ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Мими Виткова: Българското здравеопазване се намира в пазарна джунгла

Йоана Тодорова   |   03 октомври 2013   |   Коментари 9
   
   
Д-р Мими Виткова: Българското здравеопазване се намира в пазарна джунгла

Мими Виткова, Снимка: Bulgaria On Air

Д-р Мими Виткова е бивш министър на здравеопазването (1995-1997 г.).

 

Завършила е медицина във ВМИ – София, със специалност Ревмокардиология. Специализирала е ехокардиография в Холандия, медицинска статистика в Москва, здравна икономика в Англия.

 

От 2002 г. е изпълнителен директор на доброволния здравноосигурителен фонд "Доверие" и председател на Асоциацията на доброволните фондове за здравно осигуряване.

- Г-жо Виткова, според Европейския монитор на свободните работни места над 40 % от здравните работници в България са на възраст между 50 и 64 години, което на практика е значително над средното равнище за Европейския съюз. Доколко е тревожна тази статистика и какво може да бъде направено, за да се промени тя?

- Тази статистика е изключително тревожна. Още повече, тя е съчетана и с един друг проблем – напускането на България от младите лекари и медицински сестри. Така че това не е само една констатация, а динамичен процес, който също върви в неблагоприятна посока. Трябва да се предприемат държавнически мерки, няма кой друг да регулира тези процеси.

Странното е, че нашите университети произвеждат кадри. Но тези кадри намират реализация в паралелни на здравеопазването дейности като фармацевтични компании и др., не толкова в реалната система на здравеопазването. Тревожен е проблемът и от гледна точка на профилните специализации на медицинските кадри. Тоест ние, освен овъзрастяването на висшия персонал, имаме и сериозни диспропорции по отношение на отделните специалности.

 

Едни специалности най-вече поради финансови съображения станаха неатрактивни. И обратното – наблюдава се свръхактивност в други профили. Държавата е длъжна да внесе баланс и в тези процеси. Първо трябва да облекчим процедурата за специализации и да насърчим специализациите в определени профили, за да получим известен баланс.

 

Защото, ако днес гледаме на цифрите с известна тревога, след няколко години това ще се превърне в много сериозен проблем за здравната система в страната ни. Още повече, това се случва при много сериозни възрастови диспропорции в самото население на България. Застаряването на населението води към консумиране на повече медицинска помощ – тоест дефицитът на лекари ще бъде още по-осезаем през следващите години.

- Председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Нигяр Джафер огласи статистика, спрямо която 9 от 10 новозавършили лекари са готови да напуснат страната. На практика ще има ли кой да ни лекува след 10 години?

- В целия свят и най-вече в Европа има дефицит на висши медицински кадри. Това е една доста тежка специалност, която отнема много години за обучение. На практика няма друга специалност, в която студентското обучение да е толкова дълго, няма друга специалност, в която до нейното практикуване да има още един диапазон от време, в който човек специализира. И, разбира се, след това цял живот да бъде текущата квалификация.

Поради това доста други, по-атрактивни специалности привличат младите хора и те пренасочват образованието си там. Медицинската професия и на Запад не е толкова привлекателна за младите хора. Заради това всички страни – и скандинавските, и европейските, са в дефицит. Има миграция на лекари от Европа към Америка, най-вече заради различното заплащане и доста по-високите данъчни ставки върху доходите в Европа, отколкото в Америка. Така че това е един динамичен процес. Ние трябва да положим като държава максимум усилия да направим привлекателна работата на тези хора, които завършват в България.

Защото ние продължаваме да произвеждаме кадри, които дори са ни в повече от потребностите. Но те се пласират или в чужбина, или в паралелни структури на системата. В същото време допуснахме доста сериозни диспропорции в заплащането на лекарите. Има профили, в които възнагражденията са 5-цифрени, а има профили, в които възнагражденията са 3-цифрени.

Така че трябва да направим самата професия удовлетворяваща лекарите, за да останат да работят в страната. Вярно е, че възнагражденията на лекарите не могат да бъдат откъснати от състоянието на цялото общество. Но трябва да положим усилия, защото немалка част от тези, които напускат страната и отиват да се реализират като лекари в страните от Европейския съюз – не толкова възнаграждението ги блазни, колкото порядъкът в системата и тяхната перспектива за професионално развитие. У нас и този проблем е много тежък.

Винаги казвам, че проблемите на българското здравеопазване започват от организационния хаос и едва на второ място са финансовите проблеми.

- Бихме ли могли да откроим основните проблеми на състоянието на здравеопазването в момента?

- Всеки, който се опита да открои един или два проблема, би сбъркал. Проблемите на българското здравеопазване са много и взаимносвързани. Всеки опит да се реши един проблем всъщност не решава нищо – това са откъслечни решения.

 

Липсва ни цялостна яснота като философия как да развиваме здравеопазването си. Мисля, че стигнахме дотук именно защото се опитахме да отречем всичко, което имахме, и да копираме, даже половинчато и не цялостно вече работещи някъде модели. Не е възможно това да доведе до някакво добро развитие в системата. Много важно е какво искаме да се случи в българското здравеопазване, много важно е да разберем от какво са неудовлетворени гражданите и от какво са неудовлетворени лекарите.

За съжаление, ние нямаме общностното виждане, че пациент и лекар са в една лодка – ако системата е структурирана и функционира добре, ако е финансирана справедливо, би трябвало едните да са доволни, и другите да са доволни.

 

Ние се опитахме да въведем магическите решения и да насочим вниманието си само към промяна на модела на финансиране. Тоест, ако сменим бюджетното финансиране с осигурителна система, огласихме, че всички ще бъдат еднакво доволни.

Гражданите очакваха да получат по-добра организация, по-добро качество на обслужване. Лекарите очакваха да получат по-добро възнаграждение. За някои лекари това се случи и затова те са доста активни да не се промени нищо. За гражданите обаче не се случи нищо от това, което очакваха.

 

Напротив, те получиха една дезинтегрирана система. И твърдението, че всичко в извънболничната помощ е наред, не е вярно. Извънболничната помощ като днешен резултат е много тежко раздробена. За да си получи диагнозата, един пациент трябва да обиколи множество лекари, множество лаборатории…

Както и да наричаме поликлиниките, там бяха събрани и лекарите от първичната помощ, и специалистите от извънболничната помощ, и образната диагностика, и лабораторията. Така че 90 % гражданинът можеше да получи диагнозата си там, и много малък процент се налагаше да излезе в друго лечебно заведение. За пациента това е много важно, пести време и му дава контакт с всички, които биха могли да решат неговия проблем. Това беше ликвидирано.

 

 

Всички сме свидетели как поликлиниките пустеят, а всеки лекар е в някаква гарсониера, в някакъв гараж. Така че аз стигам до циничен извод – ако целта е била да получим гаражен тип медицина в извънболничната помощ, тя е факт!

Ето тук трябва да се излезе от индивидуализма, който е характерен за българите, не само за българските лекари, и да се разбере, че медицината е екипна дейност. Никой не е велик сам за себе си. За да бъде велик един, около него работят много други пчелички, и нито една от тези пчелички не са по-малко велики.

Трябва да се повишат изискванията към извънболничните структури. Не може във всеки жилищен блок да има лекарски кабинет. Такъв абсурд няма никъде другаде по света.

 

Ние трябва да издигнем ролята на онези извънболнични структури, които предоставят поливалентни грижи и да се отървем от свръхпазарните аргументи като регулатор на процесите в здравеопазването.

Здравеопазването не е класически пазар. Нито един икономист не изповядва такова верую. Само част от българските лекари, и то немалка част, си внушиха, че пазарът ще регулира всичко. И виждаме докъде стигнахме.

 

В момента българското здравеопазване се намира в пазарна джунгла. Всички практикуващи лекари са с търговски статут.  Много съм любопитна да видя такава здравна система в света, която е аритметичен сбор от търговски субекти. Няма подобна. Дори най-пазарната система, каквато е американската, близо 90 % от нейните лечебни заведения, най-вече болниците, работят non profit (без печалба – бел. авт.). Докато у нас всички са със статут на търговци.

Не може да пуснем търговците в храма, и да има храм. Няма храм. Не можем да искаме в едно общество, в което са рухнали всичките му нравствени ценности, единствено лекарите да си припомнят непрекъснато Хипократовата клетва. Да, тя не подлежи на коментар, но когато те заобикаля цялата останала дезорганизация на обществото, естествено, че този сектор няма как да остане морален оазис. Това не е оправдание за негативите в здравната система, това е моето обяснение на ситуацията.
 

1   2  

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (9)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

СТЕФАН     2013-11-17 20:38:35
ВИЕ КАКВО НАПРАВИХТЕ ЗА БЪЛГАРСКОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ДРУГАРКО ВИТКОВА? МОЛЯ, ПОСОЧЕТЕ МИ ПОНЕ ЕДНО ЧАСТНО ЗДРАВНО ЗАВЕДЕНИЕ ИЛИ ЗАСТРАХОВАТЕЛЕН ФОНД, В КОЕТО ДА НЕ СА БИВШИ И НАСТОЯЩИ \"СТРАТЕЗИ\" НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО!? ЕДИНСТВЕНАТА ВИ ЦЕЛ Е ДА ПРИБИРАТЕ ПАРИТЕ ЗА ЗДРАВЕ ЧРЕЗ ДАЛАВЕРИ! ИМАЙТЕ МАЛКО ПОНЕ СРАМ!
Emory     2013-10-15 22:34:07
Ами тази ... е същата,която спря специализациите на лекарите през 1996 г.Затова бяха пропилени около 10 години.Егати наглеца.Имало много лекари в паралелни структури.Ами тя като ревмокардиолог ,що ще в частен здравен фонд?Направо се чудя откъде ги намирате такива ме -ринджеи за интервюта!
rumyana tasseva     2013-10-15 09:49:46
Лични нападки в коментарите - не се допускат!
анонимен     2013-10-07 19:43:45
Точно тази е една от най-големите виновници за краха на здравеопазването в България. Достатъчно е да се каже, че тя беше министър в правителството на Жан Виденов! Нагло е да се прави на компетентна и знаеща!
mimeto     2013-10-06 16:40:19
shtom zapochnaha ministrite ot kabineta na zhan videnov da reabilitirat,qsno nakyde se e zapytila stranata... qvno ide videnova zima...
9 намерени, страница 1 от общо 2  1   2   Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Здравен дебат
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Изгодни оферти
Още от Релакс
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter