ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Мими Виткова: Тоталната демонополизация на Касата ще доведе до срив на здравноосигурителната система

Йоана Тодорова   |   08 ноември 2013   |   Коментари 0
   
   
Д-р Мими Виткова: Тоталната демонополизация на Касата ще доведе до срив на здравноосигурителната система

Мими Виткова, Снимка: Bulgaria On Air

Д-р Мими Виткова е завършила медицина във ВМИ – София, със специалност Ревмокардиология. Специализирала е ехокардиография в Холандия, медицинска статистика в Москва, здравна икономика в Англия. Бивш министър на здравеопазването е в периода 1995-1997 г.

От 2002 г. е изпълнителен директор на доброволния здравноосигурителен фонд "Доверие" и председател на Асоциацията на доброволните фондове за здравно осигуряване.

Първа част на интервюто

 


- Д-р Виткова, от Българския лекарски съюз направиха предложение процентът на здравните вноски да се вдигне от 8 на 9 %. Какво е Вашето мнение по този въпрос?


- Здравната вноска сама по себе си не е достатъчна. Ние на практика имаме най-несолидарната здравна система в Европа. Като процент от БВП България отделя толкова, колкото е средноевропейското ниво. 

 

Но ние произвеждаме малък брутен продукт. Осем процента от 20 и осем процента от 2000 е различна сума на глава от населението. Така че докато е малка икономиката ни, съвсем естествено ще имаме дефицит на средства. Не може да направим от малкия брутен продукт 20 процента за здравеопазване, защото няма да има за нищо друго.

 

В същото време вътре в разходите за здравеопазване е голямата несолидарност. В европейските държави процента на лично участие на гражданина, когато боледува, консумира медицинска помощ, от глобалните разходи за здравеопазване е под 20 %. Нашето лично участие е 50 %. Ние финансираме системата, но наказваме този, който боледува.

 

Съвсем логично е, ако държим да бъдем солидарно общество, да помогнем на боледуващите – да увеличим публичните средства и да кажем с какво ще облекчим личните разходи. Това е възможно да стане по много начини, дори няма нужда да се качва вноската за здравеопазване. Необходимо е държавата да разгледа своето участие в този иначе солидарен модел.

 

Държавата е написала, че тя поема разходите за здравеопазване на 2/3 от населението. Но като сума тя внася 1/3 от необходимото. Всички държавни служители тя осигурява на минимален осигурителен праг, всички деца осигурява на половината от минималния осигурителен доход.

 

Тя трябва да се освободи от някои категории, които сега осигурява изцяло, за да може да поеме категорията на социално слабите, и да участва наравно. Няма никакъв проблем, ако държавата реши да финансира работещи в системата на отбраната, на МВР и на всички, които имат доста прилични доходи, тъй като гражданинът, който работи за минимална работна заплата, плаща своя дял.

 

Но съдията, работещият в системата на МВР и другите държавни служители не плащат или държавата плаща за тях върху минимален праг. Тези диспропорции трябва да бъдат отстранени, за да направим по-солидарен модел на здравеопазване.

 

Не бих искала да бъда разбрана криво, че атаката ми е към категориите, които държавата осигурява. Моят апел е държавата да намери своето солидарно място в тази система.

 

Не бих искала да коментирам абсурда, в който влязохме, здравни вноски да финансират републиканския бюджет. Винаги е обратното – когато социалните системи закъсват, републиканските бюджети подпомагат. Такова чудо никъде не се е случвало. Няма как при такова положение да искаме и системата ни да е в по-добро състояние.


- Необходимо ли е Националната здравноосигурителна каса да се демонополизира и да влезе в реална пазарна конкуренция с другите лицензирани дружества за доброволно здравно осигуряване?  


- Тази дискусия отдавна циркулира в нашето общество, но не намира решение. Често си мисля, че невземането на решения, освен че представлява политическо безхаберие и неосъзнаване дълбочината на проблемите в системата, в много висока степен се дължи и на некомпетентност, на страх да се пипне статуквото.

 

Ние като асоциация на лицензираните дружества, въпреки че представляваме търговци, поддържаме една последователна линия – че трябва постепенно да се вкара елемент на конкуренция, да се разширят правата на пациента на избор на финансираща институция, но да не се извършва тотална демонополизация на Касата.
 

1   2  

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Здравен дебат
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter