ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Конюнктивит при децата

Puls.bg   |   18 януари 2007   |   Коментари 0
   
   
Конюнктивит при децата

Конюнктивитът е възпаление на конюнктивата – прозрачната мембрана, която покрива вътрешната повърхност на клепача.

Конюнктивитът е често срещано състояние при децата. Възпалението може да има много причини, най-честите от които са инфекции, алергии и механично дразнене.

Инфекциозният конюнктивит обикновено се причинява от бактерии или вируси. Различни бактерии могат да предизвикат конюнктивит, но най-честите причинители са Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae и Staphylococcus aureus. Микроорганизмите, предизвикващи сексуално-преносимите заболявания гонорея и хламидия също могат да инфектират окото и да предизвикат конюнктивит. Chlamydia trachomatis и Neisseria gonorrhoeae могат да проникнат от инфектираните родови пътища на майката в очите на бебето по време на раждането. Тези бактерии могат да предизвикат конюнктивит при бебетата през първите две седмици от живота им и могат да доведат до сериозно увреждане на окото.

Вирусният конюнктивит е обичаен при някои вирусни инфекции – най-често при инфекции, причинени от аденовируси или ентеровируси. По-рядко срещано, но по-сериозно състояние е вирусен конюнктивит, причинен от herpes simplex.

Алергичният конюнктивит възниква при повишена чувствителност на организма към едно или към друго вещество. Често заболяването се съчетава с алергичен ринит, бронхиална астма, дерматит. Този конюнктивит може да се появи само в определено време на годината, особено ако се причинява от алергени като полените.
Други субстанции, причиняващи алергии, като животински косми или акарите в праха, предизвикват симптоми на конюнктивит през цялата година.
За алергичният конюнктивит е типично, че засяга едновременно и двете очи.

Когато конюнктивит се прояви при бебета под 4-седмична възраст, той се нарича неонатален конюнктивит. Той може да бъде предизвикан от запушен слъзен канал.

Признаци и симптоми

Различните типове конюнктивит предизвикват различни симптоми.
Един от най-обичайните симптоми е дискомфорт или болка, които се усещат като дразнене от пясък в окото. При много деца може да има зачервяване на окото и вътрешния клепач. Клепачите на детето могат също да се подуят и очите да са чувствителни към ярка светлина.

При бактериалния конюнктивит основният симптом е гнойно отделяне, което може да доведе дори до слепване на клепачите, особено сутрин. Сърбеж и сълзене са типични за алергичния конюнктивит.

Профилактика
В случай, че детето вече има инфекциозен конюнктивит, то трябва да мие ръцете си  винаги след като е докосвало очите си. Рискът за пренасяне на инфекцията от болното на здравото око чрез мръсните ръце е много висок.

Мийте и вие ръцете си след като сте докосвали очите на детето и изхвърляйте тампончетата веднага след използването им.

Ако знаете, че детето ви е склонно към алергичен конюнктивит, дръжте прозорците и затворени в дните, когато полените са най-обилни и бършете прахта често, за да ограничите съдържанието на алергизиращи субстанции в дома.

Консултирайте се с офталмолог за провеждане на подходящо за детето ви лечение и за избягване на усложнения на състоянието.

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Детско здраве
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 3
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 3
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 1
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 1
Изгодни оферти
Още от Алтернативна медицина
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter