добра апаратура и спокойна атмосфера, създаваща възможност на лекарите да се съсредоточат в работата си.

 

И на трето място, но не последно по важност, разбира се, е възнаграждението. Не може един млад човек, който иска да създаде семейство, да няма как да си осигури прехраната и битовите разходи. А на всичко отгоре някои от тях трябва и да плащат, за да работят.

 

 - Ще остане ли България без лекари и медицински сестри?

 

Бих казал, че страната ни вече е останала без медицински сестри, тъй като наличните в момента са едва 1/3 от необходимото и от изискванията на стандартите. Съотношението между сестрите и лекарите трябва да е поне 3:1, а то сега е 1:1. И те все повече ще намаляват. Вече е почти невъзможно да се види млада медицинска сестра в болниците. Обикновено те са в пенсионна възраст. Освен това при тях недостатъчното възнаграждение е особено силно изразено.

 

И лекарите все повече намаляват. Факт е, че възрастовата им структура в момента е повече от лоша. Половината от тях са на възраст над 50 години, а само 4 на сто от медиците у нас са под 35-годишна възраст. Вече се наблюдава и отлив от малките населени места към големите, главно към София, Варна и Пловдив, а оттам - в чужбина. Тази тенденция се задълбочава, а здравните власти не предприемат никакви мерки.

 

Наскоро се говореше да се върне разпределението на специалисти и да се пращат лекари по селата. Никой никъде няма да накараме да работи насила. Пък да не говорим затова, че България е член на Европейския съюз и такова нещо е така или иначе невъзможно. Не знам защо въобще се говори за това.

 

 - Недостигът на средства ли е най-големият проблем в сектора и от какво друго "боледува" здравеопазването ни?

 

Комплексно е. Първо, неправилна политика - видимо е, че министрите на здравеопазването се сменят доста често, дори имаше един виц за дългата опашка от кандидати за поста пред ведомството. Лесно е да се смени един министър, но въпросът е дали на него изобщо му се е дала възможност от страна на политическата сила, която е зад него и обществото той да направи някакво подобрение. Не казвам "реформа", защото тази дума отдавна е изтъркана и не значи нищо. Толкова често я употребявахме, а нямаше резултат. Това е неправилен термин. Но "подобрение", "оптимизиране" - да.

 

Та, има много какво да се направи в системата - и в структурата, и в управлението, и като ценови подход към отделните дейности. За съжаление, политическата воля е нулева. Обществото също е малко "резистентно" към здравеопазването и този сектор някак остава извън приоритетите и на политиците, и на хората. Ако българинът наистина милееше за своето здраве, щеше да натисне достатъчно така, че да се случват добри неща. Не го виждам.

 

 - Какво предлагате да се направи?

 

Много неща трябва да се направят и то неотложно, когато става дума за здравеопазването. И за Спешната помощ, и за болничното лечение, и по въпроса с кадрите, така че те да се мотивират да останат и работят тук и да се развиват на родна почва.

 

 - Одобрявате ли мерките, с които здравното ведомството ще спасява Спешна помощ?

 

Това, което беше декларирано, че ще се случи, звучи много добре. Въпросът е дали наистина ще се случи.

 

 - Това означава, че имате съмнения?

 

Не съм видял някъде черно на бяло написано финансирането, което е нужно - откъде е и в какъв размер.

 

 - По думите на министър Таня Андреева реформата в Спешната помощ ще струва към 80 млн. лв.

 

Има ли ги? Това е, което не знам. Не знаем откъде ще дойдат тези пари и дали изобщо са планирани и осигурени от бюджета.

 

 - Столичната община в лицето на новия зам.-кмет на София ген. Стоян Тонев също има амбициозни планове за развитието на общинската Спешна помощ.

 

Столичната община е може би единствена в страната, която не пренебрегва здравеопазването. Заделя средства и финансира дейности и инвестира в лечебните заведения, които са общинска собственост, което й прави чест. Не знам има ли друга община, която да прави това. Така че общинско здравеопазване съществува само в София.

 

 - Голям проблем остава диалогът между лекарите и Националната здравноосигурителна каса, а напоследък няма и никаква яснота за разплащането с болниците. Допреди дни още нямаше методика за заплащане на дейността на лечебните заведения, а сега се реши, че прогнозните им бюджети ще се определят на принципа "месец за месец". Как изглежда това на Българския лекарски съюз?

 

 - Не мога да кажа, защото и за мен самия не е много ясно какво значи това "месец за месец". Не се знае нито на каква база ще се формира този месечен бюджет - дали на предходната година, дали на изпълнението само от предния месец, вземат ли се предвид нови дейности и други.

 

Другото е, че на болниците беше декларирано, че ще се заплаща всичко изработено, макар и след проверки. Нямам нищо против проверките, даже напротив - нека да ги има, да са повече, защото най-после трябва да се опровергае тезата как лечебните заведения надписват. Където има надписване, ще бъдат налагани санкции и ние не възразяваме. Но когато болницата е реално работеща и пациентите са удовлетворени, е логично този труд да се възнаграждава.

 

Така че още не мога да кажа, за пръв път се въвежда такава практика, но тя е принудителна заради липсата на средства. Вече е ясно, че до края на годината дефицитът на здравната каса ще надхвърли 200 млн. лв. и тези пари така или иначе трябва да се намерят, защото лечебните заведения не могат да останат без финанси.

 

 - Вероятно през есента ще се стигне до актуализация на бюджета на касата...

 

Може би. За нас най-добре е държавата да започне поне да заплаща пълния размер на здравните вноски за децата, защото това ще реши много проблеми не само за тази година, но и занапред. Иначе догодина пак ще се чудим как да закърпим дупките в бюджета. Но трябва да има желание и воля. А че тези средства трябва да се осигурят, съмнение няма, колкото и да се опъва правителството, което и да е то.

 

Това, което прави сегашното, не е по-различно от това, което са правили и предишните управляващи. Изключение имаше само две години - през 2011 г. и 2012 г., когато бюджетът на НЗОК беше напълно достатъчен и нямаше такива трусове. Но след това се прехвърлиха дейности от Министерството на здравеопазването към касата, а тя няма как със същите средства да заплаща повече разходи.

 

Толкова е простичко, че се чудя защо все се измислят оправдания и обяснения, които са крайно глупави.

 

 - Обидени ли сте на експертите от здравното министерство, които написаха поправките в Закона за здравното осигуряване, Закона за лекарствата в хуманната медицина, Закона за здравето и Закона за лечебните заведения, без да се консултират с България лекарски съюз?

 

Няма място за сърдене или каране. Аз не виждам смисъл. По-скоро ние казахме кои от тези мерки одобряваме и кои смятаме, че не са рационални и няма да проработят. Мисля, че ще се съобразят с нас.

 

 - А те какво пропуснаха в проекта си?

 

Не толкова, че са пропуснали, по-скоро има предложения, които не са достатъчно добре премислени и разчетени. Като например идеята на частните и държавни болници да се плаща различно и също така да се плаща до някаква изработка - първо на 100%, след това на намален процент. Това са неща, които няма как да се случат. Но не смятам, че това ще създаде някакви проблеми, все пак ще седнем всички заедно и ще изберем един оптимален вариант за законодателството.

 

Има и доста добри предложения, като например възстановяването на договорното начало в истинския му вид така, както беше заложено при създаването на модела на здравното осигуряване у нас. Даже по-голямата част от мерките са добри, прости някои неща трябва да се дообмислят.

 

 - Какви наказания за нападение срещу медицинско лице ще влезят в новия Наказателен кодекс?

 

Не сме предлагали конкретни наказания, но медиците трябва да получат по-интензивна наказателноправна защита, като един от начините за това е признаването на статута на длъжностно лице на тази категория, както е при полицаи, военни и други. Въпросът е наистина да се доказват тези престъпления и полицията да помага за това. Да се докаже така, че да има ефективно наказание за нападателите, защото, докато няма поне двама-трима ефективно наказани, за да се види, че съдебната система наистина работи, инцидентите ще продължават.

 

 - Какво е постигнал Българският лекарски съюз от създаването си до този момент и какво тепърва предстои да извоювате?

 

Българският лекарски съюз е създаден още през 1901 г. и е втората професионална организация на лекарите в света след английската, но през 1947 г. е закрит от новата комунистическа власт. Беше възстановен през 1991 г. Постигнали сме много неща, трудно е да изброявам, но за мен най-важното е, че тази организация е като тези в останалите европейски страни и функционира и изпълнява своите функции по закон, а не като неправителствена организация.

 

Основното е регулацията, която извършваме и удостоверяването на правото на лекарите да практикуват след завършването си, както и защитаването на техните права и интереси, когато упражняват професията си. Това са много важни неща. И още много други функции изпълнява Лекарския съюз, които обаче не са толкова видими от обществото, тъй като са вътре в системата.

 

Много съществен е и балансът на интересите, защото ние имаме разнообразни и разнопосочни дейности по всички етажи на сектора - първична, специализирана болнична помощ и прочее. Трудно е да се балансират всички тези интереси и да се отстояват всички права на медиците така, че те да могат да работят спокойно. И при нужда да имат организация, която да ги защити. Това е нашата работа.

 

Тъй като освен лекарите, защитаваме и пациентите, много често ни бъркат с пациентска организация или пък със синдикална, но и такава не сме, тъй като при нас не се говори за размер на заплати или трудови обезщетения.

 

 - Ангажирате ли се с прогнози за 2014 г.? Ще се подобри ли нещо в здравеопазването през следващите месеци?

 

Това го очакваме непрекъснато и не се отказваме и да настояваме за по-добро здравеопазване. Така че, да - надяваме се на по-добро и ще участваме активно в процеса към подобряване на системата.

 

И мисля е ясно, че ние не поддържаме, която и да било политическа партия и за нас добрата политическа сила е тази, която прави и друго, освен предизборни обещания. Наистина трябва да се действа.

 

 - А кое ще се влошава все повече?

 

Ако не се вземат необходимите мерки по проблемите в здравеопазването, нещата неминуемо ще се влошат. Истински се надявам това да не се случи.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (4)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

n     2014-04-17 11:52:37
Самият въпрос е подвеждащ. Защото е общ. Трябва за всеки да се съди според заслугите. Който е заслужил като лекар- да е уважаван, а който не е заслужил като лекар- да не е уважаван. Друго би било несправедливо.
Димитър Димитров     2014-04-14 13:50:06
Как да вярвам на българския доктор след като 4 години ме лекува от едно тежко заболяване, а в Брюксел ми поставиха съвсем друга диагноза.
zick     2014-04-07 16:07:57
точно тези търгаши на човешки животи ли? дето една диагностика не могат да направят като хората и само вкарват хората в гробищата...хайде няма нужда и да ги уважаваме
Тонева     2014-04-07 08:32:11
Как да вярвам на българските лекари като те станаха търгаши и една верига на препращане към приятели и всичко за пари? Къде отиде хи пократовата им клетва? Поставят ти някаква диагноза и те препращат към друг лекар на който трябва да платиш 500 лв.и ти почваш да се съмняваш истина ли е това което са ти казали. Каквото и да се говори но по времето на Тодор Живков имаше здравеопазване и доверие! А сега див капитализъм!
4 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Здравен дебат
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Изгодни оферти
Още от По-красиви днес
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter