ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Диана Хаджиангелова: Необходима е Нац. програма за хроничните респираторни болести

Puls.bg   |   02 май 2012   |   Коментари 7
   
   
Диана Хаджиангелова: Необходима е Нац. програма за хроничните респираторни болести

Диана Хаджиангелова е председател на Асоциацията на българите, боледуващи от астма (АББА) от пет години. От четири е и заместник-председател на най-голямата представителна пациентска организация у нас Конфедерация „Защита на здравето”. Опитът й в борбата за правата на пациентите е завиден, като се започне от инициирането на “Програма за ранна профилактика на болестите на дихателната система с алергична етиология - астма и алергичен ринит” в детските заведения (2004 – 2012 г.) и се стигне до участието й в създаването на Книга на Европейската федерация за астма, алергии и ХОББ (ЕФА) за респираторните алергии и Годишната среща на Европейския пациентски форум през 2012 г.
Г-жа Хаджиангелова представлява пациентите в Надзорния съвет на НЗОК през 2009 - 2011 г. и е член на Обществения съвет към Министерство на Здравеопазването през 2011 г. Като представител на пациентите в НС на НЗОК участва в подписването на НРД 2011.


По повод Световния ден за борба с астмата, разговаряме с г-жа Хаджиангелова за горещите въпроси, свързани с това коварно съвременно заболяване у нас...

Г-жо Хаджиангелова, колко българи в момента страдат от астма?

Стотици милиони хора страдат всеки ден от хронични респираторни заболявания. Според последните данни на Световната здравна организация: 235 милиона души страдат от астма, 64 милиона души имат хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), между 30-40% от населението страда от алергични болести, като честотата се е удвоила през последните 20 години.

За жалост в България няма официална статистика за болните, страдащи от хронични белодробни заболявания, но ние бихме могли да представим реалната картина чрез нашия пилотен проект “Подобряване достъпа до специализирани здравни услуги на хората, живеещи в изолираните и отдалечени населени община в Северозападна България”, който успяхме да реализираме с подкрепата на Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Eвропа и Институт “Отворено общество”.

Какво показват реалните цифри от скрининга, който проведохме в Северозападна България? От общия брой консултации – 628, се регистрират 136 души с намалени показатели при извършените спиромерии. Това се равнява на 22%, от които 7% вече са диспансеризирани с ХОББ и провеждат своето лечение, останалите 15% бяха насочени към специалист за уточняване на диагнозата.

Има ли възрастова група, която е особено засегната от астмата?

Астмата е най-често срещаното хронично заболяване при децата. По данни на СРИОКОЗ, анализът на резултатите от проведените профилактични прегледи през последните години показват, че водещи в структурата на заболяемостта при децата са болестите на дихателната система с алергична етиология – астма и алергичен ринит, ето защо за поредна година, АББА провежда информационни кампании и скрининги в детските заведения, съвместно с пулмолози и алерголози.


Конкретните ни цели са: превенция и профилактика на астмата и алергичния ринит; повишане на здравната култура, информираността на родителите и специалисти по здравни грижи в детските заведения относно рисковете и последиците от астмата; улесняване на достъпа на родителите до информация за кабинетите и медицинските специалисти за профилактика и лечение на заболяванията на дихателната система с алергична етиология.

Получава ли българинът с астма адекватна медицинска помощ?

Можем да кажем, че болните от хронични белодробни заболявания имат достъп до високо квалифицирани специалисти пулмолози и алерголози в България, но смятаме, че трудът на нашите специлисти не е добре възнаграден по клинични пътеки, сравнявайки го с другите специлности.

Как Вие бихте формулирали горещите въпроси и проблеми на българите с астма. Според Вас те имат ли решение и как биха могли да се постигнат тези решения?

Скринингите, които провеждаме вече 10 години съвместно с белодробните специалисти и алерголозите показват, че няма адекватна профилактика и че пациентът стига много късно до специалиста, а това коства много на всички нас - влошено здравословно състояние, отсъствие от работа, инвалидизация и постоянно нарастващи разходи за болнично лечение. Необходимо е да се преосмисли изцяло здравната политиката, относно превенцията на хроничните заболявания.

После, какви изводи се правят от нашия пилотен проект “Подобряване достъпа до специализирани здравни услуги на хората, живеещи в изолираните и отдалечени населени община в Северозападна България”?

Демографското остаряване на населението поставя допълнителни изисквания пред структурата на здравните потребности, поради обстоятелството, че възрастните хора са носители на повече от едно хронично заболяване, което води и до по-големи разходи за здравно обслужване. Като се има предвид ниските пенсии за страната, проблемите на здравната система и липсата на достъп до здравни услуги в отдалечените райони, се стига до сериозно влошаване качеството на живот и висока смъртност.

Неравномерно разпределената специализирана медицинска помощ спрямо отделните общини не осигурява пълен обем здравни дейности. Повечето от белодробните специалистите в малките общини работят с договори с недостатъчност в определени дни от седмицата. Няма осигурен постоянен денонощен достъп до медицински услуги, силно изразено в малките общини, поради непривлекателни лекарски практики, които остават незаети. Живеещите в отдалечените селища са с влошен здравен статус, а достъпът до здравната мрежа ограничен.

Затова смятам, че е необходимо създаването на Национална програма за превенция и лечение на хроничните респираторни заболявания като част от глобалната стратегия на Световната здравна организация за незаразните заболявания.

Г-жо Хаджиангелова, как можем да представим Асоциацията на българите, боледуващи от астма? Каква организация е АББА?

АББА е единствената национална пациентска организация, защитаваща интересите на болните с хронични респираторни заболявани - астма, алергии и ХОББ. АББА е член и учредител на най - голямата национална пациентска организация “Конфедерация Защита на здравето”. Асоциацията е член на Европейската федерация за астма, алергии и ХОББ (EFA). Тази година АББА навършва 10 години от своето създаване.

 

      
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (7)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

д-р Цончев     2012-05-26 17:53:47
Всъщност, според наблюденията ми, здравните системи по света са едни от \"най-трудните\" за менажиране и неудовлетвореност на пациентите е често срещано явление, т.е. това е една доста проблемна сфера навсякъде, и доста скъпо струваща естествено.
емо     2012-05-21 18:27:55
Ама тя касата ако вземе че плати всичко нема да остане за нея...
rumyana tasseva     2012-05-14 13:46:04
Да, г-н Димитров, прав сте. Трябва обществото ни да положи усилия да направи медицинската помощ по достъпна за населението си. Има какво много да се желане по отношение на структурирането и организирането на този медицинска помощ. Уви, здравната реформа у нас само е протакана...
Димитър Димитров     2012-05-12 19:46:02
Благодаря за съвета Ви, госпожо Тасева.Аз съм физик, пенсионер и съм преровил стотици сайтове. Ясно ми е, че това е четвъртата по смъртност болест в САЩ и то при условие че вероятно там се грижат по-добре за болните си. Докторите не направиха нищо (с изключение на личния ми лекар, който веднага след диагностицирането ми предписа антибиотик)да се разбере причината. Защото аз никога не съм бил пушач. Вероятно или е генетична промяна или инфекция. Вярно 50 км не са много, но надали личния лекар ще ми даде талон, а пенсията ми въпреки образованието ми, не е голяма.
DK     2012-05-12 12:19:37
Zdr iskam da podsetq upravlqva6tite ot zdravnoto ministerstvo za ideqta tozi tip hora a imenno \"hroni4no bolnite\" pacienti da nosqt ZADALJITELNO grivni koito da podskazvat 4e sa s po-specialni potrebnosti ot ostanalite hora
7 намерени, страница 1 от общо 2  1   2   Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Здравен дебат
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Здравен дебат на 10 ноември проведе Puls.bg
Изгодни оферти
Още от Релакс
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter