ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Милка Василева: Акушерките получават отлично обучение, но не и уважение в обществото

Катя Димитрова   |   08 януари 2014   |   Коментари 1
   
   
Милка Василева: Акушерките получават отлично обучение, но не и уважение в обществото

Източник: Личен архив

Милка Василева е един от основателите на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи. Признание за нейната международна дейност е избирането й през 2008 г. и преизбирането й през 2009 г. за член на Изпълнителния съвет на Европейския форум на националните сестрински и акушерски асоциации и Световната здравна организация. От 2011 г. е председател на БАПЗГ.

 

Завършила английска езикова гимназия, Медицинския колеж в град Русе и Медицинския университет в София със специалност "Управление на здравните грижи и преподавател по практика в медицински колеж". Има допълнителни специализации за оценка на качеството на здравните грижи, за етиката в здравните грижи и други.

 

 

Г-жо Василева, поколения наред са почитали българските акушерки като едни от най-добрите. Така ли е и днес?

 

Поколения български жени са се прекланяли пред професионализма и милосърдието на българските акушерки, с чиято помощ са добивали свидните си рожби. Изразявали са уважението си към тях и са ги почитали на техния празник Бабинден, носещ повея на древността, когато смели жени, т.н. "баби", без специално образование, са се грижили за родилките.

 

В днешно време акушерките получават отлично професионално обучение в системата на висшето образование, работят с любов и всеотдайност, но не получават адекватна оценка и уважение от българското общество. Те се радват на уважение в чужбина, където получават признаване на българската си диплома в съответствие с Директива 36/2005 на ЕС и осъществяват успешна професионална кариера там.

 

Въпреки че у нас вече съществува Наредба за професионалните компетенции на акушерките, все още тяхната роля в системата на здравеопазването не е изяснена и се подценява.

 

Съгласно документите на международните организации на акушерките и Световната здравна организация, ролята на акушерката е основно в областта на грижите за бременната жена, родилката и бебето до 1-месечна възраст. Акушерките имат солиден професионален опит при водене на нормално раждане и подпомагане на екипа при патологична ситуация в условията на спешност. В ЕС професията на акушерките е автономна. Това означава, че съгласно нормативните документи, те самостоятелно извършват професионалните си задължения, спазвайки високи етични принципи и с особена грижа за безопасността на бременната жена или родилката.

 

В ЕС акушерките се грижат за своите пациентки както в специално разкрити акушерски практики/центрове, така и в дома. С особено внимание се отнасят към здравното образоване на младите хора, като ги подготвят за бъдещата им роля на родители и ги подпомагат с подходяща информация за семейно планиране.

 

 

А продължава ли да се подценява тази професия?

 

У нас акушерките основно работят в родилните зали и АГ болници. Тяхната промотивна дейност е наистина много подценена. Ролята им в женските консултации е формална и е подчинена на лекаря-гинеколог, който наблюдава бременната жена. У нас е разпространено мнението, че единствено лекар трябва да се грижи за бременната жена. Това е така, при условие, че бременността е преценена като рискова и изисква компетентна лекарска намеса.

Бременността и раждането са естествени процеси и квалифицираната акушерка би се справила чудесно, ако са създадени условия за това.

 

 

Колко са акушерките у нас в момента и достатъчен ли е техният брой?

 

Вече и у нас започва да се отчита недостиг на акушерки. Към 1 януари 2014 г. в страната работят 3725 акушерки, като 250 от тях са в пенсионна възраст.

 

 

Достойни ли са заплатите и условия на труд на акушерките у нас?

 

Работната заплата не е адекватна на високите отговорности на професията. Наистина в частните акушеро-гинекологични болници и центрове заплатите са по-високи и условията на труд са привлекателни, но изискванията са изключително високи и не винаги могат да си осигурят нужните акушерки. Трябва да се има предвид и че средната възраст на акушерките у нас е 49 години. Това очертава настъпващата криза и в този сектор.

 

В действителност няма засилен интерес към професията "акушерка" поради ниския социален статус, ниското заплащане на труда и високата отговорност, като квалификацията се придобива след сериозно 4-годишно университетско обучение. Има ясно изразена тенденция за миграция веднага след получаване на дипломата, което е изключително тъжно за нас. Млади квалифицирани колеги напускат страната.

 

 

От тази година се очаква голям масов наплив на медицинските ни лица към чужбина. Какъв е приблизителният брой на акушерките, които очаквате да емигрират и има ли опасност да останем без достатъчно такива специалисти?

 

Ние не очакваме засилена миграция на акушерки по простата причина, че тези, които са имали такава нагласа, вече са в чужбина. Разбира се, ще заминат и други, но няма да са стотици, както се опасяват накъде. Това не означава, че имаме достатъчно акушерки. Но за да ги задържим в България и да засилим интереса на младите хора към тази професия, трябва да се направят реални промени.

 

Необходимо е да се повиши броят на местата за студенти по специалността "акушерка", да се регламентират Центрове за майчино и детско здраве, където акушерки извършват женска консултация и подпомагат младите бъдещи и настоящи родители да отглеждат правилно своите деца в най-ранна бебешка възраст, да се осигури достойно заплащане на труда; да се осигури възможност за кариерно израстване и продължаващо професионално обучение.

 

 

Какви предизвикателства срещат акушерките в работата си?

 

Пред акушерките стоят редица предизвикателства на 21 век. В съзвучие с целите на хилядолетието, от тях се очаква да допринесат за намаляване на майчината и детска смъртност чрез своя професионализъм. Те трябва да са мили и усмихнати, дори когато към тях се отнасят грубо. Те трябва да работят неуморно сред младите и да разясняват опасностите от различните модни тенденции за раждане в дома, които често не признават научните достижения.

 

Българските акушерки са добре квалифицирани и особени тези, с богат професионален опит в родилната зала ще се справят добре и с асистирано раждане в дома. Но според мен българското общество не е провело своята дискусия "за" или "против" раждане в дома и това крие сериозни заплахи за професионалистите, които биха се ангажирали с подобна дейност. Здравното законодателство не е регламентирало тази дейност и е необходимо много сериозно да се чуе мнението на лекарите, акушерките и спешните екипи, които евентуално ще бъдат ангажирани.

 

Докато чакаме промените, да погледнем с уважение към акушерките, които все още са тук и работят неуморно, за да има радост и светлина в семействата. Те ще получат благодарността на своите пациентки и за миг ще забравят трудностите на ежедневието . Да им пожелаем здраве, за да ги има и да ни помагат!


Още по темата:

   
   

реклама  




Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

titi     2014-01-08 07:52:32
ne sam s takava specialnost , ne znaia,az iam tupanici , za6toto obi4am milia Boiko , ot negovite hubavi zavistlivi kolegi , za da sma4kat i nego i men , da ni razdeliat , ot zlobata 4e se obi4ame
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 



Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Здравен дебат
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Изгодни оферти
Още от Актуално
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter