ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Алергия към яйца при децата

Puls.bg   |   15 април 2012   |   Коментари 0
   
   
Алергия към яйца при децата

Първа част на материала

 

Лечението

На пръв поглед лечението при алергия от яйца е просто – избягване на консумацията им от детето. Проблемът обаче се състои във факта, че днес богата гама храни съдържат яйчни продукти. Ето защо при консултацията със специалиста, той ще изреди група продукти, които също следва да се избягват – в повечето случаи това са тестени изделия като кекс, видове хляб, сладкиши и др.
 

При остри реакции към яйца, или друг продукт, е възможно лекарят да посъветва придружителят на детето винаги да носи в себе си епинефрин. Наличието му би предотвратило неприятен инцидент до получаването на компетентна медицинска помощ при анафилаксия.

Друго лекарство, което следва винаги да е налице, е атихистаминовото средство - в повечето случаи то облекчава симптомите на алергия. Антихистаминовото средство обаче не е аналог/заместител на епинефрина, те се приемат в комбинация.

При инцидент епинефринът следва да се вземе възможно най-бързо. Това обаче не отменя необходимостта от спешна медицинска помощ. Детето трябва да получи последващо лечение. Необходимо е да е знае, че при анафилакция няколко часа след първата реакция се проявява втора серия симптоми. Престоят в клиника е необходим в следващите 4-8 часа за проследяване на състоянието.
 

Как да контролираме алергията

С въвеждането на наредбите през последните години да се проследи съставът на хранителните продукти на етикетите им и у нас стана възможно. Необходимо е да се създаде навик за търсене и на съставки като: яйчен прах, белтък, яйчен жълтък, яйчни протеини и др.
Затруднения могат да произлязат, ако производителят дава по-подробна информация за състава на хранителните вещества в продукта си. Например, на етикета може да е изписано наличие на овоглобин, а той се произвежда от яйчен протеин.

Съветът важи не само за готовите за консумация храни, но и за тези, които приготвяме у дома – например, спагетите, юфката в повечето случаи съдържат яйца.Как можете да замените яйцето в рецептата – защото има и такъв готварски трик:

  • 1 чаена лъжица (ч.л.) сода за хляб, 1 супена лъжица (с.л.) и 1 с.л. оцет,
  • 1 с.л. мая, разтворена в четвърт чаена чаша вода,
  • 1 ½ с.л. вода, 1 ½ с.л. олио, 1 ч.л. сода за хляб,
  • 1 пакетче желатин, 2 с.л. топла вода,
  • 1 с.л. плод на пюре (банан, кайсия).


Всеки един ред от съставките могат да заменят едно яйце в рецептата, но само ако са до три броя.

Задължително е в заведенията за хранене да се пита допълнително дали избраното ястие не включва яйчни продукти.

Страдащите от алергия наброяват към 1% от населението. Днес информираността за това, че някои видове храни могат да причинят алергия при децата е на високо ниво. Специалистите, които са свързани с храненето, особено персоналът, грижещ се за осигуряването на детското меню има необходимите познанията как да съобрази хранителния режим с тази особеност.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Детско здраве
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 3
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 3
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 1
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 1
Изгодни оферти
Още от По-красиви днес
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter