ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Детето не говори на две - проблем ли е?

Puls.bg   |   21 ноември 2011   |   Коментари 0
   
   
Детето не говори на две - проблем ли е?

Източник: Dreamstime

Детето е на две години, а все още не говори. Не може да се очаква на тази възраст, то да прави сложни изречения.

 

 

Проговарянето е сложен процес, чието начало започва с раждането на детето и контактите му с хората. За да се постави началото му, е необходимо от люлката, да чува говор.

 

 

Преди да произнесе първото изречение, първата дума, в мозъка му, незабелязано от нас, са протекли сложни процеси. Това, че всичко е наред можем да съдим обаче по определени признаци. Ето някои съвети в тази насока:

 

 

 

  • Говорете активно на бебето си. Отделяйте време за отчетливо изговаряне на прости думи, с прости срички. До 8-ия месец бебето трябва да произнася различни съгласни и гласни звукове и дори да ги съчетава. В случай, че не издава звуци като "а-а-а", "м", е препоръчително да планирате консултация.

 

  • Децата разбират значението на думите, когато се обръщаме към тях, на 10-14 месечна възраст. Ако детето не реагира на повикването ви по име или използва единствено плача, за да ви привлече вниманието, е повод за среща със специалист.

 

  • На 14-18 месеца детето без проблем може да посочи предмет, който му споменавате. Използвайте подходящи за възрастта книжки, за да обогатявате речника му.

 

  • Не само родителите следва да отговарят на желанията на децата си. От полза за развитието им е още от 18-месечна възраст да започнат да изпълняват малки задачи, молби. До навършване на 2 години детето трябва да може да изпълнява прости "команди", като "Събуй си обувките!"

 

  • Между 2 и 3 години детето има активен речник. Освен, че произнася думи, то прави и кратки изречения – обяснява състоянието си или желанията си.

 

  • Между 3-4 години изреченията се усложняват, освен подлог и сказуемо се включва допълнение. Това е и възрастта, когато трябва да се обърне внимание за неправилно произнасяне на звуците. Детето вече може да формулира предложение.

 

 

Задържане на речевото развитие - причините


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Детско здраве
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 3
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 3
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 1
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 1
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter