ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Виолета Чернодринска: Мързеливо око - важно е ранното откриване за успешната терапия

Puls.bg   |   10 март 2011   |   Коментари 0
   
   
Д-р Виолета Чернодринска: Мързеливо око - важно е ранното откриване за успешната терапия

Д-р Виолета Чернодринска д.м., специалист офталмолог с дългогодишна практика в областта на детските очни заболявания.

Д-р Чернодринска е ръководител на Детско очно отделение в УМБАЛ "Александровска", главен асистент в Катедра по офталмология към Медицински Университет, София.

 

"Ретинопатия на недоносените - епидемиология, профилактика и лечение" е темата на докторантурата й. Д-р Чернодринска взима и магистърска степен по здравен мениджмънт.

За научен принос през 2002 г. получава първа награда "Проф. Стоимен Дъбов" за млад офталмолог. Има специализации в Moorfields Eye Hospital в Лондон, Великобритания, Department of Ophthalmology, Fukuoka University Hospital във Фукуока в Япония, Clinique ophtalmologique Universitaire de Creteil и Centre Hospitalier Intercommunal, Париж, Франция.

Издадени са над 250 нейни публикации и презентации в областта на детската офталмология.

Управител е на МЦ "Визус" и СОБАЛ "Визус".Първа част на интервюто


Кои са задължителните условия, които трябва да се спазят и които гарантират успешно лечение на „мързеливото око“ и преодоляване на проблема?

 

За успеха на лечението на мързеливото око от голямо значение е възрастта на детето, както и видът на амблиопията.
Депривационна амблиопия се преодолява до месец след раждането. Препоръчва се, проблемът довел до нарушаване прозрачността на очните среди да бъде отстранен възможно най-скоро след откриването му.
 

Страбизмена амблиопия може да се отстрани до 9-годишна възраст, анизометропична - до 11-12 години, рефракционна - до 11-12 години.
 

Колкото по-рано се открие „мързеливото око“, толкова изходът от лечението е по-добър. Трябва да се има предвид, че това е един продължителен процес, свързан с комплексно усилие от страна на лекари, родители и малките пациенти.
 

 

Как се преодолява този сериозен зрителен проблем?


След прегледа офталмологът преценява как и колко време ще протече лечението. Изисква се разширяване на зениците, за да се установи реалният диоптър, поставянето на очила, закриване на здравото око със специални лепенки, наречени оклудори и провеждане на светлинна – фотостимулация на болното око. Това е плеоптично лечение.
 

В момента се предлагат няколко вида оклудори, с които затварянето се извършва по различен начин и в различна степен. Те могат да се поставят върху кожата или върху стъклото на очилата. По-добрият вариант е първият - когато оклудорът е залепен върху окото.


Оклузията е много ефикасен метод на лечение, но и много продължителен. За по-бързи и трайни резултати се прилага плеоптичното лечение.

Оклузията и плеоптичното лечение не са взаимнозаместими, а се допълват.


Лечението се извършва в болнична обстановка чрез серия от упражнения със специална апаратура.


Разработени са програми за лечение на амблиопията в домашни условия, които допълват лечението с оклузия и плеоптика и спомагат за по-бързото излекуване.

Програмата предоставя кумулативни графики, изобразяващи представянето на всяка сесия. Компютърът записва датата, часа, продължителността и изпълнението на всяка дейност.
 

 

Съществува ли риск детето да остане с проблема или да се влоши зрението му при терапията?


При лечението на амблиопията сериозно предизвикателство е липсата на съдействие от страна на детето - отказът да се поставя оклудор. Тогава се използва т. нар. пенализация - накапване на Atropin collyr в здравото око.
 

При деца с нистагъм – когато очите се движат бързо и ритмично, играят, движение, което не се контролира волево - не е желателно амблиопията да се лекува с оклузия поради факта, че затварянето на едното око засилва проблема и влошава зрението. В тези случаи единствено полезни са фотостимулациите.


Практиката показва, че успешното лечение на мързеливото око е възможно, както при деца в ранна детска възраст, така и при 13-15-годишни деца. В последните години има много публикации от чужди автори за лечение на амблиопията и при по-големи деца, както и при възрастни пациенти.


В момента в България се разработва проект за on-line лечение на мързеливото око при пациенти над 9-годишна възраст, при които оклузията няма желания ефект. Програмата се препоръчва и за възрастни пациенти. Продуктът е индивидуален за всеки пациент. Подготвя се в специализираните центрове и се използва чрез on-line регистрация. Авторите на софтуера гарантират подобряване на зрението с две десети след приключване на всеки комплекс от упражнения.

 


Направените от нашия екип профилактични прегледи на над 2500 деца от столични детски градини показа тревожна тенденция. Над 13% от прегледаните деца имаха зрителни проблеми. Голяма част от тези дечица не бяха посещавали очен кабинет и нашия преглед беше първи за тях. Радостен е фактът, че всички родители на децата със зрителни проблеми се отзоваха на предложението ни да бъде направен по-обстоен преглед на децата в Детски очен кабинет. Съдействието на родителите, нашите усилия и съпричастността на личните лекари, са гаранция, че зрението на децата се контролира и лекува.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Детско здраве
реклама
Галерия
Защо още не спи детето?
Защо още не спи детето?
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 3
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 3
Изгодни оферти
Още от Хранене
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter