ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Цветан Райчинов: "Вярвайте на българските лекари"

Катя Димитрова   |   07 април 2014   |   Коментари 4
   
   
Д-р Цветан Райчинов:

Източник: БЛС

Д-р Цветан Райчинов е роден в София. През 1986 г. завършва Медицинската академия в столицата, където след това специализира акушерство и гинекология. От 1999 г. е управител на Диагностично-консултативен център в Русе. До октомври 2007 г. е зам.-председател на Българския лекарски съюз, откъдето подава оставка. През януари 2009 г. е избран отново за зам.-председател на съсловната организация, а през октомври 2009 г. бе избран за неин председател.

 

 - Д-р Райчинов, на 7 април отбелязваме един много светъл празник - Деня на здравния работник. През последните години обаче уважението и вярата в медиците ни сякаш съвсем се стопиха, а "личен лекар" като че ли е вече мръсна дума. Защо?

 

Смятам, че цялото това неуважение към професията до голяма степен беше изкуствено насаждано през последните години и то не без помощта на медиите, за жалост. Казвам го не като упрек, а по-скоро като молба, защото средствата за масова комуникация не трябва да се поддават на политически влияния. Политиците винаги казват, че пациентите са в центъра на системата, но те имат предвид избирателите. Не се интересуват от пациентите, а от електората. От пациентите се интересуват само лекарите. Едните без другите не могат и обратно.

 

Лекарската професия е призвание и хората трябва да знаят, че медиците са водени от онзи така идеализиран образ на лечителя и не е редно точно към тях да се насажда неприязън в обществото. Ще цитирам думите на големия българин Стефан Данаилов: "Вярвайте на българските лекари, по-добри няма да намерите."

 

Няма и кой да дойде да лекува тук. Специалистите, които са останали, са точно тези идеалисти, за които говоря. Те се опитват да дадат всичко от себе си заради професията.

 

 - Възможно ли е тази негативна нагласа да се промени?

 

Възможно е. Когато българинът се излекува, той винаги казва: "Господ ме спаси". Разбира се, че Господ помага, но не е по-малка и ролята на лекарите. Хората трябва да са признателни на специалистите, макар медиците да не очакват благодарности. Това не е присъщо на професията. Никой не е станал лекар, за да получава признания, а заради идеята да бъде в помощ на болните. И нека пациентите знаят това и да имат доверие в нас, защото, ако не ни се доверяват, няма как да постигаме добри резултати. 50% от лечението е доверието на хората. Останалото е медицина.

 

 - Защо нашите медици избират да работят зад граница?

 

В анкетите, които сме провеждали, водещата причина за изтичането на кадри от страната е липсата на възможност за кариерно развитие.

 

Специализация, квалификация и растеж - това е главното. Условията в България са неадекватни за развитие - съществуват хиляди усложнения и се събират немалки такси от младите лекари. И то още в началото на кариерата, когато и без това им е достатъчно трудно, защото те все пак трябва да се прехранват, а обучението по медицина продължава цял живот и струва скъпо, учебниците и различните помагала също са много скъпи и изобщо всичко, което е необходимо, за да се развива човек в тази професия.

 

А отивайки например в Германия, младият лекар започва веднага работа на трудов договор и всички права, които той гарантира, със своевременен старт на специализацията и заплата между 2 000 и 3 000 евро.

 

Втората причина специалистите ни да предпочитат чужбина са лошите условия на труд. В българските болници липсва достатъчно добра апаратура и спокойна атмосфера, създаваща възможност на лекарите да се съсредоточат в работата си.

 

И на трето място, но не последно по важност, разбира се, е възнаграждението. Не може един млад човек, който иска да създаде семейство, да няма как да си осигури прехраната и битовите разходи. А на всичко отгоре някои от тях трябва и да плащат, за да работят.

 

 - Ще остане ли България без лекари и медицински сестри?

 

Бих казал, че страната ни вече е останала без медицински сестри, тъй като наличните в момента са едва 1/3 от необходимото и от изискванията на стандартите. Съотношението между сестрите и лекарите трябва да е поне 3:1, а то сега е 1:1. И те все повече ще намаляват. Вече е почти невъзможно да се види млада медицинска сестра в болниците. Обикновено те са в пенсионна възраст. Освен това при тях недостатъчното възнаграждение е особено силно изразено.

 

И лекарите все повече намаляват. Факт е, че възрастовата им структура в момента е повече от лоша. Половината от тях са на възраст над 50 години, а само 4 на сто от медиците у нас са под 35-годишна възраст. Вече се наблюдава и отлив от малките населени места към големите, главно към София, Варна и Пловдив, а оттам - в чужбина. Тази тенденция се задълбочава, а здравните власти не предприемат никакви мерки.

 

Наскоро се говореше да се върне разпределението на специалисти и да се пращат лекари по селата. Никой никъде няма да накараме да работи насила. Пък да не говорим затова, че България е член на Европейския съюз и такова нещо е така или иначе невъзможно. Не знам защо въобще се говори за това.

 

 - Недостигът на средства ли е най-големият проблем в сектора и от какво друго "боледува" здравеопазването ни?

 

Комплексно е. Първо, неправилна политика - видимо е, че министрите на здравеопазването се сменят доста често, дори имаше един виц за дългата опашка от кандидати за поста пред ведомството. Лесно е да се смени един министър, но въпросът е дали на него изобщо му се е дала възможност от страна на политическата сила, която е зад него и обществото той да направи някакво подобрение. Не казвам "реформа", защото тази дума отдавна е изтъркана и не значи нищо. Толкова често я употребявахме, а нямаше резултат. Това е неправилен термин. Но "подобрение", "оптимизиране" - да.

 

Та, има много какво да се направи в системата - и в структурата, и в управлението, и като ценови подход към отделните дейности. За съжаление, политическата воля е нулева. Обществото също е малко "резистентно" към здравеопазването и този сектор някак остава извън приоритетите и на политиците, и на хората. Ако българинът наистина милееше за своето здраве, щеше да натисне достатъчно така, че да се случват добри неща. Не го виждам.

 

 - Какво предлагате да се направи?

 

Много неща трябва да се направят и то неотложно, когато става дума за здравеопазването. И за Спешната помощ, и за болничното лечение, и по въпроса с кадрите, така че те да се мотивират да останат и работят тук и да се развиват на родна почва.

 

 - Одобрявате ли мерките, с които здравното ведомството ще спасява Спешна помощ?

 

Това, което беше декларирано, че ще се случи, звучи много добре. Въпросът е дали наистина ще се случи.

 

 - Това означава, че имате съмнения?

 

Не съм видял някъде черно на бяло написано финансирането, което е нужно - откъде е и в какъв размер.

 

 - По думите на министър Таня Андреева реформата в Спешната помощ ще струва към 80 млн. лв.

 

Има ли ги? Това е, което не знам. Не знаем откъде ще дойдат тези пари и дали изобщо са планирани и осигурени от бюджета.

 

 - Столичната община в лицето на новия зам.-кмет на София ген. Стоян Тонев също има амбициозни планове за развитието на общинската Спешна помощ.

 

Столичната община е може би единствена в страната, която не пренебрегва здравеопазването. Заделя средства и финансира дейности и инвестира в лечебните заведения, които са общинска собственост, което й прави чест. Не знам има ли друга община, която да прави това. Така че общинско здравеопазване съществува само в София.

 

 - Голям проблем остава диалогът между лекарите и Националната здравноосигурителна каса, а напоследък няма и никаква яснота за разплащането с болниците. Допреди дни още нямаше методика за заплащане на дейността на лечебните заведения, а сега се реши, че прогнозните им бюджети ще се определят на принципа "месец за месец". Как изглежда това на Българския лекарски съюз?

 

 - Не мога да кажа, защото и за мен самия не е много ясно какво значи това "месец за месец". Не се знае нито на каква база ще се формира този месечен бюджет - дали на предходната година, дали на изпълнението само от предния месец, вземат ли се предвид нови дейности и други.

 

Другото е, че на болниците беше декларирано, че ще се заплаща всичко изработено, макар и след проверки. Нямам нищо против проверките, даже напротив - нека да ги има, да са повече, защото най-после трябва да се опровергае тезата как лечебните заведения надписват. Където има надписване, ще бъдат налагани санкции и ние не възразяваме. Но когато болницата е реално работеща и пациентите са удовлетворени, е логично този труд да се възнаграждава.

 

Така че още не мога да кажа, за пръв път се въвежда такава практика, но тя е принудителна заради липсата на средства. Вече е ясно, че до края на годината дефицитът на здравната каса ще надхвърли 200 млн. лв. и тези пари така или иначе трябва да се намерят, защото лечебните заведения не могат да останат без финанси.

 

 - Вероятно през есента ще се стигне до актуализация на бюджета на касата...

 

Може би. За нас най-добре е държавата да започне поне да заплаща пълния размер на здравните вноски за децата, защото това ще реши много проблеми не само за тази година, но и занапред. Иначе догодина пак ще се чудим как да закърпим дупките в бюджета. Но трябва да има желание и воля. А че тези средства трябва да се осигурят, съмнение няма, колкото и да се опъва правителството, което и да е то.

 

Това, което прави сегашното, не е по-различно от това, което са правили и предишните управляващи. Изключение имаше само две години - през 2011 г. и 2012 г., когато бюджетът на НЗОК беше напълно достатъчен и нямаше такива трусове. Но след това се прехвърлиха дейности от Министерството на здравеопазването към касата, а тя няма как със същите средства да заплаща повече разходи.

 

Толкова е простичко, че се чудя защо все се измислят оправдания и обяснения, които са крайно глупави.

 

 - Обидени ли сте на експертите от здравното министерство, които написаха поправките в Закона за здравното осигуряване, Закона за лекарствата в хуманната медицина, Закона за здравето и Закона за лечебните заведения, без да се консултират с България лекарски съюз?

 

Няма място за сърдене или каране. Аз не виждам смисъл. По-скоро ние казахме кои от тези мерки одобряваме и кои смятаме, че не са рационални и няма да проработят. Мисля, че ще се съобразят с нас.

 

 - А те какво пропуснаха в проекта си?

 

Не толкова, че са пропуснали, по-скоро има предложения, които не са достатъчно добре премислени и разчетени. Като например идеята на частните и държавни болници да се плаща различно и също така да се плаща до някаква изработка - първо на 100%, след това на намален процент. Това са неща, които няма как да се случат. Но не смятам, че това ще създаде някакви проблеми, все пак ще седнем всички заедно и ще изберем един оптимален вариант за законодателството.

 

Има и доста добри предложения, като например възстановяването на договорното начало в истинския му вид така, както беше заложено при създаването на модела на здравното осигуряване у нас. Даже по-голямата част от мерките са добри, прости някои неща трябва да се дообмислят.

 

 - Какви наказания за нападение срещу медицинско лице ще влезят в новия Наказателен кодекс?

 

Не сме предлагали конкретни наказания, но медиците трябва да получат по-интензивна наказателноправна защита, като един от начините за това е признаването на статута на длъжностно лице на тази категория, както е при полицаи, военни и други. Въпросът е наистина да се доказват тези престъпления и полицията да помага за това. Да се докаже така, че да има ефективно наказание за нападателите, защото, докато няма поне двама-трима ефективно наказани, за да се види, че съдебната система наистина работи, инцидентите ще продължават.

 

 - Какво е постигнал Българският лекарски съюз от създаването си до този момент и какво тепърва предстои да извоювате?

 

Българският лекарски съюз е създаден още през 1901 г. и е втората професионална организация на лекарите в света след английската, но през 1947 г. е закрит от новата комунистическа власт. Беше възстановен през 1991 г. Постигнали сме много неща, трудно е да изброявам, но за мен най-важното е, че тази организация е като тези в останалите европейски страни и функционира и изпълнява своите функции по закон, а не като неправителствена организация.

 

Основното е регулацията, която извършваме и удостоверяването на правото на лекарите да практикуват след завършването си, както и защитаването на техните права и интереси, когато упражняват професията си. Това са много важни неща. И още много други функции изпълнява Лекарския съюз, които обаче не са толкова видими от обществото, тъй като са вътре в системата.

 

Много съществен е и балансът на интересите, защото ние имаме разнообразни и разнопосочни дейности по всички етажи на сектора - първична, специализирана болнична помощ и прочее. Трудно е да се балансират всички тези интереси и да се отстояват всички права на медиците така, че те да могат да работят спокойно. И при нужда да имат организация, която да ги защити. Това е нашата работа.

 

Тъй като освен лекарите, защитаваме и пациентите, много често ни бъркат с пациентска организация или пък със синдикална, но и такава не сме, тъй като при нас не се говори за размер на заплати или трудови обезщетения.

 

 - Ангажирате ли се с прогнози за 2014 г.? Ще се подобри ли нещо в здравеопазването през следващите месеци?

 

Това го очакваме непрекъснато и не се отказваме и да настояваме за по-добро здравеопазване. Така че, да - надяваме се на по-добро и ще участваме активно в процеса към подобряване на системата.

 

И мисля е ясно, че ние не поддържаме, която и да било политическа партия и за нас добрата политическа сила е тази, която прави и друго, освен предизборни обещания. Наистина трябва да се действа.

 

 - А кое ще се влошава все повече?

 

Ако не се вземат необходимите мерки по проблемите в здравеопазването, нещата неминуемо ще се влошат. Истински се надявам това да не се случи.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (4)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

n     2014-04-17 11:52:37
Самият въпрос е подвеждащ. Защото е общ. Трябва за всеки да се съди според заслугите. Който е заслужил като лекар- да е уважаван, а който не е заслужил като лекар- да не е уважаван. Друго би било несправедливо.
Димитър Димитров     2014-04-14 13:50:06
Как да вярвам на българския доктор след като 4 години ме лекува от едно тежко заболяване, а в Брюксел ми поставиха съвсем друга диагноза.
zick     2014-04-07 16:07:57
точно тези търгаши на човешки животи ли? дето една диагностика не могат да направят като хората и само вкарват хората в гробищата...хайде няма нужда и да ги уважаваме
Тонева     2014-04-07 08:32:11
Как да вярвам на българските лекари като те станаха търгаши и една верига на препращане към приятели и всичко за пари? Къде отиде хи пократовата им клетва? Поставят ти някаква диагноза и те препращат към друг лекар на който трябва да платиш 500 лв.и ти почваш да се съмняваш истина ли е това което са ти казали. Каквото и да се говори но по времето на Тодор Живков имаше здравеопазване и доверие! А сега див капитализъм!
4 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
4 начина да се чувстваш леко през зимата

реклама
Още от Здравен дебат
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising